Eb 2024: Kane duplázott Olaszország ellen, Anglia kijutott a tornára

Vágólapra másolva!
2023.10.17. 22:52
null
A 2021-ben ezüstérmes Anglia ott lesz a 2024-es Eb-n (Fotó: Getty Images)
Anglia 3–1-re legyőzte Olaszország, Ukrajna pedig szintén 3–1-re múlta felül Máltát az Eb-selejtező C-csoportjának 8. fordulójában.


Múltidézéssel vezette fel Olaszország londoni vendégjátékát a népszerű milánói sportnapilap, a La Gazzetta dello Sport. Az apropó a régi Wembley Stadion 1923-as avatása és jubileumi éve. Bár a 100. évfordulóra áprilisban került sor, érthető, hogy az olaszok a kulcsfontosságú Európa-bajnoki selejtezőre tartogatták a megemlékezést, amelynek felütését Hidegkuti Nándor adta meg. A múlt héten a róla elnevezett stadion előtt szobrot kapó támadó a Wembley fennállásának 30. évében, 1953-ban tömte ki az angol kaput három góllal – az eredmény 6:3 lett, bár ezt talán mindenki tudja. Az olaszok titokban talán reménykedtek, hogy az idényt remekül kezdő, Málta ellen (4–0) két gólt szerző Domenico Berardi hasonló teljesítményre lehet képes, abban kevésbé, hogy a 2023–2024-es évadban eddig a válogatottban gól nélküli Gianluca Scamacca lehet a nyerőember.

Az Atalanta csatára hamar rácáfolt a kétkedőkre. A korai angol nyomás ellenére Luciano Spalletti szövetségi kapitány játékosai vezettek formás akciókat, és a 15. percben Giovanni Di Lorenzo beadását követően Scamacca megszerezte a vezetést a vendégcsapatnak. Di Lorenzo negyedórával később is asszisztált, ám ennek már az angol közönség örülhetett. Jude Bellingham lépett ki óriási gólhelyzetben, s a támadásban egyébként remek napot kifogó jobb oldali szárnyvédő nem tudta szabályosan szerelni. Néhány percnyi VAR-ozás után következhetett a 11-es, amelyet Harry Kane értékesített. Az angolok eleinte nyomasztó fölénye enyhült, Marcus Rashford előtt adódott lehetőség a fordításra, az első félidő végén pedig Destiny Udogie juttathatta volna újra előnyhöz a vendégeket, de Jordan Pickford hárított, majd a kipattanóból Di Lorenzo lőhetett volna gólt, ám Domenico Berardi szerencsétlenkedése miatt a csapatok döntetlennel vonulhattak a szünetre.

A második félidő már Angliáé volt. A 49. percben Phil Foden cselezte be magát a tizenhatoson belülre, ahol Udogie buktatta. Clément Turpin sípja ezúttal néma maradt, s ami még érdekesebb, a VAR sem avatkozott közbe, pedig a Manchester City szélsőjét a köténye után egyértelműen megrúgták. Az 57. percben már nem volt szükség bírói segítségre. Bellingham fantasztikus megindulása után Marcus Rashfordot játszotta meg a bal oldalon, aki befelé tört, majd jobb lábbal keményen kilőtte a bal alsó sarkot. Gianluigi Donnarumma állva maradt, ahogy a teljes olasz csapat az angolok mesteri kontrája során. Luciano Spalletti hármas cserével igyekezett felrázni egyre reménytelenebb helyzetbe kerülő csapatát, két támadó szellemű védőt, Alessandro Bastonit és Federico Dimarcót, valamint Moise Keant küldve pályára, ám a keretmélység és minőség alapján is erősebb angolokon így sem találtak fogást, s végül Harry Kane adta meg a kegyelemdöfést. 3–1

Anglia a győzelemmel megváltotta jegyét Németországba, Olaszország pedig nehéz helyzetbe hozta magát.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
8. FORDULÓ
C-CSOPORT
Anglia–Olaszország 3–1 (1–1)
London. G: Kane (32., 77. – az elsőt 11-esből), Rashford (57.), ill. Scamacca (15.)
Málta–Ukrajna 1–3 (1–2)
Ta'Qali. G: Mbong (12.), ill. Camenzuli (38. – öngól), Dovbik (43. – 11-esből), Mudrik (85.)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 6 5 1 19–3 +16 16
2. Ukrajna 7 4 1 2 11–8 +3 13
3. Olaszország 6 3 1 2 11–7 +4 10
4. Észak-Macedónia 6 2 1 3 7–14 –7 7
5. Málta 7 7 2–18 –16 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik