Eb 2020: Egy „tank” ellen játszunk – Marco Rossi

PIETSCH TIBOR (München)PIETSCH TIBOR (München)
Vágólapra másolva!
2021.06.22. 19:57
null
Marco Rossi szerint szerdán jobb teljesítményre lesz szükség, mint a franciák ellen (Fotó: Szabó Miklós)
Marco Rossi szövetségi kapitány az utolsó csoportmeccsen alkalmazandó taktikáról és a tiszteletről is beszélt a Németország elleni szerdai Eb-csoportmérkőzés előtt.

 

– Kijelenthető, hogy Németország legyőzéséhez, vagyis a továbbjutást érő sikerhez még annál is jobb teljesítmény kell, mint amit a magyar válogatott a Franciaország elleni döntetlen alkalmával nyújtott?
– Igen, ez így van – felelte a Nemzeti Sport kérdésére az Allianz Arenában kedd este megtartott edzést megelőző sajtótájékoztatón Marco Rossi. – Azt mondtam a srácoknak a Portugália elleni mérkőzés után, ha nem is volt számunkra kedvező a végeredmény, jól futballoztak. A következő találkozóra tovább fejlődtek hozzáállásban és játékban egyaránt, a jutalmuk pedig a csodaszámba menő döntetlen lett a világbajnokkal szemben. Most azonban már nem elég az egy pont, ha tovább akarunk jutni, nyernünk kell! Ennek érdekében az eddiginél is többet kell tennünk, ez nem vitás. Ahogyan az sem, hogy egyáltalán nem lesz könnyű. Ugyanakkor azért jöttünk Münchenbe, hogy megpróbáljuk…

– A remélt győzelemhez legalább egy gólt kell szerezni, de az is lehet, hogy többet. Felkészült a csapat arra is, ha a helyzet úgy hozza, a meccs hajrájában a kapujához szögezze Németországot?
– Sokszor elmondtam már, a foci egyszerű játék, akinél van a labda, támad, akinél nincs, védekezik. Ne feledjük azt sem, hogy általában az erősebb, jobb kvalitással rendelkező gárda birtokolja többet a labdát. Ha a németek otthonában az első perctől fogva az utolsóig rohamozni akarnák, ha a kelleténél hevesebben mennénk előre, hatot kapnánk… Óvatosan kell játszanunk, de arra is készen kell állnunk, hogy ha lehetőségünk nyílik rá, kihasználjuk az erősségeinket. Taktikailag hibátlan teljesítményt kell nyújtanunk ahhoz, hogy legyen esélyünk a sikerre.

– Eddig fizikai téren is jelesre vizsgázott a magyar csapat. Tekintve, hogy kilenc napon belül a harmadik jelentős erőpróba következik, a kérdés a következő: bírja még a strapát?
– Erre szerda este választ kapunk. Azért nem árt tudni, hogy egy „tank” ellen játszunk. Olaszországban legalábbis tankoknak hívjuk a németeket. Félreértés ne essék, nem bántásból, sőt! Éppenséggel arra utalunk ezzel, hogy iszonyúan erősek, erőteljesek. Arról nem beszélve, hogy nem csupán fizikailag kiemelkedőek, taktikailag is, miközben a megfelelő minőség is megvan bennük. Rövidre zárva: a világ egyik legjobb csapata a német válogatott. A portugálok és a franciák ellen is felvettük a versenyt erőnlétileg, megkockáztatom, talán még fel is múltuk őket ezen a téren. Javítsanak ki, ha a tévedek, de mielőtt kineveztek volna szövetségi kapitánynak, az egyik legnagyobb aggodalmat az okozta a magyar futballban, hogy a jelentősebb tétre menő nemzetközi összecsapásokon a játékosok nem bírják végig darálni a kilencven percet. Ez a csapat azonban úgy áll bele egy-egy meccsbe, ahogy kell, a futballisták a legkeményebb párharcoktól sem riadnak vissza. Néha elveszítik ezeket, de mindig odateszik magukat!

– A mérkőzés felvezetése nem csak magáról a meccsről szól… Zavarja ez?
– Az öltözőben soha nem beszélünk politikai ügyekről. Mindannyian emberek vagyunk, kellőképpen érzékenyek a különböző társadalmi problémákra, de ahogy azt korábban is elmondtam, mindenkinek megadjuk a maximális tiszteletet.

– Európa tiszteletét vívhatnánk ki a továbbjutással. Csodával érne fel?
– Erre készülünk május tizenhetedike óta… A játékosok minden elismerést megérdemelnek már most, miattuk is nagyon vágyom arra, hogy nyerjünk. És nagyon szeretnék győzni a családjaink és a szurkolóink miatt is. Ehhez két feltételnek mindenképp teljesülnie kell: mi tökéletesen futballozzunk, az ellenfelünk viszont ne. Mindenesetre amit eddig nyújtottunk, az alapján van jogunk hinni abban, hogy továbbjuthatunk.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ

F-CSOPORT – A SZERDAI PROGRAM
21.00:
Portugália–Franciaország, Budapest (Tv: Duna Tv) – élőben az NSO-n!
21.00: Németország–MAGYARORSZÁG, München (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ F-CSOPORT PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália 0–3
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország 1–0
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország 1–1
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország 2–4
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
1. Franciaország 2 1 1 2–1 +1 4
2. Németország 2 1 1 4–3 +1 3
3. Portugália 2 1 1 5–4 +1 3
4. MAGYARORSZÁG 2 1 1 1–4 –3 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik