Nézők nélkül, Candreva trükkös góljával ikszeltek az olaszok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.06.12. 20:45
Döntetlennel (1–1) ért véget Horvátország és Olaszország péntek esti rangadója a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének H-csoportjában. Ugyanebben a hatosban Bulgária nagy nehezen érvényesítette a papírformát Máltán (1–0), ugyanez nem sikerült a Martin Ödegaardot végig a soraiban tudó Norvégiának hazai pályán Azerbajdzsánnal szemben (0–0).

EB 2016, SELEJTEZŐ
H-CSOPORT, 6. FORDULÓEB 2016, SELEJTEZŐ
H-CSOPORT, 6. FORDULÓ

Horvátország–Olaszország 1–1 (1–1)
Split,
Poljud-stadion, 20.45. Vezette: Atkinson (angol)
Horvátország: Subasic – Pranjic (Vrsjalko, 72.), Schildenfeld, Vida, Srna – Brozovic, Rakitic – Olic (Rebic, a szünetben), Kovacic (Leovac, 92.), Perisic – Mandzukic. Szövetségi kapitány: Niko Kovac
Olaszország: Buffon (Sirigu, a szünetben) – Darmian, Astori, Bonucci, De Silvestri (De Sciglio, 27.) – El Shaarawy (Ranocchia 80.), Marchisio, Pirlo, Parolo, Candreva – Pelle. Szövetségi kapitány: Antonio Conte
Gólszerző: Mandzukic (11.), ill. Candreva (36. – 11-esből)
Kiállítva: Srna (90.)

Nézők nélkül, zárt kapuk mögött fogadta Eb-selejtezőn Horvátország Olaszországot. A hazaiak jó játékot és győzelmet ígértek, az olaszok meg szokás szerint nem ígértek semmit. A horvátok jól nekiugrottak ellenfelüknek, mintha csak fel akarnák falni őket vacsorára. Nem is kellett sokáig várni a helyzetekre, amelyeknek egyike után Srnával szemben szabálytalankodtak a tizenhatoson belül. Mandzukic végezte el a tizenegyest, de helyezetlen, gyenge lövését Buffon kifogta!

Még jószerével ki sem örülhették magukat az olaszok, máris úgy tűnt, vezetést szereznek. El Shaarawy talált a horvát kapuba, de a bíró lest jelzett. Legalább öten kérték ezt számon az angol Atkinsontól, közben pedig már rohantak a horvátok az olasz kapu felé. És amíg Pirlóék reklamáltak, Mandzukic megszerezte a vezetést. 1–0

A gól után a horvátok megnyugodtak, talán túlságosan is, mert egyre inkább magára talált Olaszország, és lövésekkel jelezte, hogy volna itt keresnivalója. De hogy valóban lett is, azt Mandzukicnak köszönhette a vendégcsapat, mivel beleütött a tizenhatoson belül egy beadásba. A tizenegyest Candreva váltotta gólra a 36. percben. 1–1

A jó iramú, izgalmas első félidő után pedig jött egy rémisztően unalmas második, hiszen mindkét csapatnak tökéletesen megfelelő volt a döntetlen. Lényegében eljátszották a milánói meccs forgatókönyvét, ott is egy-egy gól született az első félidőben, utána meg... Még Srna tett meg mindent, hogy kiállítsák. Ez végül sikerült neki.

De mivel a norvégok nem tudtak nyerni Azerbajdzsán ellen, végül is igazuk is volt, hogy nem törték magukat. Jön a nyár, boldogan nyaralhatnak az olaszok és a horvátok is, valószínűleg kijutnak az Eb-re.

NORVÉGIA–AZERBAJDZSÁN 0–0

A norvégok megnyerték a két válogatott korábbi három mérkőzését – így az őszi azerbajdzsáni selejtezőt is –, de a negyedik siker nem jött össze nekik. Pedig a legnagyobb gólszerzési lehetőségek előttük adódtak: az első félidőben Alexander Söderlund lesgólt szerzett, négy perccel a lefújás előtt Even Hovland a lécre fejelt, és még Adama Diomande-nak is volt egy próbálkozása, de Kamran Agayev kapus hatalmasat védett.

Robert Prosinecki kis sikertörténetet ír az azeriekkel: a Horvátországból érkező szövetségi kapitánynak decemberi kinevezése óta ez volt a második tétmérkőzése, a mérlege négy pont és veretlenség.

Norvégia–Azerbajdzsán 0–0
Oslo, Ullevaal Stadion. V: Pawel Gil (lengyel)
NORVÉGIA: Nyland – Elabdellaoui, Forren, Hovland, Högli – Ödegaard, Nordtveit, Johansen, Skjelbred (Helland, 55.) – King (Diomande, 79.), Söderlund (Eikrem, 68.). Szövetségi kapitány: Per-Mathias Högmo
AZERBAJDZSÁN: K. Agayev – Medvedev, Guseynov, Ra. Sadygov, Dashdemirov – C. Hüseynov, Qarayev, Amirguliyev – Ismayilov, R. Gurbanov (Nadirov, 81.), Nazarov (Kurbanov, 93.). Szövetségi kapitány: Robert Prosinecki

MÁLTA–BULGÁRIA 0–1

A máltaiak alaposan megdolgoztatták a bolgár csapatot, amely végül Ivelin Popov 56. percbeli szép kapáslövésének köszönhetően vitte haza a három pontot. A vendégek már az első félidő hajrájában megszerezhették volna a vezetést, de Ilian Micsanszki a kapu mellé lőtt egy tizenegyest. A hajrában több veszélyes máltai akció is futott, végül mégis majdnem ők kaptak gólt – Sztaniszlav Manolev kapufát lőtt.

Málta–Bulgária 0–1 (0–0)
Ta'Qali, Nemzeti Stadion. V: Alekszandar Sztavrev (macedón)
MÁLTA: Haber – A. Muscat (Herrera, 63.), Agius, R. Camilleri, Z. Muscat – Briffa (Schembri, 76.), R. Muscat – Fenech, Failla – Mifsud (Cohen, 84.), Effiong. Szövetségi kapitány: Pietro Ghedin
BULGÁRIA: Mitrev – Bandalovszki, A. Alekszandrov, Bodurov, Minev – Popov (Csocsev, 81.) – Gadzsev, Manolev, Alekszandrov (Milanov, 75.), Djakov – Micanszki (Vaszilev, 89.). Szövetségi kapitány: Ivajlo Petev
G: Popov (56.)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 6 4 2 16–3 +13 14
2. Olaszország 6 3 3 9–5 +4 12
3. Norvégia 6 3 1 2 7–8 –1 10
4. Bulgária 6 2 2 2 7–7 0 8
5. Azerbajdzsán 6 1 1 4 4–11 –7 4
6. Málta 6 1 5 1–10 –9 1

HORVÁTORSZÁG–OLASZORSZÁG PERCRŐL PERCRE

92. perc Vége a meccsnek, maradt a döntetlen. 1–1
92. perc:
Cseréltek a horvátok. Kovacic helyett Leovac lépett pályára.
90. perc: Srna
nem bírt magával... És sikerült neki! Megvan a piros lap. Ezúttal is Marchisióval szabálytalankodott. Hadd gratuláljunk neki.
89. perc: Srna
rántotta le Marchisiót, de megúszta a figyelmeztetést.
87. perc: Kovacic
izmozott, de ettől csak egy sárga lappal lett gazdagabb.
A VIP-páholy vendégei kókadoznak, de azt a tíz percet csak kibírják még...
82. perc: Egyedül a sárgák hoznak színt a meccsbe. Rebic gondoskodott róla azzal, hogy majdnem lerúgta De Sciglio fejét.
80. perc:
Conte cserélt. El Shaarawy helyett Ranocchia jött be. Védő a csatár helyett...
79. perc: Perisic
bűvölte a labdát az olasz tizenhatoson belül, majd Rakitic elé tálalt, aki 14 méterről fölé bombázott.
Nagyon rossz a második féliő...
78. perc: Végre valami! Perisic lőtt a Kígyó térről vagy fél méterrel mellé.
72. perc: Pranjic
válla megsérült, lejött a pályáról, Vrsaljko jött be a helyére.
71. perc: Marchisio
gyalulta le Kovacicot egy sárgáért.
70. perc:
Megint Candreva alakított ki helyzetet, középre játszott, El Shaarawy visszagurított, és Parolo 15 méterről gyengén a kapus kezébe lőtt.
68. perc:
Végül is... nem rossz eredmény ez egyik csapatnak sem. De úgy látszik, Candrevának nem szóltak, mert úgy fut, mint a nyúl. A horvát az alapvonal közeléből vissza is gurított, éppen Pirlo elé, aki egy lövőcsel után mellé durrantott.
61. perc: Candreva
ívelt balról tökéletesen középre, El Sharaawy elfejelte a labdát Marchisio elől, így lett fölé.
60. perc: Kovacic
ívelt az olasz ötös bal sarkára, ahol érkezett Brozovic, és kapásból jócskán mellé lőtt.
Nincsenek nézők, hangulattalan a meccs, ráadásul nem is nagyon csipkedik magukat a csapatok. Reméljük, csak meghosszabbították a szünetet...
54. perc: A szabadrúgást Srna végezte el, de a 26 méteres lövés a sorfalról pattant szögletre. Srna kezezést reklamált, de csak azt érte el, hogy kapott egy sárgát.
52. perc:
Rakitic lódult meg középen az olasz kapu felé, Parolo hátulról, csúnyán elkaszálta. Sárga lap.
50. perc:
Gyors horvát kontra után Perisic tűnt fel az olasz kapu előtt, de Sirigu gyors vetődéssel megkaparintotta előle a labdát.
46. perc: Elkezdődött a második félidő.

Buffonnak ez volt az 50. meccse Európa-bajnoki találkozón vagy Eb-selejtezőn. Ez rekord.
A szünetben cseréltek a horvátok
és az olaszok is, Olic helyett Rebic, Buffon helyett pedig Sirigu a második félidőben.

45+3. perc: Vége az első félidőnek, volt itt minden..., de egyelőre döntetlen az állás. 1–1
45+1. perc: Pelle
kapott jó indítást, majd 6 méterről, kissé jobbról a rövid sarkot vette célba, Subasic viszont szögletre mentett.
45. perc:
HÁROM PERC A RÁADÁS.
44. perc: Rakitic
tesztelte Buffon éberségét, de ilyen lövést talán még egy kölyökkapus is simán védett volna...
43. perc: Olic
durvult Bonuccival szemben, ki is járt neki a sárga lap.
42. perc: Pirlo
ívelt a horvát tizenhatoson belülre, de Bonucci elől sikerült a védőknek elfejelniük a labdát. A szöglet után Astori lőtt távolról, de alaposan célt tévesztett.
40. perc: Brozovic
volt nagyon harcos, már az olasz tizenhatoson belül járt, amikor egyszerűen elcsúszott, és a labda is kigurult az alapvonalon túlra.
36. perc: GÓÓÓÓÓL! EGYENLÍTETTEK AZ OLASZOK! Candreva
állt a labda mögé, gyönyörűen alápörgetett, és a jobbra mozduló kapus helyére küldte a labdát. 1–1
35. perc:
Pirlo végezhetett el szabadrúgást 18 méterre a horvát kaputól, a tizenhatos jobb sarka közelében. A beadás jó is volt, Pelle fejelt, a labda pedig Mandzukic kezéről pattant le. TIZENEGYES. Buta szabálytalanság volt. Sárga is járt érte.
32. perc: Pelle
remekül gurított középre, ahol nyolc méterre a kaputól óriási magányában álldogált El Shaarawy, de annyira gyengén lőtt, hogy simán védett Subasic.
29. perc: Schieldenfeld
remekül mentett az olasz csatárok elől az ötös környékén. Támadásban maradtak az olaszok, de Pirlo beadása a kapu mögött kötött ki.
27. perc: De Silvestri
helyett De Sciglio folytatja az olaszoknál.
24. perc:
Kontrát vezethetett a horvát csapat, De Silvestri azonban mentette a tizenhatoson belül Kovacic lövését. Az eset után a Sampdoria játékosa nagy fájdalmakkal a földön maradt, mert kifordult a bokája. Rendkívüli fájdalmai lehettek az olasz fiúnak, muszáj volt lecserélni.
18. perc:
Pirlo jól ívelte be a labdát, de a védők tisztáztak, majd újabb gyors ellenakciót indítottak. A végén Perisic beadásáról Brozovic éppen lemaradt…
11. perc: GÓÓÓÓÓL! Elképesztő! Gólt lőttek az olaszok El Shaarawy révén, de les miatt nem adták meg a találatot. Miközben reklamáltak, a horvátok ellentámadást indítottak, melynek végén Mandzukic közelről bevágta Rakitic beadását. Buffon sárgát kapott reklamálásért. 1–0
7. perc:
Mandzukic kihagyta! Buffon jobbra vetődve simán védte a kissé flegma kísérletet.
6. perc: Büntető a horvátoknak! Astori ütközött Srnával a tizenhatoson belül. A szituáció egyértelmű volt, a játékvezető azonnal a tizenegyespontra mutatott.
4. perc: Mandzukic támadta Bonuccit, szabálytalanul. Az első öt percben ez volt a legfontosabb esemény...

Az „odavágón”, az Olaszország–Horvátország meccsen 1–1-es döntetlen született Milánóban, de az érdekesség az, hogy a horvát szurkolók petárdái és füstbombái miatt a mostani, spliti mérkőzést zárt kapuk mögött rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik