„Olaszország, ez rendben volt!” - sajtóvisszhang

Vágólapra másolva!
2012.06.11. 10:09
null
Az olasz sajtó nemcsak a gólszerző Di Natalét (jobbra) dicséri, hanem az egész válogatottat (fotó: Action Images)
A labdarúgó Európa-bajnokság C-csoportjának vasárnapi rangadóján Olaszország 1–1-es döntetlent játszott Spanyolországgal. A találkozó után az olasz napilapok dicsérő jelzőkkel indították a hétfőt, míg a spanyolok a gólokat hiányolják a világ- és Európa-bajnok csapat játékából.

 

OLASZORSZÁG

KASSAI JÓ KRITIKÁJA
Az Il Giornale című napilap külön cikket szánt Kassai Viktor teljesítményének. A lap dicséri a magyar játékvezetőt, aki szerinte észrevétlen maradt, nem volt kemény, hagyta a maga medrében folyni a találkozót, jól használta az előnyszabályt és nem akart főszereplő lenni. A szakíró szerint a 2011-es Bajnokok Ligája-finálét nem véletlenül dirigáló 37 éves sípmester nem tűrte a reklamálást, folyamatosan akcióközelben tartózkodott, és az előnyszabályt is jól alkalmazta. A lap megjegyzi, a magyar bíró 36-szor fújt szabálytalanság miatt a mérkőzésen, ami héttel több Pierluigi Collina európai átlagánál, és mindegyik sárga lapja „ült”. A szerző hozzáteszi: egy olasz játékvezető már az első öt percben négy lapot osztott volna ki egy hasonló mérkőzésen, „de Kassai más tészta, Eb-döntős játékvezető”.

A mérkőzés szereplőit osztályozó calciomercato.it 6.5 kalkulust adott a magyar játékvezetőnek, aminél csak Daniele De Rossi, Andrés Iniesta és Cesc Fabregas kapott jobbat (7) az összecsapáson. A tudósító szerint De Rossival és Busquetsszel szemben túl engedékeny volt Kassai, ugyanakkor összegzését azzal zárja, hogy így is határozott kontroll alatt tartotta a mérkőzést.

 

Az olaszokhoz hasonlóan a spanyolok sem voltak elégedetlenek Kassai Viktorral, sőt. Az As szakértője, a játékvezető Ildefonso Urizar Azpitarte szerint a magyar bíró „alapvetően jó meccsen van túl játékvezetői szempontból". A spanyol szakértő szerint Kassai hagyta játszani a két csapatot, és csak akkor avatkozott közbe, ha szükséges volt.


Urizar Azpitarte szerint a magyar bíró végig ura volt a találkozónak, és meg tudta fegyelmezni a játékosokat, de Leonardo Bonuccinak „akár piros lapot adhatott volna", amikor keményen odarúgott Iniesta térdére. A spanyolok összességében nyolcasra osztályozták Kassait.

A La Gazzetta dello Sport hétfői címlapja „Bell’Italia” dicsérő szerkezettel indítja hétfői kiadását, majd az alcímben tovább lelkesíti a válogatottat: „Ezt akarjuk tőletek!” A lap szerint a döntetlen jó eredmény Cesare Prandelli csapata számára, és dicséri a szakember remek taktikáját.

A lap internetes kiadása röviden így foglalja össze a mérkőzést: „Olaszország, ez rendben volt! Az azzurri szépen mutatkozott be, és folyamatos munkában tartotta a címvédőt. Di Natale beállt Balotelli helyére, és betalált, négy perccel később Fabregas egyenlített.”

„A válogatott lerázta magáról a legutóbbi mérkőzéseken mutatott bizonytalanságokat, rossz felfogást, és nyílt meccset játszott a világ- és Európa-bajnok spanyolokkal. Az első félidőben több időt töltött a kapu előtt, majd fordulás után már jobban szenvedett, de előnybe került. Aztán elkövette a vágás utáni visszavédés elhalasztásának hibáját, így három perc alatt egyenlített az ellenfél. A hajrában Spanyolország fokozta az iramot, de Olaszország megmutatta erejét, ráadásul támadásban is aktív volt. Tartotta az eredményt, jól reagált, és erejéből futotta kontrákra is” – írja a tudósító.

A másik két nagy sportlap, a Corriere dello Sport és a Tuttosport is pozitív hangvételben beszél a mérkőzésről. „Igen, Olaszország, remek vagy!” – írja főcímében előbbi, míg utóbbi fennkölten hirdeti, hogy „Mi is itt vagyunk!”.

Természetesen a politikai napilapok is bő terjedelemben tudósítanak az Eb-ről. A La Repubblica című újság az eredmény mellett Prandelli szavaival indít: „Ez az én Olaszországom”. A lap jegyzetírója is dicséri a válogatott játékát, kiemelve, hogy az első meccs alapján rengeteg pozitívumról lehet írni, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy van még min javítani: Andrea Pirlo jól fogta össze a csapatot, ám szinte teljesen az ő irányítókészségétől függ a válogatott teljesítménye.

A szakíró szerint a válogatott háromvédős taktikája a mérkőzés nagy részében 5–3–2-es formációban működött, ami nem is lett volna baj, ám Emanuele Giaccherinin érződött, hogy alapvetően támadó, és védekezésbeli bizonytalanságait hosszú távon kihasználhatják az ellenfelek.

SPANYOLORSZÁG

A legnagyobb példányszámú spanyol sportnapilap, a Marca hétfői száma a „Túl sokszor kegyelmeztünk” címmel jelent meg, a vezető képen pedig Fernando Torres helyzete látható, aki Buffon mellett próbálja eltolni a labdát – mint tudjuk, sikertelenül. A madridi újság Iker Casillast „megmentőként” jellemzi, Andrés Iniestát pedig a meccs legjobbjának választotta meg.

A lap internetes kiadása is Torres gólját hiányolta: „Csak a 9-es gólja hiányzott” címmel tudósította az összecsapást. Vicente del Bosque taktikája is nagy teret kapott a Marcánál: a szövetségi kapitány kezdőcsapatát kritizáló José Mourinho és Luis Aragonés is kiemelt helyet kapott.

Az As is hasonlóan vélekedik, mint a Marca, a szintén madridi újság címlapján szintén Torres egyik helyzete látható, amikor fölé emeli a labdát a kifutó Buffon fölött, és a cím is erre utal: „Ott volt”. Az As szerint is Iniesta volt a találkozó legjobbja, Del Bosque kezdőcsapatát pedig ennél a lapnál sem igazán tudják hová tenni.

A katalán Mundo Deportivónál a spanyolok gólját szerző Cesc Fabregast tették az első oldalra, a cím pedig: „Cesc-gól 9-esként”. Ha Madridban kiemelték Iniesta teljesítményét, ez Katalóniában sem maradhatott el.

A szintén barcelonai Sport napilapnál is Fabregasé volt a főszerep, ami a hétfői számot illeti, az újság a „Megmentő Cesc” címmel jelent meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik