C. Ronaldo: Most már minden lehetséges

Vágólapra másolva!
2012.06.18. 07:51
null
Cristiano Ronaldo elintézte a hollandokat (Fotó: Reuters)
A végső győzelemre is esélyesnek tartott Hollandia kikapott Portugáliától (2–1) a labdarúgó Európa-bajnokság B-csoportjának záró fordulójában, így pont nélkül esett ki a kontinenstornáról, míg Cristiano Ronaldóék a legjobb nyolc közé jutottak. A halálcsoportot megnyerő Németország mindhárom ellenfelét két vállra fektetve nyerte meg a kvartettet.

PORTUGÁLIA–HOLLANDIA

„Megérdemeltük a továbbjutást, mindig is hittem ebben – így Paulo Bento, a portugálok szövetségi kapitánya. – Játékosaim munkája és elszántsága volt a kulcs, a cél most már az elődöntő. Csapatként álltuk meg a helyünket, fölösleges összehasonlítani, hogy játékosaim klubjaikban mennyivel jobban futballoznak. Az se feledjük el, hogy játszottunk csoportunkban a világbajnokság ezüst- és bronzérmesével is. A lefújás után minden játékosomnak köszönetet mondtam, azoknak is, akik nem kaptak eddig szerepet. Persze tudom, hogy a torna még nem ért véget.”

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik válogatott játszhat az Eb elődöntőjében?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Megmutattuk csapatunk egységét, nagyszerű mérkőzés volt – így a lefújás után Miguel Veloso, aki egyébként most sem remekelt. – Nem volt könnyű a hollandok ellen futballozni, borzasztóan erősek. Győzelmünk titka az alázat és a szenvedés volt. Mindenki tudta, hol a helye a pályán, jó volt végre azt érezni, hogy megy a játék. Jöhetnek a csehek!”

„Lesz egy kis időnk a csehek elleni mérkőzésig, pihenünk és kitalálunk valamit – így a sokat kritizált jobbhátvéd, Joao Pereira. – Addig fel kell töltődnünk, és kiélvezni a győzelmet. Megmutattuk, hogy lelkileg mennyire erősek vagyunk.”

Két évvel fia születése után két gólt rúgott a tornát borzalmasan kezdő Cristiano Ronaldo.

„Megérdemeltük a győzelmet és a továbbjutást, most már hiszek abban, hogy minden lehetséges. De azért a csehek ellen csak ötven százalék esélyt adok továbbjutásunkra. Azt azért hozzáteszem, hogy a legjobb nyolc közé jutás minimális célunk volt” – így a mérkőzés egyik hőse.

A hollandok szövetségi kapitánya és góllövője nem tagadja, hogy megérdemelten estek ki.

„Nem tudtuk kihasználni lehetőségeinket, és nem volt ezt egyszerű látni a pályáról, hogy ki és mit ront el – mondta a lefújást követően a holland szövetségi kapitány, Bert van Marwijk. – Az ellenfeleknek bezzeg könnyű gólokat ajándékoztunk, pedig ezért kaptunk ki már a dánoktól is. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű megismételni 2010-es teljesítményünket, amikor a döntőbe jutottunk a világbajnokságon. Azóta semmit sem fejlődtünk. Próbáltam egységessé tenni a válogatottat, de… Háromszor kikaptunk, ezen nincs mit magyarázni, ebben benne vannak az én hibáim is, de nem aggódom a jövőm miatt. Csalódott vagyok, de nézzük meg a csapat átlagéletkorát, ez sok mindent megmagyaráz. A dánoktól elszenvedett vereség mindent meghatározott.”

A hollandok gólját szerző Rafael van der Vaart nem kertelt a lefújás után.

„Nem voltunk elég jók ezen az Európa-bajnokságon, ezért estünk ki. Nem érdemeltünk győzelmet. Tudtuk, hogy nehéz lesz két góllal nyerni, de mindannyian rosszul futballoztunk, és ezért sajnálom nagyon a szurkolókat is. Borzalmasan kezdtük a kontinensviadalt, de itt már csak a legjobbak vannak, persze utólag könnyű beszélni. Mindannyiunknak tükörbe kell néznie, és elszámolnia a lelkiismeretével. Most kezdhetünk mindent elölről. Túlságosan is védekező felfogásban indultunk neki a tornának, és végleg kiderült, hogy Klaas-Jan Huntelaar és Robin van Persie nem fér meg együtt a pályán.”

A negyeddöntőben a portugálok az A-csoportot megnyerő Csehországgal találkoznak.

PORTUGÁLIA–HOLLANDIA 2–1


DÁNIA–NÉMETORSZÁG

„Lars Bender megmutatta, hogy a védelem szélén is megállja a helyét – így a németek szövetségi kapitánya, Joachim Löw, egyben saját magát is megdicsérve ötletéért, hogy ott játszassa őt. – Hatalmas elszántsággal, ambícióval futballozott, ő a nap felfedezettje. Győztes típus. Remekül játszottunk a két tizenhatos között, arra sem voltunk tekintettel, hogy nem fontos győznünk a továbbjutáshoz. A szünet után minden eldőlt. A görögök ellen más lesz a találkozó hangulata, mint most, hiszen az elődöntő a tét, bár az is igaz, hogy ők is a dánokhoz hasonló stílusban futballoznak. Most túl sok teret adtunk ellenfelünknek, különösen a második félidőben, egyébként sokat fejlődtünk ezen a tornán.”

Lukas Podolski góllal ünnepelte 100. válogatottságát (Fotó: Reuters)
Lukas Podolski góllal ünnepelte 100. válogatottságát (Fotó: Reuters)

„Különleges volt ez a gól – így Lukas Podolski százados. – Nem csupán azért, mert jobbal lőttem... Értékes győzelmet arattunk erős ellenfél ellen, és már csak három sikerre állunk a végső győzelemtől. A görögök ellen is legalább így kell futballoznunk, mint most, és nem lesz baj.”

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik válogatott játszhat az Eb elődöntőjében?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Nem a saját posztomon léptem pályára, de remekül éreztem magam. Nagyon örülök a gólomnak, és még egyet szerezhettem volna. Azt az egyet viszont szerencsés körülmények között lőttem, megláttam a szabad helyet, és bejött. Nem az a lényeg, hogy hol kapok helyet a csapatban, örülök, hogy egyáltalán pályára léphetek. Első Európa-bajnoki meccsemen győztes gólt szereztem, ezt sohasem felejtem el” – így a már említett (eredetileg) védekező középpályás, Bender.

„A legerősebb válogatott ellen fantasztikusan helytálltunk – így a dánok szövetségi kapitánya, Morten Olsen. – Sajnos a második félidőben nem remekeltünk, pedig sokat volt nálunk a labda. Kiderült azonban, hogy egy ilyen csapattal, mint a német, nem tudjuk felvenni a versenyt. Arról már nem is beszélve, hogy egy ilyen rivális ellen ennyi helyzetet nem hagyhatunk ki büntetlenül.”

„Jól játszottunk, de el kell fogadnunk, hogy két buta gólt ajándékoztunk a németeknek, ezért kikaptunk – így William Kvist, a dánok védekező mindenese. – De azt bizonyítottuk, hogy tudjuk tartani velük a lépést.”

„Le a kalappal a németek előtt, sok sikert nekik. Nagyszerű társaság az övék, jobbak nálunk” – foglalta össze a történteket az északiak védője, Daniel Agger.

A B-csoportban élen végző Németország Görögországgal csap össze az elődöntőbe kerülésért.

DÁNIA–NÉMETORSZÁG 1–2

EURO 2012
B-CSOPORT, 3. FORDULÓ
PORTUGÁLIA–HOLLANDIA 2–1 (1–1)
Harkiv, Metaliszt Stadion, 37 445 néző. Vezette: Rizzoli (olasz)
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Joao Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fábio Coentrao – Miguel Veloso, Joao Moutinho, Raul Meireles (Custódio, 72.) – Nani (Rolando, 87.), Hélder Postiga (Nélson Oliveira, 64.), Cristiano Ronaldo. Szövetségi kapitány: Paulo Bento
Kispad: Eduardo, Beto (kapusok), Ricardo Costa, Miguel Lopes, Quaresma, Rúben Micael, Hugo Viana, Hugo Almeida, Varela
HOLLANDIA: Stekelenburg – Van der Wiel, Mathijsen, Vlaar, Willems (Afellay, 68.) – N. de Jong – Van der Vaart, Sneijder, Robben – Huntelaar, Van Persie. Szövetségi kapitány: Bert van Marwijk
Kispad: Vorm, Krul (kapusok), Heitinga, Bouma, Boulahrouz, Van Bommel, Schaars, Strootman, Kuyt, L. de Jong, Narsingh
Gólszerző: C. Ronaldo (28., 74.), ill. Van der Vaart (11.)
EURO 2012
DÁNIA–NÉMETORSZÁG 1–2 (1–1)
Lviv, Lviv Arena, 32 990 néző. Vezette: Velasco Carballo (spanyol)
DÁNNIA: Andersen – Jacobsen, Agger, Kjaer, S. Poulsen – Kvist – Eriksen, J. Poulsen (Mikkelsen, 82.), Zimling (C. Poulsen, 78.), Krohn-Dehli – Bendtner. Szövetségi kapitány: Morten Olsen
Kispad: Lindegaard, K. Schmeichel (kapusok), Bjelland, Okore, Wass, Schone, Silberbauer, Kahlenberg, Rommedahl, Pedersen
NÉMETORSZÁG: Neuer – L. Bender, Hummels, Badstuber, Lahm – Khedira, Schweinsteiger – Th. Müller (Kroos, 84.), Özil, Podolski (Schürrle, 64.) – Gomez (Klose, 74.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Kispad: Wiese, Zieler (kapusok), Schmelzer, Höwedes, Mertesacker, Gündogan, Götze, Reus
Gólszerző: Krohn-Dehli (24.), ill. Podolski (19.), L. Bender (80.)
A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Németország 3 3 5–2 +3 9
2. Portugália 3 2 1 5–4 +1 6
3. Dánia 3 1 2 4–5 –1 3
4. Hollandia 3 3 2–5 –3 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik