F1: a bahreini csoda után mindenki Grosjean miatt hálás

Börzöli BernadettBörzöli Bernadett
Vágólapra másolva!
2020.11.30. 15:55
Lewis Hamilton pályafutása 95. győzelmét aratta a Formula–1-es Bahreini Nagydíjon, ám a múlt hétvégi verseny jóval inkább Romain Grosjean igencsak ijesztő balesete miatt marad emlékezetes. A szerencsés végkimenetelű ütközés az autósport teljes világát megrázta, így nem meglepő, hogy a bahreini versenyről készült F1-legek cikkünk is főként erről szól.

CSODA TÖRTÉNT VASÁRNAP BAHREINBEN. Az utóbbi évek messze legnagyobb balesetét láthattuk a Bahreini Nagydíjon, amelyet csodával határos módon Romain Grosjean mégis megúszott kisebb sérülésekkel. CSODA TÖRTÉNT VASÁRNAP BAHREINBEN. Az utóbbi évek messze legnagyobb balesetét láthattuk a Bahreini Nagydíjon, amelyet csodával határos módon Romain Grosjean mégis megúszott kisebb sérülésekkel.

Grosjean egyébként már néhány órával a baleset után üzent az állapotáról, azóta pedig ismét jelezte, hogy a körülményekhez képest jól van, és hálás az összes üzenetért, amit kapott.

Card

A TÁMOGATÓ FELESÉG SZAVAI. Marion Grosjean a versenyt és a balesetet követő reggelen üzent egy hosszabb és érzelmesebb Instagram-posztban mindenkinek, aki kifejezte a támogatását a történtek után. A francia versenyző felesége kiemelete az FIA-elnök Jean Todt-ot, a férje csapattársát, Kevin Magnussent, illetve Jules Bianchit, akinek 2014-es, végzetes kimenetelű balesete után még inkább szigorítottak a biztonsági előírásokon. Ennek eredményeként jelent például az autókon a glória is, ami megmentette Grosjean életét Bahreinben.

„Természetesen nem aludtam az éjszaka – olvasható Marion Grosjean bejegyzésében. – De tudom, mit kell tennem ilyenkor, mert ez mindig segít. Nem akarok hazudni, ma reggel nem igazán találtam a szavakat. Ezen ő nevetni fog, mert pontosan tudja, mennyire szeretek beszélni, és milyen sokat szoktam neki írni.

Azt sem tudtam, milyen fotót tegyek ehhez a poszthoz. Milyen képet tartsak meg a tegnapi napról? A lángokat? Azt, ahogyan a megmentői viszik a karjukban? Az autójának a roncsáról?

Kissé bolond módon ezt választottam. Azért, mert mindketten a GP2-es bajnoki sikerét ábrázoló pólót viseljük. Néha ebben szoktam aludni. Akkor viszont jobban tetszene, ha a bajnok helyett a szuperhős szó szerepelne rajta, de ha kell, majd rendelünk belőle ilyet is a gyerekeinknek, mert így magyaráztuk el nekik az elmagyarázhatatlant.

A Twitteren hasznos és nyomatékos szavakat használtam, hogy mindentől megvédjem őket. Azt mondtam nekik, hogy a szerelem pajzsa védte meg az apjukat. Ma már más kifejezéseket kell találnom, hogy felfedjem az érzéseinket. De közösen majd ezeket is kitaláljuk. Ilyen kifejezés lehet a hála, ami az orvosi autóban ülőknek jár. Vagy a barátság Jean Todt-dal és az ő rendíthetetlen embersége. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki kifejezte a támogatását, a szeretetét, a kedvességét, mindez nagyon sokat jelent a számunkra.

Köszönjük Jules Bianchi családjának, az édesapjának Philippe-nek, aki most folyamatosan a fejemben jár, ahogyan maga Jules is. Köszönöm Kevin Magnussennek a szavait és a Canal+ csapatának az érzékenységet. Ha kihagyok valakit, elnézést kérek.

Köszönet jár a gyermekeinknek, hiszen ők ösztönözték az apjukat, hogy kitörjön a lángok közül. Hálás vagyok a bátorságáért, az elhivatottságáért, a lelki erejéért, a szeretetéért és a fizikai állapotáért, ami valószínűleg életben tartotta. Kim, Dan, szeretlek titeket! Nem egy, hanem rengeteg csoda történt tegnap. Ölelek mindenkit!”

A CSAPATFŐNÖK IS KÖSZÖNETET MONDOTT. Günther Steiner hétfőn meglátogatta a továbbra is az egyik bahreini kórházban lábadozó versenyzőjét, de természetesen arról sem feledkezett meg, hogy kifejezze a háláját pályabíróknak és az orvosi csapatnak.

„Szeretnék köszönetet mondani a mentést végző csapatnak, akik nagyon gyorsan cselekedtek. A pályabírók és az FIA szakemberei nagyszerű munkát végeztek. Nagyon ijesztő helyzet volt.”

Card

STROLL MIATT IS FELKAPHATTUK A FEJÜNKET. Grosjean mellett a Racing Point kanadai versenyzői számára is hamar véget ért a bahreini verseny, ráadásul Stroll sem olyan módon esett ki, hogy egy pillanatig sem merült fel a sérülés veszélye. Mindössze egy körrel a másfél órás szünet utáni újraindítást követően Stroll Danyiil Kvjattal ért össze, melynek következtében a 18-as számú Racing Point a levegőbe repült, majd fejreállt. Stroll szerencsére sérülés nélkül megúszta az esetet.

Card

A BALSZERENCSE A CSAPATTÁRSAT IS UTOLÉRTE. Sergio Pérez a másik Racing Pointtal a dobogót érő harmadik helyen autózott egészen addig, amíg négy körrel a leintés előtt az autója előbb le nem lelassult, majd ki nem gyulladt. A konstruktőri bajnokság harmadik helyéért harcoló istálló így pont nélkül zárta a Bahreini GP-t. Bár emiatt Pérez nyilván csalódott volt, a futam utáni szavai nem erre világítottak rá.

„Azok után, ami ma történt, mindent más perspektívába helyezünk. Számomra csak arról van szó, hogy egy dobogós helyezéssel több vagy kevesebb lett. Nem számít, mert a legfontosabb az, hogy Romain továbbra is köztünk van” – mondta a leintést követően a mexikói.

A BAHREINI NAGYDÍJ VÉGEREDMÉNYE
1. Lewis Hamilton brit Mercedes 1:34:01.829
2. Max Verstappen holland Red Bull-Honda 1.254 mp h.
3. Alexander Albon thaiföldi Red Bull-Honda 8.005 mp h.
4. Lando Norris brit McLaren-Renault 11.337 mp h.
5. Carlos Sainz spanyol McLaren-Renault 11.787 mp h.
6. Pierre Gasly francia AlphaTauri-Honda 11.942 mp h.
7. Daniel Ricciardo ausztrál Renault 19.368 mp h.
8. Valtteri Bottas finn Mercedes 19.680 mp h.
9. Esteban Ocon francia Renault 22.803 mp h.
10. Charles Leclerc monacói Ferrari 1 kör h.
11. Danyiil Kvjat orosz AlphaTauri-Honda 1 kör h.
12. George Russell brit Williams-Mercedes 1 kör h.
13. Sebastian Vettel német Ferrari 1 kör h.
14. Nicholas Latifi kanadai Williams-Mercedes 1 kör h.
15. Kimi Räikkönen finn Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
16. Antonio Giovinazzi olasz Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
17. Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari 1 kör h.
18. Sergio Pérez mexikói Racing Point-Mercedes 4 kör h.
FELADTÁK megtett körök
Lance Stroll kanadai Racing Point-Mercedes 2
Romain GrosjeanfranciaHaas-Ferrari0
A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
PILÓTÁK GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LGYK PONT
1. Lewis Hamilton* 11 13 15 6 332
2. Valtteri Bottas 2 10 12 2 201
3. Max Verstappen 1 10 11 3 189
4. Daniel Ricciardo 2 12 1 102
5. Sergio Pérez 1 12 100
6. Charles Leclerc 2 10 98
7. Lando Norris 1 11 2 86
8. Carlos Sainz 1 10 1 85
9. Alexander Albon 2 10 85
10. Pierre Gasly 1 1 9 71
11. Lance Stroll 1 8 59
12. Esteban Ocon 8 42
13. Sebastian Vettel 1 7 33
14. Danyiil Kvjat 6 26
15. Nico Hülkenberg 2 10
16. Kimi Räikkönen 2 4
17. Antonio Giovinazzi 3 4
18. Romain Grosjean 1 2
19. Kevin Magnussen11
*: már világbajnok
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes* 533
2. Red Bull-Honda 274
3. McLaren-Renault 171
4. Racing Point-Mercedes**
154
5. Renault 144
6. Ferrari 131
7. AlphaTauri-Honda 97
8. Alfa Romeo-Ferrari 8
9. Haas-Ferrari 3
10. Williams-Mercedes 0

*: már világbajnok

**: A Racing Pointtól 15 büntetőpont levonva

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik