Hat ezredmásodperc: Leclerc szoros csatában az élen a második azeri edzésen

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.09.13. 14:36
Leclerc volt a leggyorsabb a második edzésen (Fotó: AFP)
Charles Leclerc (Ferrari) zárt az élen a Formula–1-es Azeri Nagydíj második szabadedzésén. A monacóit Sergio Pérez (Red Bull) és Lewis Hamilton (Mercedes) szorosan követte, majd Carlos Sainz Jr. (Ferrari) és Oscar Piastri (McLaren) következett még az első ötben.

Elég hektikusan alakult az Azeri Nagydíj első szabadedzése, összesen háromszor lendül a piros zászló, és számtalan alkalommal lépett érvénybe sárga zászlós jelzés is. A még meglehetősen nyers pályán az utolsó pillanatokban élre álló Max Verstappen bizonyult a leggyorsabbnak, mögötte a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton érkezett, míg a Bakiban rendre remekül teljesítő Sergio Pérez a harmadik lett. A McLaren kettőse a negyedik és a hatodik helyet foglalta el, Lando Norris és Oscar Piastri közé Carlos Sainz Jr. férkőzött be, míg Charles Leclerc összetörte a Ferrarit. Az egyfutamos eltiltást kapó Kevin Magnussent helyettesítő Oliver Bearman tizenegyedikként hangolt a folytatásra, míg az első edzés nagy részében az autó meghibásodása nyomán a garázsban veszteglő Esteban Ocon abban bízott, hogy sikerül valamennyit visszahoznia az elvesztett időt.

Az első körök után Pérez óriási előnnyel állt az élre, a mexikói pilóta közel egy másodpercet adott a csapattársának, Verstappennek az egyik kedvenc pályáján, majd Cunoda Juki, Oscar Piastri, illetőleg az autóra panaszkodó, majd a garázsban megint több időt veszítő Leclerc érkezett a top 5-ben.

A mezőny félidőben teljesítette a lágy gumis etapokat, a leggyorsabbnak Pérez bizonyult, és sokáig úgy festett: az 1:43.490-es körénél már senki sem tud jobbat elérni. Bő tíz perccel a vége előtt azonban Leclerc jött, látott, és győzött, hat ezreddel jobbnak bizonyult a Red Bull-oshoz képest, így az ő elsőségével ért véget a második edzés.

A mexikói tehát a második helyet foglalhatta el, ám így sem lehet elégedetlen, ugyanis remek formában kezdett az egyik kedvenc vadászterületén, és egyelőre egyértelműen ő tűnik magabiztosabbnak az új padlólemezt tesztelő Red Bull volánja mögött. A harmadik pozícióban Hamilton következett, a hétszeres világbajnok lemaradása további hat század volt, így csupán 66 ezred választotta el egymástól a top 3-ast.

Sainz további négy tized lemaradással a negyedik helyen végzett, az ötödik Piastri lett, majd az autó vezethetőségére panaszkodó Verstappen, Lance Stroll és Nico Hülkenberg következett. Az első tízes sorát Russell és Bearman tette teljessé, előbbi csak tizenhat körig jutott, mivel a Mercedes elővigyázatosságból motort cserélt az autójában, majd az utolsó percekben újabb problémát észlelve visszahívta őt a garázsba.

Az egyéni vb-összetettben második Norris a 17. lett, miután forgalomba keveredett a gyors körén.

Folytatás szombaton 10 óra 30 perckor a harmadik szabadedzéssel.

 
7. AZERI NAGYDÍJ
SZEPTEMBER 13., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Verstappen 1:45.546
2. szabadedzés1. Leclerc 1:43.484
SZEPTEMBER 14., SZOMBAT
3. szabadedzés10.30–11.30
Időmérő14.00–15.00
SZEPTEMBER 15., VASÁRNAP
A verseny (51 kör, 306.049 km) rajtja:13.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Szingapúri Nagydíj, SzingapúrSzeptember 22., 14.00
Amerikai Nagydíj, AustinOktóber 20., 21.00
Mexikóvárosi Nagydíj, MexikóvárosOktóber 27., 21.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik