Norris-elsőség és Ferrari-csillagullás a szingapúri időmérőn

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.09.21. 14:31
Norris idénybeli ötödik pole pozícióját szerezte (Fotó: AFP)
Lando Norris (McLaren) szerezte meg a pole pozíciót a Formula–1-es Szingapúri Nagydíj időmérőjén. Mögötte a címvédő Max Verstappen (Red Bull) és Lewis Hamilton (Mercedes) következett, míg a Ferrari kettőse a top 10 végén zárt. Carlos Sainz Jr. a falba szállt, míg Charles Leclerc körét törölték, miután átlépte a pályahatárokat.

Míg a Szingapúri Nagydíj nyitó napja Charles Leclerc és Lando Norris kiélezett küzdelméről szólt, a szombati utolsó szabadedzésen a mclarenes látszólag szintet lépett, miközben a ferraris nagy hátrányban találta magát. A két versenyző közé ráadásul George Russell, Oscar Piastri, valamint Max Verstappen is beférkőzött. Az időmérő legnagyobb kérdését így az jelentette, valós volt-e a brit előretörése, vagy valaki képes megközelíteni őt egy körön.

Noha az első szakaszban is Norris volt a leggyorsabb, előnye jócskán olvadt a tréningen látottakhoz viszonyítva, hiszen mindössze 155 ezreddel előzte meg a második Verstappent. A harmadik helyen Oscar Piastri érkezett, majd Lewis Hamilton és Sergio Pérez egészítette ki az első ötöst. Hatodikként a helyszínen az előző idényben pole pozíciót szerző Carlos Sainz Jr. következett, mögötte Alexander Albon, Fernando Alonso, Franco Colapinto, illetve Cunoda Juki tette teljessé az első tízest.

Továbbjutott még Nico Hülkenberg, Leclerc, Russell, az egyfutamos eltiltása után visszatérő Kevin Magnussen és Esteban Ocon.

Kiesett: az F1-ben feltehetően az utolsó nagydíját teljesítő Daniel Ricciardo, Lance Stroll, Pierre Gasly, illetőleg a két Sauber-versenyző.

 

A második szakaszban Piastri vette át a vezetést, miközben a csapattársa, Norris az ötödik helyre szorult hátra. Kettejük között Verstappen, Leclerc és Hamilton foglalt helyet, míg hatodikként Sainz érkezett. Meglepetésre továbbmenetelt Hülkenberg is a hetedik pozícióban, mögötte Russell, Cunoda és Alonso zárta a top 10-et.

Kiesett: Albon, Colapinto, Pérez, Magnussen és Ocon.

 

A harmadik szakasz Sainz autótörésével indult, a spanyol a gyors körére készülve az utolsó kanyarban szállt a falba a Ferrarival. Az eset miatt piros zászlóval megszakították a Q3-at, ami több pilótatársa első gyors körét is áthúzta, mindösszesen ketten, Piastri és Hülkenberg tudott mért időt futni, miközben Verstappen pályahatár-átlépés miatt vesztette el a körét.

A versenyzők a kényszerszünet után mindent egy körre tettek fel, ami izgalmas végjátékot hozott. A pole pozíciót az idén ötödik alkalommal Norris szerezte meg, mellőle az egyéni vb-összetettet vezető Verstappen várhatja a piros lámpák kialvását, míg a második sorból Hamilton és Russell rugaszkodhat el.

Az ötödik Piastri lett, majd Hülkenberg, Alonso, Cunoda, valamint a Ferrari párosa zárta az első tízes sorát. Leclerc a második kanyarban lépte át a pályahatárokat a gyors körén.

Folytatás vasárnap 14 órakor az időmérővel. 
 

 

 

15. SZINGAPÚRI NAGYDÍJ
SZEPTEMBER 20., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Leclerc 1:31.763
2. szabadedzés1. Norris 1:30.727
SZEPTEMBER 21., SZOMBAT
3. szabadedzés1. Norris 1:29.646
Időmérő1. Norris 1:29.525
SZEPTEMBER 22., VASÁRNAP
A verseny (62 kör, 306.143 km) rajtja:14.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Amerikai Nagydíj, AustinOktóber 20., 21.00
Mexikóvárosi Nagydíj, MexikóvárosOktóber 27., 21.00
Sao Pauló-i Nagydíj, InterlagosNovember 3., 18.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik