Ocon lesz Bearman csapattársa a Haasnál – hivatalos

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.07.25. 10:10
Ocon a nagy szabályváltoztatásoknak is a Haas színeiben vág neki (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Haas a Belga Nagydíj csütörtöki sajtónapján hivatalosan is megerősítette, hogy többéves szerződést kötött az Alpine-tól távozó Esteban Oconnal.

A Haas egy héttel ezelőtt, a Magyar Nagydíj sajtónapján jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg Kevin Magnussen év végén lejáró szerződését, amivel biztossá vált, hogy az amerikai csapat teljesen új pilótafelállással kezdi meg a soron következő 2025-ös idényt, hiszen korábban már megerősítette, hogy Oliver Bearman váltja a Sauberhez igazoló Nico Hülkenberget. 

Esteban Ocon nevét már a dán versenyző távozása előtt szóba hozták az amerikai csapattal, és most a Belga Nagydíj csütörtöki napján hivatalossá is vált a francia érkezése. A jelenleg az Alpine színeiben versenyző pilóta többéves szerződést írt alá a konstruktőri tabellán a hetedik helyet elfoglaló Haasszal, ami azt jelenti, hogy a nagy szabályváltoztatásokat hozó 2026-os évnek is az amerikaiakkal vág neki. 

„Örömmel tölt el, hogy új fejezetet nyithatok a Formula–1-es pályafutásomban, és csatlakozhatok a Haashoz a 2025-ös idény kezdetén. Nagyon ambiciózus csapathoz érkezem, amelyiknek a szellemisége, a munkamorálja és a tagadhatatlanul felfelé ívelő pályája nagyon lenyűgözött. Szeretnék köszönetet mondani Gene Haasnak és Komacu Ajaónak a belém vetett bizalmukért, a támogatásukért, valamint az elmúlt hónapokban lefolytatott őszinte és gyümölcsöző megbeszéléseinkért. Személyes szinten nagyon örülök, hogy újra Ajaóval dolgozhatok, hiszen részese volt a bemutatkozásomnak, amikor Lotus-juniorként először ültem Formula–1-es autó volánja mögé több mint tíz évvel ezelőtt. A Haasnak izgalmas tervei, illetőleg világos céljai vannak a jövőre nézve, és nagyon várom már, hogy együtt dolgozhassak mindenkivel Kannapolisban, Banburyben és Maranellóban, illetve hogy részese legyek ennek a nagyszerű projektnek" – olvasható Ocon közleményében. 

„Örömmel tölt el, hogy megszereztük Estebant a Haas számára. Természetesen régóta tisztában voltam vele, mekkora tehetség. A közös történetünk egészen Esteban első F1-es autóban teljesített köréig nyúlik vissza, én voltam aznap a versenymérnöke a Lotusnál. Már akkoriban is bizonyította a tehetségét azt követően, hogy erős teljesítményt nyújtott a juniorkategóriákban: épp akkor nyerte meg a 2024-es Európai Formula–3-as bajnokságot. Esteban azóta tapasztalt F1-es tehetség lett, és természetesen futamgyőztes. A tapasztalat, amelyet magával hoz, nem is kizárólag a tehetsége, hanem egy gyári csapattal való munkája révén előnyt fog jelenteni a számunkra a szervezetünk növekedése szempontjából. Fontos volt egy tapasztalt versenyzőt Oliver Bearman mellé ültetni, ráadásul Esteban is csak huszonhét éves, még mindig fiatal, és bizonyítani szeretne. Úgy gondolom, egy éhes, dinamikus versenyzőpárosunk lesz, és várom, hogy 2025-ben a Haasnál köszönhessem Estebant" – nyilatkozta a csapatfőnök. 

Ocon Haashoz szerződésével újabb hely kelt el a 2025-ös rajtrácson, így papíron már csak öt hely kiadó: a Mercedes, az Alpine, a Sauber, az RB, valamint a Williams nem jelentette még be a „második" versenyzőjét. 

RajtszámNév (nemzetiség)CsapatMotor
1Max VERSTAPPEN (holland)Red BullHonda RBPT
11Sergio PÉREZ (mexikói)Red BullHonda RBPT
 ??MercedesMercedes
63George RUSSELL (brit)MercedesMercedes
44Lewis HAMILTON (brit)FerrariFerrari
16Charles LECLERC (monacói)FerrariFerrari
14 Fernando ALONSO (spanyol)Aston MartinMercedes
18Lance STROLL (kanadai)Aston MartinMercedes
23Alexander ALBON (thaiföldi)WilliamsMercedes
 ??WilliamsMercedes
10Pierre GASLY (francia)AlpineRenault
 ??AlpineRenault
22CUNODA Juki (japán)Visa Cash App RBHonda RBPT
 ??Visa Cash App RBHonda RBPT
87Oliver BEARMAN (brit)HaasFerrari
31Esteban OCON (francia)HaasFerrari
81Oscar PIASTRI (ausztrál)McLarenRenault
4Lando NORRIS (brit)McLarenRenault
27Nico HÜLKENBERG (német)Stake F1 Team Kick SauberFerrari
 ??Stake F1 Team Kick SauberFerrari
A 2025-öS RAJTLISTA

 

69. BELGA NAGYDÍJ
Július 26., PÉNTEK
1. szabadedzés13.30–14.30
2. szabadedzés17.00–18.00
Július 27., SZOMBAT
3. szabadedzés12.30–13.30
Időmérő16.00–17.00
Július 28., VASÁRNAP
A verseny (44 kör, 308.052 km) rajtja:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Holland Nagydíj, ZandvoortAugusztus 25., 15.00
Olasz Nagydíj, MonzaSzeptember 1., 15.00
Azeri Nagydíj, Baki Szeptember 15., 13.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik