Norris a leggyorsabb a silverstone-i első szabadedzésen

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.07.05. 13:04
F1 Grand Prix of Austria
NurPhoto via AFPNorris zárt az élen a silverstone-i nyitányon (Fotó: AFP)
Lando Norris (McLaren) zárt az élen a Formula–1-es Brit Nagydíj első szabadedzésén. A brit mögött Lance Stroll (Aston Martin) és Oscar Piastri (McLaren) érkezett, míg az első ötös sorát Max Verstappen (Red Bull) és George Russell (Mercedes) zárta.

Folytatódik a feszített menet, a Formula–1 mezőnye Spielberg után Silverstone felé vette az irányt, ahol a pénteki első szabadedzéssel elkezdődött a 75. Brit Nagydíj programja. A tripla hétvége harmadik állomására a bajnoki éllovas Max Verstappen, s közvetlen üldözője Lando Norris érkezhetett meg fő esélyesként, és arra lehetett számítani, hogy az osztrák ütközet után újabb parázs csata bontakozik ki a felek között.

A Ferrari eközben abban bízott, hogy a spanyolországi fejlesztései beérnek, és sikerül kimásznia a hullámvölgyből, míg a múlt hétvégén a győzelmet megkaparintó Mercedes abban, hogy tovább tudja vinni a lendületet, és újra lecsaphat az esetleges lepattanóra.

Az már a hétvége előtt biztossá vált, hogy Pierre Gasly a mezőny végéről várhatja a vasárnapi futam rajtját, miután valamennyi motorelemből meghaladta az egy idény során felhasználható mennyiséget.

Az első egyórás gyakorlást több aktív versenyző is a bokszfalról kényszerült figyelemmel követni: a Haasszal többéves szerződést aláíró Oliver Bearman Kevin Magnussen, Jack Doohan Pierre Gasly, Isack Hadjar Sergio Pérez, míg Franco Colapinto Logan Sargeant ülését foglalta el.

A mezőnyt borús, hűvös idő fogadta Silverstone-ban, és noha az eső elállt az első tréning kezdete előtt, eleinte nehéz pályaviszonyok várták a mezőnyt. Az első etap nem is tartott sokáig, Cunoda Juki alig tíz perc elteltével megcsúszott a Luffield-kanyarnál, és elásta az RB autóját a kavicságyban. Az autómentés idejére piros zászlóval megszakították az edzést, ekkor George Russell vezérletével a Mercedes kettőse állt az időlista első két helyén, mögöttük Verstappen érkezett, majd Charles Leclerc és Oscar Piastri zárta az első ötös sorát.

Félidőben Carlos Sainz Jr. nevével kezdődött az időlista, a Ferrari spanyolját Hamilton, Russell, Verstappen és Piastri követte a top 5-ben, miközben továbbra is lógott az eső lába.

A folytatásban eléggé megoszlottak a felkészülési programok, egyes csapatok a közepes, míg mások a lágy keveréken teljesítettek rövidebb vagy épp hosszabb etapokat, aminek eredményeként eléggé vegyes képet mutatott az időlista. Az élen Norris zárt, majd Lance Stroll és Piastri érkezett az első hármasban.

Utóbbi edzése szűk tíz perccel a vége előtt a bokszbejáratnál ért véget: az ausztrál alatt lelassult a McLaren, és noha sikerült visszaevickélnie a bokszutca felé, a bejáratnál megállt alatta az autó. Az ausztrál hidraulikus problémáról számolt be a rádión, az eset miatt rövid ideig bezárták a bokszutcát is.

A negyedik Verstappen lett, majd Russell, Fernando Alonso, Hamilton, Leclerc vezérletével a Ferrari pilótapárosa, illetőleg Esteban Ocon tette teljessé az első tízest. A fiatal versenyzők közül Bearman a tizennegyedik, Doohan a tizenhetedik, Colapinto a tizennyolcadik, míg Hadjar a tizenkilencedik helyen végzett. 

Nem sokkal a leintés előtt Norris és Hadjar élt át meleg pillanatokat, a mclarenes a 2-es kanyarban érte utol a Red Bull-ost, aki későn húzódott félre előle, és a két autó majdnem összeütközött egymással. 

Folytatás 17 órakor a második szabadedzéssel. 

 
75. BRIT NAGYDÍJ
Július 5., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Norris 1:27.420
2. szabadedzés17.00–18.00
Július 6., SZOMBAT
3. szabadedzés12.30–13.30
Időmérő16.00–17.00
Július 7., VASÁRNAP
A verseny (52 kör, 306.198 km) rajtja:16.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Magyar Nagydíj, MogyoródJúlius 21., 15.00
Belga Nagydíj, Spa-FrancorchampsJúlius 28., 15.00
Holland Nagydíj, ZandvoortAugusztus 25., 15.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik