F1: csökkent az életkorhatár, Antonelli hamarosan debütálhat

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.06.14. 17:21
Andrea Kimi Antonelli hamarosan az F1-es mezőny tagja lehet (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) a Mercedes kérvényének átvizsgálása után úgy döntött, bizonyos esetekben engedményt tesz a Formula–1-es szuperlicenc korhatáránál, és 18 helyett 17 éves versenyzőknek is lehetőséget ad arra, hogy F1-es versenyhétvégén autóba üljenek.

A Mercedes Andrea Kimi Antonellit szemelte ki Lewis Hamilton pótlására 2025-re, és amellett, hogy régebbi autóival több tesztlehetőséget is biztosít az olasznak, az is szóba került, hogy a Williamsnél már idén, minél előbb bemutatkozhat versenyhétvégén.

Az FIA szabályrendszere azonban Max Verstappen korai debütálása óta rögzíti, hogy 18 éves kor alatt nem kaphat senki szuperlicencet. 

Antonelli augusztus 25-én tölti be 18. életévét, így emiatt addig nem szerepelhetne, de a Mercedes különleges engedélyért folyamodott, éppen Verstappen példáját említve, a holland ugyanis fiatalon is megállta a helyét.

„Ha az FIA úgy állapítja meg, hogy egy versenyző kiegyensúlyozottan kiemelkedő és érett teljesítményre képes nyitott karosszériás együléses versenyautóban, különleges kedvezménnyel megkaphatja a Formula–1-es szuperlicencet” – áll az FIA friss közleményében. 

A jövőre a Ferrarihoz szerződő Hamilton pótlására Max Verstappent szemelte ki Toto Wolff csapatfőnök, de a holland nem hagyja el a Red Bullt. Korábban szóba került Carlos Sainz Jr. is, de az utóbbi hetekben Antonelli lett a tiszta favorit arra, hogy jövőre George Russell csapattársa legyen.

Ha a Mercedes úgy dönt, Antonelli hamarosan beülhet a Mercedesbe a következő nagydíjhétvégék egyikének első szabadedzésén, és ha úgy alakul, az idén semmi fejlődést nem mutató Logan Sargeant helyén a Williamsben versenyen is bemutatkozhat – már augusztus vége előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik