Kettős Red Bull-győzelem Dzsiddában; Bearman pontszerző élete első F1-es versenyén

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.03.09. 17:31
Verstappen pályafutása 56. győzelmét aratta (Fotó: AFP)
Max Verstappen (Red Bull) fölényes győzelmet aratott a Formula–1-es Szaúd-arábiai Nagydíj versenyén. A Red Bull kettős győzelmét Sergio Pérez tette teljessé, harmadikként a leggyorsabb kört megfutó Charles Leclerc (Ferrari) zárt. Az első ötben még Oscar Piastri (McLaren) és Fernando Alonso (Aston Martin) végzett. Oliver Bearman (Ferrari) pontszerzéssel mutatkozott be.

Max Verstappen pályafutása során először szerezte meg a pole pozíciót Dzsiddában, így ő várhatta az élről a piros lámpák kialvását a Szaúd-arábiai Nagydíj versenye előtt. A címvédő holland mellől Charles Leclerc rugaszkodhatott el, míg a második sorban a helyszínen az előző évben győzedelmeskedő Sergio Pérez, valamint Fernando Alonso foglalhatott helyet.

A harmadik sort Oscar Piastri vezérletével a McLaren, míg a negyediket a Mercedes kettőse sajátította ki, miközben Lance Stroll a tizedik, míg a vakbélgyulladás miatt műtéten áteső Carlos Sainz Jr.-t helyettesítő Oliver Bearman a 11. pozícióból készülhetett az 50 körös verseny rajtjára.

Ami a stratégiát illeti, a mezőnyből mindössze két versenyző, Bearman és a 16. helyről induló Valtteri Bottas döntött a lágy gumi mellett, míg a többiek a közepes keveréken kezdték meg a futamot.

Verstappen jól kapta el a rajtot, mögötte Pérez és Leclerc vívott szoros csatát a második helyért, bár a párharcból először a monacói jött ki győztesen, néhány körrel később a mexikói megelőzte őt a pályán. Negyedikként a Fernando Alonsót maga mögé utasító Oscar Piastri érkezett, míg a kétszeres világbajnok spanyolt Norris követte, miközben a felvezető körén a sebességváltóra panaszkodó Pierre Gasly az első köre végén a bokszutca felé vette az irányt, és feladta a futamot.

Nem kellett sokat várni a biztonsági autó megjelenésére Szaúd-Arábiában, Stroll a hatodik körben törte össze vezetői hiba miatt az Aston Martinját. A 9. kör végéig tartó korlátozás alatt a mezőny nagy része kiállt kereket cserélni, az élcsapatok versenyzői közül egyedüliként a rajt előtti bemozdulását büntetés nélkül megúszó Norris és Hamilton maradt kint, előbbi átvette a vezetést, míg utóbbi a harmadik pozícióból várhatta az újraindítást.

A mezőny viszonylag simán eljött, Norrisnak sikerült megtartania a vezetést Verstappen előtt, hátrébb azonban a 13. helyért csatázó Kevin Magnussen és Alexander Albon összeért, a sportfelügyelők vizsgálták az esetet, és 10 másodperces időbüntetéssel sújtották a Haas dánját. Azonban nem ez volt az egyetlen szabálytalan megmozdulása a pilótának, hamarosan ugyanis újabb 10 másodpercet kapott, miután a pályán kívül előzte meg Cunoda Jukit.

Az első etapját elnyújtó Norrist néhány körön belül mindkét Red Bull maga mögé utasította, s Verstappen rövidesen el is húzott a veszélyes kiengedés miatt 5 másodperces időbüntetést kapó csapattársa előtt. Noha a McLaren britjét Leclerc is meg tudta előzni, ő és a honfitársa is viszonylag szépen tartotta magát. Az ötödik helyen haladó Hamiltonon ugyanis Piastri egyszerűen nem talált fogást, az ausztrál egyszer a bukóteren is átszántott egy rosszul sikerült előzési manőver alkalmával.

A hétszeres világbajnok a 37., míg a mclarenes a 38. körben ejtette meg az első és egyetlen cseréjét. Norris a kissé elrontott kiállása miatt némi időt vesztett, de végül sikerült Hamilton előtt visszatérnie a nyomvonalra – a páros a nyolcadik-kilencedik helyen folytatta a versenyt.

A kettős viszonylag nagy tempóban kezdte meg a felzárkózást, de végül nem érték utol a hetedik Bearmant, aki így pályafutása első versenyén pontszerző helyen zárt. Az élen eközben a Red Bull párosa folyamatosan építette az előnyét: Verstappen több mint nyolc másodperces előnnyel szelte át a célvonalat csapattársa előtt, Dzsiddában a második, míg pályafutása során 56. alkalommal állhatott fel a dobogó felső fokára. Összességében századszor végzett a top 3-ban. 

A harmadik Leclerc közel húsz másodperces lemaradással ért célba, a negyedik pozícióban Piastrit intette le a kockás zászló, míg a top 5-öt Alonso tette teljessé. A hatodik Russell lett, majd tehát Bearman, Norris, Hamilton, valamint Hülkenberg zárta a pontszerzők sorát. 

A verseny leggyorsabb körét a Ferrari monacói versenyzője futotta meg a véghajrában. 

Folytatás két hét múlva az Ausztrál Nagydíjjal.

 

 

A VB ÁLLÁSA
 VERSENYZŐGYŐZELEMDOBOGÓPONT-
SZERZÉS
LGYKPONT
  1.Max Verstappen222151  
  2.Sergio Pérez-22-36 
  3.Charles Leclerc-12128
  4.George Russell--2-18
  5.Oscar Piastri--2-16
  6.Carlos Sainz Jr.-11-15  
  7.Fernando Alonso--2-12
  8.Lando Norris--2-12 
  9.Lewis Hamilton--2-8
10.Oliver Bearman--1-6
11.Nico Hülkenberg--1-1
12.Lance Stroll--1-1  
13.Alexander Albon----0  
14.Csou Kuan-jü----0  
15.Kevin Magnussen----0  
16.Daniel Ricciardo----0  
18.Cunoda Juki----0  
19.Logan Sargeant----0  
20.Valtteri Bottas----0  
21.Pierre Gasly----0  

 

KONSTRUKTŐRÖK
  1.Red Bull-Honda RBPT87  
  2.Ferrari49
  3.McLaren-Mercedes28
  4.Mercedes26
  5.Aston Martin-Mercedes13
  6.Haas-Ferrari1
  7.Williams-Mercedes0  
  8.Sauber-Ferrari0  
  9.RB-Honda RBPT0  
10.Alpine-Renault0  

 

4. SZAÚD-ARÁBIAI NAGYDÍJ
MÁRCIUS 7., CSÜTÖRTÖK
1. szabadedzés1. Verstappen 1:29.659
2. szabadedzés1. Alonso 1:28.827
MÁRCIUS 8., PÉNTEK
3. szabadedzés1. Verstappen 1:28.412
Időmérő1. Verstappen 1:27.472
MÁRCIUS 9., SZOMBAT
Verseny1. Verstappen, 2. Pérez, 3. Leclerc
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Ausztrál Nagydíj, MelbourneMárcius 24., 5.00
Japán Nagydíj, SzuzukaÁprilis 7., 7.00
Kínai Nagydíj, SanghajÁprilis 21., 9.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik