Horner biztos Verstappen maradásában; a beteg Sainz nehéz napon van túl

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.03.07. 22:05
Horner (jobbra) biztos benne, hogy Verstappen (középen) kitölti a szerződését a Red Bullnál (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Szaúd-arábiai Nagydíj nyitó napján is központi témát jelentett Christian Horner ügye, a Red Bull szakembere hivatalos volt a csapatvezetők sajtótájékoztatójára, amelyen beszélt Jos Verstappen nagy port kavaró nyilatkozatáról, illetve Max Verstappen jövőjéről is. A pályán a harmadik legjobb időt elérő holland csapata esélyeiről beszélt, Carlos Sainz Jr. megosztotta, hogy továbbra sem érzi jól magát, ami a vezetésére is hatással volt, míg a nap leggyorsabbja figyelmeztetett, általában jobbak edzésen, mint időmérőn.

 

Nemcsak a pályán, hanem azon kívül is zajlottak az események az F1-es Szaúd-arábiai Nagydíj nyitó napján, s többek között újabb fordulatot vett a szexuális zaklatással megvádolt, de végül a Red Bull anyacége által elindított belső eljárás végén felmentett Christian Horner ügye is.

A legfrissebb sajtóértesülések szerint ugyanis a „vörös bikák” felfüggesztették a csapatfőnökre panaszt tevő női alkalmazottat, aki források szerint jogi úton tervezi megtámadni az elküldését. A híreszteléssel kapcsolatban megkeresték az alakulatot is, ám a cég jelezte, nem kommentál belső ügyeket.

Az információk alapján az osztrák vezetőség továbbra is kiáll a női alkalmazottja mellett, és úgy hírlik, hogy a thaiföldi tulajdonossal történt hét eleji egyeztetés csak tovább mélyítette az ellentéteket a felek között. Az érintett Horner ugyanakkor teljesen más képet festett az istálló jelenlegi helyzetéről, amikor a csapatvezetők csütörtöki sajtótájékoztatóján szegezték neki a kérdéseket. Az ötvenéves szakember beszélt Jos Verstappen nagy port kavaró nyilatkozatáról, illetve Max Verstappen jövőjéről is, miközben hangsúlyozta, a Red Bull továbbra is egységes, és mivel lezárult ellene a vizsgálat, ideje lenne továbblépni.

„Nézzék, nyilvánvalóan tisztában vagyok vele, hogy milyen megjegyzések hangoztak el – utalt az idősebbik Verstappen nyilatkozatára, amelyben a holland exversenyző lemondásra szólította fel, és kifejezte azon aggodalmát, hogy az istállót a szétszakadás és a robbanás veszélye fenyegeti, ha Horner marad a pozíciójában. – Volt egy megbeszélésünk a verseny után, és úgy gondolom, most már mindenki a jövőre összpontosít.”

„A csapat arra fókuszál, hogy megvédje mindkét bajnoki címet, amelyekért olyan keményen megküzdött. Max sorozatban háromszor lett világbajnok, ötvenöt alkalommal nyert, míg a csapat 114 győzelmet számlál, aminek köszönhetően utolértük a Williamst. Szóval a jövőt tartjuk szem előtt, és ahogyan mondtam, a bahreini futamot követően több megbeszélésre is sort kerítettünk, és mindannyian várakozással tekintünk előre.”

Források szerint Max Verstappen édesapja fia távozásával is megfenyegette a Red Bullt, és egybehangzó értesülések szerint együtt is vacsorázott a versenyzőt kereső Toto Wolff-fal. Bár a holland pilóta nem zárkózott el, amikor a csapatváltásról faggatták Dzsiddában, Horner biztos benne, hogy a versenyző ki fogja tölteni a 2028 végéig érvényben lévő szerződését.

„Biztosra veszem, hogy marad. Nagyszerű csapat veszi körül, és megbízik a Red Bullban. Nagy dolgokat értünk el együtt, és elkötelezte magát a kontraktusával 2028-ig. A csapat és Max is szeretné továbbvinni a sikereket. Az ötvenöt futamgyőzelmét kivétel nélkül a Red Bull-lal érte el, mint ahogyan minden egyes dobogós helyezését is. Szeretnék ezekre az eredményekre építkezni, és remélhetőleg még többet elérhetünk a jövőben.”

Hornert megkérdezték arról is, nem gondolja-e úgy, hogy Jos Verstappen túl nagy szerepet kap a fia ügyeiben. „Max édesapja nyilvánvalóan kulcsszerepet vállalt a pályafutásában, illetve a Formula–1-be juttatásában. De Jos a maga ura, mint ahogyan Max is a maga ura. Láttuk őt tinédzserként, amikor megérkezett hozzánk, és most egy fiatal férfi, aki sok mindent elért. Nem nekem kell véleményeznem az édesapák és a versenyzők közötti kapcsolatokat. Egyénenként változók.”

„Úgy vélem, mindenki érdeke, hogy továbblépjünk, és a jövőre összpontosítsunk. Mindketten azt szeretnék, hogy a fia a legjobbat kapja, és legjobb autót bocsássuk a rendelkezésére, hogy a lehető legjobbat hozhassa ki magából. A lehető legjobban kezdte az idényt. Kimagasló tehetség. És remélhetőleg a továbbiakban is versenyképes kocsit tudunk a rendelkezésére bocsátani” – tette hozzá.

Ami a pályán történteket illeti, a holland versenyző az első edzésen az élen, a másodikon a harmadik pozícióban zárt. Utóbbin Fernando Alonso bizonyult a leggyorsabbnak, míg másodikként George Russell végzett a Mercedes volánja mögött.

„Jó napot zártunk. Az első tréningen nyilván még csúszott a pálya, míg a másodikon sokat tanultunk – kezdte az értékelést a villanyfényes tréningen 331 ezreddel elmaradó Verstappen. – A gyors körömön elég magabiztos voltam, de megint szoros csatát várok. Egyes riválisaink jobbak egy körön, míg a mi autónk ereje versenytávon mutatkozik meg. Nyilvánvalóan mindig lehet min javítani az egykörös tempó tekintetében, de úgy vélem, a többiek erősebb motormódot használtak, mint ahogyan Bahreinben is tették, szóval ezt is számításba kell venni. A hosszú etapjaink elég jónak néztek ki, szóval elégedett vagyok.”

A háromszoros világbajnokhoz hasonlóan a csapattárs, Sergio Pérez is optimistán nyilatkozott a nyitó nap végén. „Úgy hiszem, jó helyzetben vagyunk. Nagyon pozitív csütörtökünk volt. Tudjuk, hogy milyen irányba kell elmennünk, hogy gyorsabbé tegyük az autót, és ha sikerül, akkor az nemcsak a hosszú , hanem az egy körön mutatott tempóra is jó hatással lesz. Szóval nagyon elégedett vagyok. Holnap az lesz a lényeg, hogy mindent összerakjunk, és meglátjuk, mire lehetünk képesek.”

A nap leggyorsabbja, Alonso nem akar messzemenő következtetéseket levonni a szabadedzésekből. „Jól érzem magam, de nyilván csak gyakorlás. Mint ahogyan tavaly, valamint Bahreinben is láthattuk, gyorsabbak voltunk a tréningen, mint az időmérőn. Úgy gondolom, más stratégiát követünk az üzemanyagszint, és a motormódok terén. Nem igazán volt gond a kocsival. Elég sok lehetőségünk van beállítás szempontjából. Határozottan jól kezdtünk.”

Lewis Hamilton szemlátomást küszködött a Mercedesszel, a villanyfényes edzés végén erővesztésre panaszkodott, és közel hét tizedes hátránnyal a nyolcadik helyet foglalta el. A hétszeres világbajnoknak ráadásul  a sportfelügyelőknél is jelenése volt, miután feltartotta a gyors körön érkező Logan Sargeant-t, akinek elkerülő manővert kellett tennie annak érdekében, hogy ne ütközzön össze a Mercedesszel.

A britet figyelmeztetésben részesítették, míg csapatát 15 ezer euróra büntették meg, mert az indoklás szerint súlyos hibát követett el azzal, hogy nem figyelmeztette versenyzőjét a gyors körön érkező Williams-pilótáról.

A szerdai sajtónapot rosszullét miatt kihagyó Carlos Sainz Jr. az első tréningen a hatodik, a másodikon a hetedik helyen végzett, ami után a szállodája felé vette az irányt, hogy pihenhessen a folytatás előtt. „Nem volt könnyű nap a szerdai. Az elmúlt huszonnégy óra nehéz volt. A mai napom arról szólt, hogy kimenjek a pályára, és a lehető legtöbbet tudjam megtanulni úgy, hogy közben nem megyek a határon, hiszen még mindig nem éreztem magam formában. Végül sikerült fennakadás nélkül teljesítenünk a kijelölt programot. Bízom benne, hogy pénteken már jobban érzem magam, még ha nem is leszek százszázalékos. Ha kicsit jobban leszek, ez lehetővé teszi a számomra, hogy jobban megközelítsem a határokat, és hogy jó versenyem legyen.”

Folytatás pénteken 14 óra 30 perckor a harmadik szabadedzéssel.

 
 
4. SZAÚD-ARÁBIAI NAGYDÍJ
MÁRCIUS 7., CSÜTÖRTÖK
1. szabadedzés1. Verstappen 1:29.659
2. szabadedzés1. Alonso 1:28.827
MÁRCIUS 8., PÉNTEK
3. szabadedzés14.30–15.30
Időmérő18.00–19.00
MÁRCIUS 9., SZOMBAT
A verseny (50 kör, 308.45 km) rajtja18.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Ausztrál Nagydíj, MelbourneMárcius 24., 5.00
Japán Nagydíj, SzuzukaÁprilis 7., 7.00
Kínai Nagydíj, SanghajÁprilis 21., 9.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik