Őrült szerencsejátékot hozhat a hétvégi eső Monte-Carlóba

Vágólapra másolva!
2008.05.23. 16:28
Ahhoz képest, hogy a szabadedzéseket ragyogó időben tartották, a hétvégére „elszabadulhat a pokol” Monacóban: a meteorológia heves zivatarokat jósol. A közúti felfestések miatt esőben különösen csúszós, szűk pálya pedig igen komoly kihívás elé állíthatja a mezőny tagjait – a kipörgésgátló hiányának most nem mindenki örül…
Figyel az ötszörös győztes: Michael Schumacher nézi a szabadedzést
Fotó: Reuters
Figyel az ötszörös győztes: Michael Schumacher nézi a szabadedzést
Figyel az ötszörös győztes: Michael Schumacher nézi a szabadedzést
Fotó: Reuters
Figyel az ötszörös győztes: Michael Schumacher nézi a szabadedzést

MONACO MESTEREI

A legeredményesebb pilóta Ayrton Senna, aki hatszor diadalmaskodott, és 1989-93 között verhetetlen volt. A második „Mr. Monaco”, azaz Graham Hill, aki ötször bizonyult a legjobbnak, csakúgy, mint Michael Schumacher. Négyszeres győztes Alain Prost, háromszoros pedig Stirling Moss és Jackie Stewart.
„Kipörgésgátló nélkül az egész verseny merő szerencsejáték lesz” – morgott a jó szériában levő Felipe Massa, aki bevallottan nem a legnagyobb rajongója a monacói pályának.

Jenson Button teljes őrületet jósol a nagydíjra, ha valóban elerednek az ég csatornái.

„A közúti festések különösen veszélyessé teszik a pályát esőben. Ráadásul itt a rendes versenypályákkal szemben nincs menekülési lehetőség: ha rontasz, már jön is a fal. Esőben más íveket kell követni. Jobban a külső íven maradunk, és ha egy millimétert is tévedünk, akkor rögtön össze is törjük magunkat. Teljesen őrült verseny lesz, ha esik, de szombaton gyakorolhatunk egy kicsit, már ha nem tévednek az időjósok” – mondta a Honda angol pilótája.

Honfitársa, Lewis Hamilton a szabadedzéseken nyújtott teljesítménye alapján joggal reménykedhet benne, hogy a tavalyi második helye után most megnyerheti a viadalt.

Hamiltonnak azért is nagyon fontos a monte-carlói verseny, mert példaképe, Ayrton Senna nyomdokaiba szeretne lépni – a zseniális brazil volt elismerten a pálya legnagyobb mestere, hat győzelmével, melyből ötöt zsinórban aratott.

„Ha esik, nagyon trükkös lesz a pálya, különösen kipörgésgátló és a tavalyi technikai segítségek nélkül. Legyen eső vagy napsütés, ez a világ legjobb pályája. Ha vizes, akkor némileg veszélyesebb, de ez csak az izgalmat növeli. Azt hiszem, nagyon erősek leszünk, de szoros versenyre számítok. A Ferrari is nagyon jó, de nem aggódok: a mi csapatunk is remek munkát végzett” – mondta.

A Monacói GP programja holnap a harmadik szabadedzéssel és az időmérővel folytatódik.

EMLÉKEZETES MONACÓI GP-K

1982
A sokáig vezető Alain Prost négy körrel a vége előtt törte össze autóját, ezzel Riccardo Patrese állt az élre. Az olasz pilóta megpördült másfél körrel a vége előtt, így Pironi és de Cesaris is faképnél hagyta. Hihetetlen módon azonban mindkettőjüknek kifogyott az üzemanyaga a kockás zászló előtt, így Patrese életében először diadalmaskodott – igaz, ezt ő maga sem akarta elhinni…


1984
Egy őrült esős nagydíj: a verseny a felhőszakadásban 45 perc késéssel kezdődött. Alain Prost vezetett Senna Tolemanje előtt, de a 31. körben leintették a futamot – Jackie Ickx a stewardok megkérdezése nélkül döntött így. Végül felezték a pontokat, és Prost ironikus módon fél ponttal maradt le év végén Lauda mögött…


1994
A Senna és Ratzenberger halála utáni első verseny: kegyeletből a rajtrács első két helye üresen maradt, és a brazil, valamint osztrák zászlót festették fel. Az edzésen Karl Wendlinger szenvedett súlyos balesetet, és hetekig kómában feküdt, de a Formula–1 fekete könyve szerencsére nem gazdagodott…Michael Schumacher simán győzött.


1996
Valódi roncsderbi: öt kör alatt kiestek nyolcan, a végére pedig mindössze három autó maradt mozgásképes… Végül teljesen valószínűtlen módon Olivier Panis diadalmaskodott, megszerezve saját maga egyetlen, a Ligier utolsó futamgyőzelmét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik