MenetEl a Ferencváros, fantasztikus siker Monacóban!

Vágólapra másolva!
2022.09.15. 18:35
null
Megérte elmenni! (Fotó: AFP)
A Ferencváros labdarúgócsapata 1–0-ra megverte a Monacót az Európa-liga H-csoportjának 2. fordulójában.

 

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
H-CSOPORT
AS Monaco (francia)–Ferencváros 0–1 (0–0)
Monaco,II. Lajos Stadion,3731néző.Vezette:Espen (norvég)
Monaco:Nübel – Disasi, M. Sarr (Boadu, 81.), Badiashile – Vanderson (Aguilar, a szünetben), Yo. Fofana, Mo. Camara, Golovin (Jakobs, 73.), Caio Henrique – K. Diatta (Akliouche, a szünetben), Ben Yedder (Embolo, 65.).Vezetőedző:Philippe Clement
Ferencváros:Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Knoester, Botka – Laidouni, Besic (Vécsei, 69.) – Zachariassen (Esiti, 89.), Nguen (Gojak, 63.), Adama Traoré – R. Mmaee (Boli, 63.).Vezetőedző:Sztanyiszlav Csercseszov
Gólszerző:Vécsei (80.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A KONTRASZT JELENTŐS. Míg Monte-Carlo utcáin semmi mást sem látni, mint dúsgazdag, méregdrága ruhákban járkáló helyieket és hangosan búgó luxusautókat, addig a II. Lajos Stadion minden, csak nem ultramodern. Hiába a lenyűgöző helyszín – a kikötő szomszédságában, a hegyek árnyékában megbújó terület –, maga az aréna a régi időket idézi. Ha az épület nem is romos, ám nélkülöz minden újkori technikát, és a pályát körülvevő atlétikai pálya is régies hangulatot kölcsönöz. De azért, hogy mennyire nem kell sajnálni a helyieket, a zsúfolt közlekedés miatt olyan autópályát építettek, amely a pálya alatt keresztben húz el, hogy könnyebben ki lehessen kerülni a város ezen szakaszát.

Ferencvárosi szurkolók viszont a szélrózsa minden irányából érkeztek. Volt, aki repülővel, más busszal, akadt, aki vonattal érkezett a Földközi-tenger partjára, sokan a közeli Nizzában szálltak meg, és onnan jöttek át a találkozóra. A csapatot elkísérő több mint 800 ultra közül sokan már délelőtt megjelentek az egyik fő nevezetesség, a monte-carlói kaszinó előtti téren, fotózkodtak, sört ittak, a kezdés előtt pedig vonultak a stadion szomszédságában.

A szűk utcák és a csúcsforgalom miatt az útvonal mindössze néhány száz méter volt, a hangolódás odabent az arénában folytatódott. Meglepő volt látni ugyanakkor, hogy hazai szurkolóból milyen kevés van a stadionban. Eleinte arra gyanakodtunk, hogy a helyi drukkerek az utolsó pillanatban esnek be, esetleg a többségük beragadt a szűk utcák okozta dugóba, ám kiderült, a Ferencváros vendégjátéka nem hozta lázba őket, a Lyon elleni hétvégi mérkőzésen (2–1) többen voltak a lelátókon...

A ferencvárosiakat persze ez a legkevésbé sem érdekelte. Sztanyiszlav Csercseszov együttese magabiztosan kezdte a mérkőzést, szó sem volt arról, hogy a Monaco azonnal magához ragadta volna a kezdeményezést, és a kapuja elé szegezte volna a magyar bajnokot. Sőt, az első félidőben a vendégek játszották a veszélyesebb futballt.

Fotó: Borbola Bence
Fotó: Borbola Bence



Sok helyzet ugyan nem volt a negyvenöt perc alatt, ám az a kevés is inkább a zöld-fehérek előtt adódott. A félidő közepén Tokmac Nguen lőtt mesterien a kifutó kapus mellett a bal sarokba, kár, hogy lesről tette, és hosszas várakozás után a videobíró megerősítette a játékvezető ítéletét. Innentől még inkább érezhető volt, a francia bronzérmes hátsó alakzata abszolút zavarba hozható, különösen Adama Traoré oldalán szerzett kellemetlen pillanatokat a Ferencváros a hazaiaknak. A kirobbanó formában lévő szélső mesteri lövése kis híján beakadt a jobb felsőbe, az első negyvenöt percben egyértelműen az ő megmozdulása volt a legszebb.

A magyar bajnok bal oldalán Botka Endrének viszont sokszor amiatt kellett izgulnia, nehogy elessen a fűben magokat csipegető három madárban, akik olyannyira elfoglalták magukat az evéssel, hogy még akkor sem repültek odébb, amikor a labda egy-két méterre húzott el mellettük. Az első félidőre jellemző volt, hogy a hazaiak legnagyobb helyzetüket akkor alakították ki, amikor Mats Knoester hátul könnyedén eladta a labdát, a hibát Dibusz Dénesnek kellett helyrehoznia. A Ferencváros határozott futballját látva a vendégszurkolók is egyre hangosabban dalolásztak a szektorukban, megállás nélkül tapsoltak, ugráltak, énekeltek, és ez a hangulat alighanem Monacóban is sokat segített a játékosoknak. A félidő előtti percekben az ő szurkolásuktól volt hangos a környék, és bár előzetesen arra lehetett számítani, hogy a labdát a hazaiak birtokolják többet, és megpróbálják akaratukat ráerőltetni a Fradira, a magyar együttes pedig jobbára kontratámadásokból veszélyeztet, ez a jóslat nem igazolódott be.

Összeszedetten, egységesen játszott a Ferencváros, csak azt lehetett bánni, hogy Adama Traoré lövése vagy éppen Aissa Laidouni szabadrúgása nem kötött ki a Monaco kapujában.

Fotó: Kovács Tamás/MTI
Fotó: Kovács Tamás/MTI

 

Csercseszovnak nem, kollégájának, a belga Philippe Clement-nek annál inkább volt oka cserélni. A hazaiak vezetőedzője a szünetben két helyen is változtatott, és az sem volt véletlen, hogy a támadószekcióban cserélt, hiszen a Monaco támadójátéka addig vérszegény volt. A hazaiak a fordulást követően jobban iparkodtak, nemcsak a labdát birtokolták többet, beadásokkal is próbálkoztak, ám a Ferencváros állta a sarat, és óriási bravúrt ért el.

A hajrában jött ugyanis a magyar gól!

Hátul ugyan addig becsúszott egy-két (hajmeresztő) hiba, de ott volt Dibusz, aki, ki tudja, hányadszor, bizonyította, valóban az egyik legjobb magyar kapus, a cserék pedig egyértelműen lendítettek a Ferencváros játékán. A gól előtti akcióból a beküldött Franck Boli is kivette a részét, a mindent eldöntő lövés pedig Vécsei Bálint nevéhez fűződött, a találat után az összes pályán lévő és cserejátékos, sőt a szakmai stáb tagjai is egy kupacban ünnepeltek – jól mutatta ez a mostani együttes egységességét.

GÓLVIDEÓ ITT!

A hazaiak az utolsó percekben mindent egy lapra feltéve jöttek előre, ám a védők minden lövésbe beleálltak, vagy belevetődtek, a Monaco képtelen volt bevenni a Ferencváros kapuját. A magyar bajnok játékosai nemcsak beszéltek arról, hogy magabiztosak, ezt a pályán is megmutatták, és a győzelmek számát tekintve máris túlszárnyalták az eddigi elmúlt három esztendő európai csoportköreinek szereplését.

A Ferencváros első két csoportmérkőzésén hat (!) pontot szerzett, ha a klubnál a tavaszi folytatás a cél, a mostani rajttal ez kézzel fogható közelségbe került. A csapat a következő körben – október 6-án – a szerb bajnok Crvena zvezda otthonába látogat, és immár tényleg van miért magabiztosnak lennie.

A Ferencváros két mérkőzést követően a H jelű csoport élén áll – bravúr ez a javából!0–1

A csoport másik mérkőzésén
Trabzonspor (török)–Crvena zvezda (szerb) 2–1(Hamsík 16., Trézégé 68., ill. V. Nikolics 89.)
Kiállítva:
Kangwa (63., Crvena zvezda)

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FERENCVÁROS 2 2 4–2 +2 6
2. Trabzonspor 2 1 1 4–4 0 3
3. Monaco 2 1 1 1–1 0 3
4. Crvena zvezda 2 2 1–3 –2 0

A csoport további menetrendje:
3. forduló: október 6., csütörtök
18.45: Crvena zvezda–Ferencváros
18.45: AS Monaco–Trabzonspor
4. forduló: október 13., csütörtök
21.00: Ferencváros–Crvena zvezda
21.00: Trabzonspor–AS Monaco
5. forduló:október 27., csütörtök
21.00: Ferencváros–AS Monaco
21.00: Crvena zvezda–Trabzonspor
6. forduló, november 3., csütörtök
18.45: Trabzonspor–Ferencváros
18.45: AS Monaco–Crvena zvezda

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik