Ekl: Zivzivadze számára örökké emlékezetes marad a kölni győzelem

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2022.08.19. 18:59
null
Budu Zivzivadze önbizalommal telve játszik, Kölnben is gólt szerzett (Fotó: Getty Images)
A kirobbanó formában lévő Budu Zivzivadzét felvillanyozta a kiváló hangulat, a Mol Fehérvár grúz gólszerzője szerint a Ferencváros elleni vereség után a legjobb időben ért el bravúros győzelmet a csapata, amely, ha a visszavágón ugyanolyan szervezetten és odaadóan, a taktikai utasításokat követve lép pályára, mint Kölnben, csoportkörös lehet az Európa-konferencialigában.

 

Emlékezetes mérkőzés van a Mol Fehérvár FC mögött, az NB I előző idényének negyedik helyezettje ugyanis otthonában babrált ki a Bundesliga előző évadának hetedikjével, 2–1-re győzött a RheinEnergie Stadionban. A találkozón több kiváló teljesítményt láthattunk vendégoldalról, ám kiemelkedett a mezőnyből a lapunktól nyolcas osztályzatot kapó, győztes (bomba)gólt szerző Dárdai Palkó, illetve a kilences értékeléssel a mérkőzés legjobbjának megválasztott Budu Zivzivadze. A grúz középcsatár szerezte csapata egyenlítő találatát, nagyszerűen fejelt a kölni kapuba, majd az előkészítésben jeleskedett. Villanásai még rengeteget érhetnek a klubnak, amely a 2018–2019-es idényt követően kerülhet ismét nemzetközi kupasorozat főtáblájára, már csak a Köln elleni visszavágó választja el az előzetesen esélytelennek hitt csapatot a bravúros kvalifikációtól.

„Ilyen körülmények között még sohasem futballoztam, szenzációs volt az atmoszféra – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Budu Zivzivadze. – Amikor a hazai ultrák rázendítettek, hidegrázós volt, de engem egy pillanatra sem ijesztett meg a légkör, helyette örömmel töltött el. Kisgyerekként az ilyen mérkőzések miatt szerettem volna labdarúgónak állni, hihetetlen élmény volt negyvennégyezer ember előtt játszani és gólt szerezni. A csütörtöki örökké emlékezetes találkozó marad számomra, ezzel aligha vagyok egyedül. A lefújást követően mámorító volt a hangulat az öltözőben, ugráltunk, táncoltunk, kiabáltunk, de nem sokáig, mert a párharc még nem dőlt el. Ugyanakkor nagy energiák szabadultak fel bennünk, mert a Ferencváros elleni vereség után meg akartuk mutatni országnak-világnak, hogy versenyképes csapat vagyunk, amelyet nem szabad leírni. A lehető legjobbkor jött a bravúros győzelem.”

A szívét-lelkét a pályára kitevő társaság teljesítménye kalapemelést érdemel, a székesfehérváriak rászolgálnak az elismerésre, ezt a sikert nem veheti el tőlük senki. A megérdemelten győzedelmeskedő együttes szervezettebben futballozott, mint az évad során bármikor, a legnagyobb erőpróbán rukkolt ki legjobbjával.

„Taktikailag felkészülten vágtunk bele a meccsbe, összeszedetten játszottunk – folytatta Zivzivadze. – Tetszett, hogy mindenki küzdött a másikért, kisegítettük egymást, mindvégig egységesek voltunk. Akkor sem keseredtem el, amikor a Köln vezetést szerzett, mert tudtam, lehet számunkra visszaút. A kiállítás is befolyásolta a mérkőzést, esélyt teremtett nekünk, hogy nyílttá tegyük a párharcot, és éltünk a lehetőséggel. A fordulás után szerettünk volna újabb gólt szerezni, de az volt az elsődleges célunk, hogy megtartsuk az egygólos előnyt. Okosan kellett futballoznunk, nem inoghattunk meg, mert az ellenfelünk még kilenc mezőnyjátékossal is könyörtelenül kihasználta volna a hibánkat.”

A támadó kirobbanó formában van, szép számmal termeli a gólokat, az idény során nyolc tétmérkőzésen hetet szerzett. Kölnben is elemében volt, mindig történt valami váratlan, ha hozzá került a labda. Nem volt ez mindig így, az előző évadban nem találta a helyét Székesfehérváron, csapata télen kölcsönadta Újpestre, ahol kiválóan futballozott. Most úgy tűnik, Michael Boris vezetőedzői irányítása alatt tovább szárnyal.

„Valóban jó formában érzem magam, amihez elengedhetetlen, hogy megfelelő fizikai állapotban legyek. Az utóbbi időben jönnek a gólok, a teljesítményemmel segíteni tudom a csapatot, ez pedig jó hatással van az önbizalmamra. Nyilván a Köln remek csapat, amely olyan intenzitással futballozott, amilyet eddigi pályafutásom során csak elvétve tapasztaltam. Szerintem látni lehetett rajtam, hogy a sok futás rengeteget kivett belőlem, és a nyolcvan-nyolcvanötödik perc tájékára elfogyott az erőm, de mindent megtettem a csapatért. Szombatra pihenőnapot kaptunk, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy csütörtökre ismét erőm teljében leszek, amire nagy szükség lesz, hiszen a jövő heti visszavágó még keményebb küzdelemnek ígérkezik, alighanem tizenegy emberrel, ezer fokon égve játssza majd végig a hátrányban lévő ellenfelünk. Nagyon bízom benne, hogy bejutunk a csoportkörbe, mindent megteszünk érte. Jó lenne a főtáblára kerülni a Fehérvárral, ám a vágyunktól elválaszt bennünket még a visszavágó, amelyre fel kell készülnünk. A csapat bírja szuflával, jó erőben érzem a társaságot, ráadásul többet pihenhetünk ellenfelünknél, hiszen míg mi pihenünk, a Köln hétvégén az Eintracht Frankfurt ellen lép pályára, s a Bundesliga-meccs biztosan sokat kivesz majd játékosaiból. Így sem lesz azonban sétagalopp a csütörtöki meccs, sőt, nagy kihívás lesz megőrizni az előnyünket – ha ugyanolyan szervezetten és odaadóan, a taktikai utasításokat követve lépünk pályára, mint tettük azt Kölnben, lehet esélyünk.”

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
PLAYOFF, 1. MÉRKŐZÉS
1. FC Köln (német)–Mol Fehérvár FC 1–2 (1–2)
Köln,RheinEnergieStadion,45 000néző.Vezette:Tiago Martins (portugál)
1. FC Köln:
Schwäbe – Schmitz, Hübers, Chabot, Pedersen (Kilian, a szünetben) – Szkiri, Hector – Thielmann (Maina, 60.), Ljubicic (Olesen, 76.), Kainz (Adamjan, 76.) – Dietz (Tigges, 76.).Vezetőedző:Steffen Baumgart
Mol Fehérvár FC:
Kovács D. – Nego, Larsen, Stopira, Sabanov, Hangya – Bamgboye (Lednev, 85.), Rúben Pinto (Pokorny, 90+4.), Fiola, Dárdai P. (Heister, 80.) – Zivzivadze (Lüftner, 90+4.).Vezetőedző:Michael Boris
Gólszerző:Dietz (13.), ill. Zivzivadze (33.), Dárdai P. (40.)
Kiállítva:Chabot (20.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik