A DVTK gyengült, de Tomiszlav Szivics nem aggódik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.03. 11:20
null
Elek Ákosék a Birkirkara ellen készülnek (Fotó: dvtk.eu)
A Ferencváros Sliema elleni keddi fellépése (1–1) után ma a DVTK is szembenéz Málta egyik legjobbjával, a Birkirkarával. A debreceni mérkőzés előtt részletesen megvizsgáltuk a diósgyőrieknél bekövetkezett nyári változásokat, amelyek tükrében nem lehetnek teljesen nyugodtak a DVTK drukkerei az El-bemutatkozáson...

 

SZIVICS MINDENKÉPPEN GYŐZELMET VÁR

„Mindenképpen győzelmet, és persze továbbjutást várok. Tudjuk, hogy nincs könnyű ellenfél, és senkit sem szabad lebecsülni, de ez egyébként is távol áll tőlünk. Irányítani akarunk, ez eredményhez vezethet. A máltaiak az utóbbi öt évben rendre szereplői voltak a nemzetközi kupasorozatoknak, az is előfordult, hogy túljutottak az első fordulón. A bajnoki címről egyetlen pont miatt csúsztak le, pillanatnyilag öt külföldi játékost foglalkoztatnak. Két játékrendszert variálnak, és információim szerint nagy ambícióval készülnek ellenünk. Nem kérdés, kontrákra építenek majd, ugyanis a két brazil szélsőjük rendkívül gyors. Kapott gól nélkül kellene hozni a meccset, és ha mi szereznénk kettőt, esetleg hármat, az óriási lépést jelentene számunkra. A legutóbbi szezonban csak a Mezőkövesd együttesének rúgtunk háromnál több gólt, ez a tény óvatosságra int – nyilatkozta a mai meccs kapcsán Tomiszlav Szivics, a diósgyőriek vezetőedzője, aki a keret összetételére, a nyári változásokra is kitért.


„A kezem alatt lévő társaság valamennyi tagja teljes mértékben rendben van. Két, esetleg három olyan labdarúgóra számítok még, akit azonnal be lehet vetni – fogalmazott a szakember. – Kis türelmet kérek, mert ebben a kérdésben nem kizárólag a szakmai szempontok érvényesülnek, hanem szerepet játszanak üzletpolitikai meggondolások is. Bárki is érkezik, nem lesz könnyű dolga, mert a felméréseink azt mutatják, hogy a jelenlegiek állapota egészen kiváló. Lesz egy kis változás a játékunkban, ehhez kis idő szükségeltetik. Roppant sajnálom Zoran Kosztics távozását, de a profizmusban nincs helye az érzelmeknek. Nem titok, szerettem volna, hogy maradjon, de a klub vezetőivel nem tudott megállapodni, ezért döntött a távozás mellett.”

Tomiszlav Szivics, a DVTK vezetőedzője még az előző szezon közben arról beszélt, hogy kevés a variációs lehetősége, azért minimum hat-hét új játékosra lesz szüksége a következő szezon előtt. Ehhez képest eddig négyen érkeztek – Antal Botond a kapuba, Drazsen Okuka a védelem jobb oldalára, szintén a védelembe Németh Milán, Bori Gábor pedig a középpálya jobb szélére –, miközben kilencen elmentek. A távozók közül pedig legalább öten korábban alapemberei voltak a csapatnak.

A máltai Birkirkara elleni mai El-selejtező előtt érdemes tételesen végignézni, hol lett „rövidebb” a csapat, jelen állás szerint mely posztokon lehetnek még az előző idénybelinél is nagyobb problémái Szivicsnek.

Kezdjük rögtön a DVTK Achilles-sarkával, a csatár pozíciójával. Diósgyőrben évek óta problémát jelent, hogy nincs egy egy igazán gólerős befejező embere a csapatnak. Korábban próbálkoztak Tisza Tiborral és Rudolf Gergellyel, de egyikük sem váltotta be a hozzájuk fűzött reményeket. Nem úgy az előző szezonra kölcsönben megszerzett Futács Márkó, aki az NB I-ben 22 meccsen kilenc gólt szerzett, ötöt pedig előkészített, a Magyar Kupában pedig öt meccsen három gól, két gólpassz volt a mutatója. A válogatottban is bemutatkozó csatárt ezek után persze nem is tudta megtartani a csapat, az angol Leicestertől a török Mersinhez került – ingyen.

Mint azt fent már jeleztük, csatárposztra nem igazolt játékost eddig a DVTK. Összesen két csatár található a keretben, a 22 éves Bacsa Patrik és a 30 éves Miroszlav Grumics. A nemzetközi porondon mindketten rutintalanok, még egyetlen európai kupameccsen sem játszottak. Ráadásul legutóbb, a tavaszi szezonban ketten együtt két gólt szereztek (Grumics 13, Bacsa 12 meccsen lépett ez idő alatt pályára), ami nem a legjobb ajánlólevél, még akkor sem, ha a szélen is bevethető Bacsa nem zárt rossz szezont, összesen nyolc gólt és három gólpasszt jegyzett 29 bajnoki találkozón.

A középpálya közepéről a szerb Zoran Kosztics távozása egyértelműen érzékeny veszteség, hiszen ő a támadásépítésben és a védekezésben is fontos szerepet játszott, az NB I-ben öt gólt szerzett. A védekező középpályás Mohamadou Abdouraman az előző idény hajrájában már közel sem volt annyira nélkülözhetetlen tagja a csapatnak, mint korábban, de kiegészítő emberként is hasznára tudott volna lenni. A két középpályás helyére nem érkezett senki, ráadásul Gohér Gergő is távozott, aki a legutóbbi idényben inkább balhátvédként szerepelt, de ő is bevethető a középpályán, védekezőbb szerepben is.

A védelem közepéről távozó Vadász Viktor kiesését könnyebben meg tudja oldani Szivics, hiszen Kádár Tamás mellett Debreceni András és William Alves is a rendelkezésére áll. Míg a két érkező, Drazsen Okuka és Németh Milán a védelem két szélén bővíti a variációs lehetőségeket, Bori Gábor pedig egy sorral előrébb, a középpálya jobb oldalán. (Ugyancsak a versenyhelyzetet erősítheti a kapuba érkező Antal Botond, aki Ivan Radossal csatázhat a csapatba kerülésért).

Ezzel együtt a Birkirkara ellen ma pályára lépő DVTK nem erősebb, mint az El-szereplést kiharcoló alakulat, sőt, meggyőződésünk, hogy inkább gyengébb.

Miközben a Birkirkara már 13 játékost igazolt a nyáron (és csak ketten távoztak), köztük például a korábban a portugál élvonalban is futballozó brazil középpályás, Rafael Ledesma. Persze a párharc esélyese így is a DVTK, ezt jelzi a két keret értéke is: a DVTK összértékét 5.95 millióra, a Birkirkaráét 2.55 millióra teszi a transfrmarkt.de. Ugyanakkor a Fradi keddi máltai vendégjátéka alkalmával is tapasztalhattuk, a pályán nem az számít, hogy ki mennyit ér...

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DIÓSGYŐRI VTK-NÁL
Érkezők: Antal Botond (Kaposvár), Bori Gábor (MVM-Paks), Németh Milán (Pápa), Drazsen Okuka (szerb, Kaposvár)
Távozott/távozhat: Mohamadou Abdouraman (kameruni, Nyíregyháza Spartacus?), Augusto Batioja (ecuadori, ?), Futács Márkó (Leicester City, Anglia – kölcsönből vissza, onnan Mersin Idmanyurdu – Törökország), Gelei Vince (Csákvár?), Gohér Gergő (Puskás Akadémia?), Hornyák Marcell (?), Zoran Kosztics (szerb, ?), Nenad Rajics (szerb, ?), Vadász Viktor (Újpest)
Kiszemeltek: Balázs Benjámin (Kaposvár), Bognár István (Mezőkövesd-Zsóry), Rafael Burgos (salvadori, SV Ried – Ausztria, legutóbb Győri ETO), Georges Griffiths (elefántcsontparti, SV Ried – Ausztria, legutóbb Lombard Pápa), Horváth Tamás (Mezőkövesd), Tarmo Kink (Kaposvár), Ivan Lovric (horvát, Bp. Honvéd), Goran Marics (szerb, Lombard Pápa), Florin Pop (román, FC Bihor – Románia), Takács Tamás (legutóbb Szigetszentmiklós)

EURÓPA-LIGA-SELEJTEZŐ – MENETREND
1. FORDULÓ
2014. július 1.:
Sliema Wanderers (máltai)–Ferencváros 1–1
2014. július 3., 20.30: Diósgyőri VTK– Birkirkara (máltai) (Tv: M1 – élőben az NSO-n, Helyszín: Debrecen, Nagyerdei Stadion)
2014. július 10., 20.30: Ferencváros– Sliema Wanderers (MTVA, Puskás Ferenc Stadion)
2014. július 10., 19.30: Birkirkara–Diósgyőri VTK (MTVA)
2. FORDULÓ
2014. július 17.: Győri ETO–IFK Göteborg (svéd)/CS Fola Esch (luxemburgi)
2014. július 17.:
Veris Chisinau (moldovai)/Liteksz Lovecs (bolgár)–DVTK/Birkirkara
2014. július 17.:
HNK Rijeka (horvát)–FTC/Sliema Wanderers
2014. július 24.:
IFK Göteborg/CS Fola Esch–Győri ETO
2014. július 24.:
DVTK/Birkirkara–Veris Chisinau/Liteksz Lovecs
2014. július 24.: FTC/Sliema Wanderers–HNK Rijeka

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik