Paun fejese döntött, a Sepsi kibrusztolta a továbbjutást Aktobében

Vágólapra másolva!
2023.08.17. 17:55
null
Mindkét csapatnak megvoltak a helyzetei az első félidőben (Fotó: Fekete Lehel/Sepsi OSK)
A labdarúgó Európa-konferencialiga harmadik selejtezőkörében a Sepsi OSK a kazah Aktobe otthonában 1–0-ra győzött, ezzel továbbjutott a sorozat playoffkörébe, ahol a norvég Bodö/Glimttel játszhat a főtábláért.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓK

Aktobe (kazah)–Sepsi OSK (romániai) 0–1 (0–0)
Aktobe, Centralnyij Stadion, 12 000
néző. V: Chiffi (olasz)
Aktobe: Pokatyilov – Kaszim, Jasin, Somko (Zsumabek, 86.) – China (Filipovic, 81.), Raicskovics, Strumia, Tanzsarikov (Besszmertnij, 81.) – Bajtana (Niangbo, 67.), Élder Santana, Szamorodov.
Vezetőedző: Andrej Karpovics.
Sepsi OSK: Niczuly – D. Ciobotariu, Balasa, Ninaj, Dumitrescu – Alimi (Aganovic, 60.), J. Rodríguez (Francisco, 90+1.) – Paun, Matei (Varga R., 80.), Stefanescu (Gheorghe, 80.) – Safranko (Rondón, 90+2.).
Vezetőedző: Liviu Ciobotariu.
Gólszerző: Paun (66.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Meccsről meccsre írja tovább a történelmét a Sepsi OSK, amely a hazai 1–1-es döntetlen után idegenben nyert a kazah Aktobe ellen és így már csupán egyetlen párharcra van a Konferencialiga csoportkörétől.

A Sepsi ugyanúgy három belső középpályással és csupán három egyértelműen támadó profilú játékossal állt fel, mint a hazai mérkőzésen, és a terve is hasonló volt: az első negyedórában mindössze az ellenfél lendületének megtörésére törekedett. Támadásban viszont rendre csak blokkolt lövésekig jutottak a vendégek, majd Pavol Safranko fejelt mellé. Az első nagy kazah helyzetnél Niczuly Roland védte bravúrral China léc alá emelt labdáját, a másik oldalon Sztasz Pokatyilov kifutva szerelte a leforduló Safrankót. A félidő végén megvillant az Aktobe másik brazilja is, Élder Santana balról a rövid sarok fölé lőtt.

A kiegyensúlyozottság a szünet után is megmaradt, China lövését Niczuly védte, Élder betörését pedig Mihai Balasa állította meg, míg a másik oldalon Andres Dumitrescu beadásból találta el a kapufát. A Sepsi ekkor főleg átlövésekkel próbálkozott, Nicolae Paun löketét nagy bravúrral védte Pokatyilov, de az ezt követő szentgyörgyi szögletsorozatból már jött a vezető gól: Marius Stefanescu jobbról beadott labdáját a rövid oldalon érkező Paun fejelte be négy méterről.

Ugyanúgy a 66. percben és ugyanúgy szöglet után vezetett a Sepsi, mint az első találkozón a kazahok, de az Aktobének nincs egy krízishelyzetben bevethető Varga Rolandja. A szentgyörgyi védelem helyzetet sem engedett a hazai együttesnek a hátralevő fél órában, Balasa és Branislav Ninaj rendre elfejelgette az Éldernek szánt beadásokat. Az utolsó tíz perce szokás szerint beállt Varga is, de ezúttal helyzetbe sem került, miközben az egyre fejetlenebbül rohamozó Aktobe rendre támadószabálytalanságokkal szabotálta a saját esélyeit.

A playoffkörben az örmény Pjunikot másodszor is 3–0-ra verő norvég Bodö/Glimt lesz a Sepsi ellenfele, az első mérkőzést jövő csütörtökön rendezik Szentgyörgyön.

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

90+6. perc: Egy utolsó labdát íveltek be a kazahok, de Ninaj az utolsó pillanatban mentett a berobbanó csatár elől.

90.+3. perc: Ion Gheorghe kapott sárga lapot, taktikai szabálytalanságért.

90+2. perc: Rondón próbált gólpasszt adni Vargának, de a magyar csatár nem tudott kapura lőni, megelőzte egy védő.

90+2. perc: És itt az utolsó szentgyörgyi csere is, Safranko helyett Rondón a pályán.

90+1. perc: Újabb vendég csere, Rodríguez le, Francisco be.

Hat perc lesz a ráadás.

A Sepsi playoffbeli ellenfele szinte biztosan a norvég Bodö/Glimt lesz, amely jelenleg 3–0-ra vezet az örmény Pjunik Jereván vendégeként, s összesítésben 6–0-ra hozza a párharcot.

86. perc: Újabb hazai csere, Somko le, Zsumabek be.

81. perc: Cseréltek a hazaiak is, China helyett Filipovic a pályán, míg Tanzsarikovot Besszmertnij váltotta.

80. perc: Kettős csere a Sepsinél, Matei és Stefanescu sem bírta már szusszal, Varga és Gheorghe állt be a helyükre.

76. perc: Gyors kontrát vezetett a Sepsi, Matei lendítette lövésre a lábát, de csúnyán eltörte a labdát.

75. perc: Stefanescut kellett ápolni, de végül nem kellett lecserélni a Sepsi nyerőemberét.

67. perc: Azonnal cseréltek a hazaiak, Bajtana helyére Niangbo állt be.

66. perc: GÓÓÓÓÓÓÓÓL!!!! VEZET A SEPSI! Stefanescu kanyarított be egy szögletet az ötösre, ahonnan Paun három védő gyűrűjében fejelt a hálóba!

61. perc: MIT VÉDETT POKATYILOV?? A kazah kapus óriási bravúrral piszkálta ki Paun bombáját. Ezt megelőzően tizenegyest reklamáltak a Sepsi játékosai, de nem győzték meg az olasz játékvezetőt.

60. perc: Itt a meccs első cseréje, Aganovic váltotta Alimit.

59. perc: Dumitrescu nagyon könnyelműen szórt el egy labdát, Élder Santana meg is iramodott, de a lövésre visszaért Balasa, és beletette a lábát.

57. perc: Santana is besárgult, miután rátaposott Alimire.

53. perc: Somkóé a meccs első sárga lapja. A szabadrúgás után Alimi lőhetett, de az északmacedón centikkel tévedett.

50. perc: Santana maradt lent, miután Rodríguez hason talált

48. perc: Ismét China vállalkozott lövésre, Niczuly viszont a helyén volt.

Nincs csere a szünetben, folytatjuk!

Vége az első félidőnek!

Egy perc lesz a ráadás.

45. perc: És maradt még egy hazai lehetőség a szünet előtt, China ugratta ki Élder Santanát, aki kiszorított helyzetből lőtt a kapu fölé.

42. perc: Tanzsarikov rossz hazaadását piszkálta el Safranko elől a kifutó Pokatyilov, majd Alimi próbálta átemelni a kapust... de nem járt sikerrel.

41. perc: Ismét az északmacedón középpályás próbálkozott, ezúttal átlövéssel, de ez fölé ment.

40. perc: Alimi elrobogott az alapvonalig, de ellenfélhez sarkazott.

39. perc: Matei beadása volt nagyon magas, de Stefanescu attól még megpróbálta a kapura ollózni a labdát... Bedobás lett belőle.

38. perc: China is csatlakozott a szögletből a kapu fölé fejelők közé.

35. perc: Stefanescu próbálkozott egy átlövéssel, Pokatyilov viszont fogni tudta a labdát.

A közönségre nem lehet panasz, zajosan biztatják kedvenceiket a kazah nézők.

29. perc: NICZULY!!! Egy előreívelt labdából került helyzetbe China, de a brazil légiós emelését óriási bravúrral tolta ki a léc alól a Sepsi kapusa. Az ezt követő sarokrúgás már nem volt veszélyes.

27. perc: Helyzet! Stefanescu ívelt be egy szögletet a rövid sarok irányába, a berobbanó Safranko azonban a kapu mellé fejelt.

22. perc: Lefülelte a Sepsi labdakihozatalát az Aktobe, de Szamorodov csúnyán fölé durrantott.

21. perc: Safranko ugrott ki Raicskovics szorításából, de hiába emelt a hálóba, Chiffi már befújta a szabálytalanságot.

18. perc: Safranko fordult le a védőjéről, de a lövés elhalt a blokkban, majd Ciobotariu visszaívelt labdája volt túl magas.

17. perc: Stefanescu ívelt be egy szabadrúgást, Pokatyilov oldalra ütötte a labdát.

13. perc: ÉlderSantana harcolt ki egy szabadrúgást, némi színészi teljesítménnyel, a beívelt labdát kivágták a védők, majd Somko rúgott oda az egyik vendég játékosnak.

Egyelőre egyik csapat sem tudott komoly fölényt kialakítani a másik kapuja előtt.

8. perc: Balasa kapott egy könyököst a fejelni igyekvő Éldertől, kifelé jár a szabadrúgás.

5. perc: Balasa harcolt ki egy szabadrúgást, de nem sikerült belőle veszélyt teremteni a kapu előtt.

3. perc: Zsúfolásig tele van a 13 ezres Centralnyij Stadion, minden jegyet eladtak.

Elkezdődött a mérkőzés! Pirosban a hazaiak, fehérben játszik a Sepsi.

A mérkőzés helyszíne (Fotó: Sepsi OSK)
A mérkőzés helyszíne (Fotó: Sepsi OSK)

Köszöntjük kedves olvasóinkat az Aktobe–Sepsi OSK Ekl-selejtező mérkőzés élő közvetítésében!

ELŐZMÉNYEK

Az otthoni 1–1 ellenére derűlátón, a továbbjutásban bízva utazott el a kazahsztáni Aktobéba a Sepsi csapata az Európa-konferencialiga harmadik selejtezőkörének visszavágójára. A CFR elleni kolozsvári Superliga-mérkőzés elhalasztása miatt a jó formában lévő Varga Rolandot is alkalmazó székelyföldi együttes játékosai először pihenhettek valamennyit az idényrajt óta, a múlt csütörtöki első meccs után kizárólag erre a találkozóra készülve – igaz, az Aktobe alapemberei sem játszottak a hétvégén.

A Sepsinek elsősorban logisztikai kihívás volt a csütörtök esti erőpróba. Mint Diószegi László klubelnök a Nemzeti Sportnak elmondta, már a CSZKA Szófia kiejtésének estéjén elkezdték keresni a megfelelő bérelhető repülőgépet a 3000 kilométeres útra, de csupán 50 személyest találtak, amellyel már kedden útra kelt Kazahsztánba a csapat. Így az elmúlt hét évben talán először egyetlen szurkoló sem kísérhette el a gárdát...

Az UEFA és a Sepsi között sem volt tökéletes a kommunikáció a mérkőzés pontos időpontjáról, az időzónák eltérő értelmezése miatt a szentgyörgyiek sokáig úgy tudták, közép-európai idő szerint 17 órától játszanak, végül 18 (Aktobéban 21) órakor kezdődik a találkozó a 13 ezer férőhelyes stadionban. A Sepsi-vezérkar információja szerint telt házas meccsen kell kiharcolni a playoffkörbe jutást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik