Hazai pályán feledtetnék a német csapatok a Bayern hozta szégyent

Vágólapra másolva!
2009.04.09. 16:22
Két német, két ukrán, két francia no meg egy-egy olasz és angol csapat maradt: csütörtök este játsszák az UEFA-kupa valamennyi negyeddöntőjét. A Werder és a Hamburg helyreállítaná a német futball megtépázott hírnevét.
A Werder feledtetné a Bayern hozta szégyent
Fotó: Imago
A Werder feledtetné a Bayern hozta szégyent
A Werder feledtetné a Bayern hozta szégyent
Fotó: Imago
A Werder feledtetné a Bayern hozta szégyent

Alighanem nem tévedünk nagyot, ha azt állítjuk, hogy a német futball még nem ocsúdott fel a szerda este kapott pofonból (a Barcelona iskolajátékkal verte tönkre a germánok állandó zászlóshajójának számító Bayern Münchent). De az élet megy tovább, csütörtök este a Werder Bremen és a Hamburg helyreállíthatja a megtépázott renomét.

Ráadásul mindkét csapat hazai pályán kezdheti a rá váró párharcot az UEFA-kupa negyeddöntőjében, a brémaiak az olasz Udinesét, a hamburgiak pedig az angol Manchester Cityt fogadják.

A Werder a múltat tekintve kedvező előjelekkel készül a találkozóra, hiszen eddig egyszer hozta össze a sors az európai kupaporondon az Udinesével, a Bajnokok Ligája 2005–2006-os kiírásában a csoportkörben kétszer mérkőztek meg egymással: az olaszországi mérkőzés 1–1-es döntetlennel, a németországi 4–3-as brémai sikerrel zárult.

Egyébként a két csapat jelenlegi szezonban mutatott formája sok hasonlóságot mutat: mindkét gárda botladozik saját hazája bajnokságában (a Werder 10., az Udinese pedig csak a 14. helyen szerénykedik), így ugyancsak felértékelődik a nemzetközi kupában elérhető esetleges siker.

A Werder mellett szól az is, hogy a brémaiak ebben a szezonban már két olasz óriást is móresre tanítottak: a Bajnokok Ligája csoportkörében legyőzték az Internazionalét, az UEFA-kupából pedig az AC Milant búcsúztatták – az Udinese háromszor játszott a két milánói csapattal, és három vereség a mérlege, 7 kapott és összesen 1 rúgott góllal. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Antonio Di Natale sérülése miatt nem léphet pályára, elmondhatjuk, hogy bizony jók a Werder esélyei.

A másik német csapat, a Hamburg a világ leggazdagabb klubját, az arab milliárdosok által irányított Manchester Cityt fogadja. A két csapat még sohasem találkozott egymással, így találgatni sem lehet, melyikük az esélyesebb – a HSV jelenleg második a német bajnokságban, a Manchester City pedig a tizedik pozícióban áll hazájában.

A korábbi eredmények a németek sikerét ígérik, a Hamburg egyszeres BEK- és KEK-győztes, valamint az UEFA-kupában is döntőt játszott már, igaz nem tegnap, hanem 1982-ben. Ezzel szemben a City csak egy európai diadalt, az 1970-es KEK-elsőséget tudja felmutatni.

Ráadásul a HSV egy esetleges UEFA-kupa-sikerrel igazán az elitklubok rangjára emelkedne: csatlakozna az Ajaxhoz, a Bayernhez és a Juventushoz – csak ez a három csapat nyerte meg mindhárom nagy európai trófeát, a BEK-et, a KEK-et és az UEFA-kupát. De ehhez először az újgazdag „kékeket” kell legyőznie.

A másik két mérkőzésen ukrán–francia párharc következik: a Sahtar a Marseille-t, a Paris Saint-Germain a Dinamo Kijevet fogadja. Az első párharc két együttese még sohasem találkozott egymással története során, ezzel szemben a PSG–Kijev párharcnak már van előélete.

A két együttes a Bajnokok Ligája 1994–1995-ös szezonjában találkozott egymással, akkor a csoportkör során két francia siker született – a PSG idegenben 2–1-re, otthon 1–0-ra verte meg ukrán ellenfelét.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a PSG továbbjutása borítékolható, de a párizsi klub drukkerei minden bizonnyal elégedettek: a tavaly még a kiesés ellen küzdő csapat otthon a bajnoki címért harcol, az UEFA-kupában pedig már negyeddöntős.

UEFA-KUPA

NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
Sahtar Doneck (ukrán)–Marseille (francia) 18.30
Hamburg (német)–Manchester City (angol) 20.45
Paris SG (francia)–Dinamo Kijev (ukrán) 20.45
Werder Bremen (német)–Udinese (olasz) 20.45
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik