Siketlimpikonok fogadása: „Példát nyújtanak a teljesebb élet megélésére”

Sz. G.Sz. G.
Vágólapra másolva!
2022.06.02. 19:38
null
Tapolczai Gergely, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnöke és Kövér László házelnök a fogadáson (Fotó: MTI)
Többek között Kövér László házelnök is köszöntötte a májusi siketlimpián négy-négy ezüst- és bronzérmet szerző sportolókat a Parlament Vadásztermében tartott fogadáson. Először adták át Magyar Hallássérültek Sportszövetsége által alapított Vasák Iván- és Kollár László-díjat.

 

A 2013-as szófiai siketlimpia előtt a Parlament Vadásztermében tették le az esküt a magyar csapat tagjai, csütörtökön pedig itt fogadták a májusi brazíliai siketlimpián négy-négy ezüst- és bronzérmet gyűjtő sportolókat.

Tapolczai Gergely, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnöke bevezető szavai után Kövér László, az Országgyűlés elnöke szólt a siketlimpikonok közösségéhez, többek között kiemelve: „Ebben a házban a legszebb és leghálásabb találkozások azok, amelyek során elismerésünket fejezhetjük ki az élet különböző területein kifejtett mindazon teljesítményekért, amelyek tehetségből, akaraterőből és alkotóerőből születnek, legyenek azok akár szellemi, akár fizikai teljesítmények.”

Kiemelte, teljesítményükkel a siket sportolók nemcsak vetélytársaikon, hanem önmagukon, a lélek erejével testi korlátaikon is felülkerekednek. Kitért az elődökre, akik nem ritkán egy egész élet munkájával taposták ki az utat: „A sport segítségével példát nyújtanak a siket fiataloknak a teljesebb élet megélésére, önmaguk szüntelen fejlesztésére és tökéletesítésére. Ennek a küldetésnek a teljesítése olyan eredmény, amely túlmutat az önök szűkebb közösségén és az egész nemzet számára semmivel sem helyettesíthető értékes szolgálatot jelent.”

Az új sportállamtitkár, Schmidt Ádám először szólalt fel a nyilvánosság előtt ebben a tisztségében, meg is jegyezte, hogy ennél nem is találhatott volna méltóbb alkalmat. Szent-Györgyi Albert szavait idézve hangsúlyozta, hogy a sport megtanítja az embert a legfontosabb polgári erényekre, „az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre és mindenekelőtt a fair play, a nemes küzdelem szabályaira”. Megemlítette, hogy a siket emberek kapcsán a hiányosságok helyett a meglévő képességekre kellene helyezni a hangsúlyt, egyúttal kitért az anyagi megbecsülés fontosságára, megjegyezve, hogy 57 korábbi siketlimpikon kap járadékot.

Az ötszörös siketlimpiai aranyérmes volt asztaliteniszező, Löwenstein Pál vehette át a Kollár László-díjat Tapolczai Gergelytől (Fotó: MTI)
Az ötszörös siketlimpiai aranyérmes volt asztaliteniszező, Löwenstein Pál vehette át a Kollár László-díjat Tapolczai Gergelytől (Fotó: MTI)

 

Tapolczai Gergely mindenkit néven említve köszönte meg a segítők munkáját, és – kihasználva, hogy június 2. a magyar siketsport napja – első alkalommal adta át a Magyar Hallássérültek Sportszövetsége által alapított Kollár László- és Vasák Iván-díjat. A 12-szeres siketlimpiai aranyérmes vízilabdázóról és úszóról elnevezett elismerést a 88 éves Löwenstein Pál kapta, aki nyolc olimpián öt elsőséget szerzett asztaliteniszben; a siketlimpikonokat felkészítő edzőknek adható Vasák Iván-díjat Király Belián érdemelte ki.

A fogadáson megjelent Deutsch Tamás és Kósa Ádám európai parlamenti képviselő (utóbbi a Siketek Nemzetközi Sportszövetségének tagja, aki sokat segített a magyar küldöttségnek Caxias do Sulban) is, valamint a nyolcszoros siketlimpiai bajnok Weltner Györgyné, a nemzet sportolója.

Emlékeztetőül idézzük fel, hogy Caxias do Sulban a sportlövő Biatovszki Míra egy ezüst- és két bronzéremmel gazdagodott, a kerékpározó Földi Bence, a teniszező Máthé Gábor és a Mihályi Ferenc, Boros Imre, Bojtor Szabolcs összetételű tájfutóváltó második, a cselgáncsozó Ötvös Patrik és az úszó Zsilinszki Orsolya harmadik helyet szerzett. Mindannyian megjelentek a fogadáson, a debreceni teniszező Máthé mellett ott ült edzője, az egykori klasszis teniszező, a párosban Roland Garros-győztes Temesvári Andrea is.

Mint megtudtuk, továbbra is ő készíti fel a 2013-ban siketlimpiai bajnok tanítványát, és reményeik szerint a tavalyi, még a Covid által befolyásolt idény után több lehetőség adódik a megméretésre. Máthé egyébként az ötödik siketolimpiáján szerepelt, és 40 éves lesz a következő, 2025-ös tokiói játékokon.

A Brazíliában ezüstérmes teniszezőt, Máthé Gábort továbbra is Temesvári Andrea készíti fel (Fotó: Szabó Gábor)
A Brazíliában ezüstérmes teniszezőt, Máthé Gábort továbbra is Temesvári Andrea készíti fel (Fotó: Szabó Gábor)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik