Öttusa-vb: örömkönnyek – bronzérem és olimpiai kvóta Gulyás Michelle-nek!

L. Á.L. Á.
Vágólapra másolva!
2021.06.12. 19:43
null
Gulyás Michelle szenzációs formában! (Fotó: Nemzeti Sport)
Világbajnoki bronzérmes lett és olimpiai kvótát szerzett Gulyás Michelle a kairói világbajnokság női döntőjében, amelyben ezüstérmes lett a Gulyás Michelle, Alekszejev Tamara és Guzi Blanka alkotta magyar csapat is.

Az év elején kis túlzással csak a szűk sportági közege ismerte Gulyás Michelle nevét, a jövő egyik tehetségeként emlegették az öttusázó berkekben. Az UTE 20 esztendős versenyzője azonban az elmúlt fél évben szélvészként söpört végig nem csak a hazai, de a nemzetközi mezőnyön is: lett felnőtt világkupa-címe Szófiából, világkupa-döntős-bronzérme Székesfehérvárról, s most már van világbajnoki bronza is, hiszen szombaton Kairóban szenzációs szerepléssel a harmadik lett a női döntőben.

Már a selejtező során érezni lehetett, hogy nagyon egyben van Tibolya Péter tanítványa, aki látványos vívással, 25 tussal alapozta meg a fináléba jutását. Sokszor megesik, hogy aki nagyot vív a selejtezőben, az túl nagy terhet pakolva saját vállára elbotlik a döntőben, ám Gulyás Michelle a döntő pénteki körvívása során sem vallott szégyent, 22 győzelemmel – Alekszejev Tamarával holtversenyben – a második helyen várta a szombati tusákat.

A nemzetközi mezőny egyik legjobb úszójaként a medencében sem akadtak különösebben problémái az ellenfelekkel, a negyedik legjobb időt tempózta, s bár a lovaglást két verőhibával és időtúllépéssel 285 ponttal zárta, összességében hat másodperc előnyben a franciák olimpiai ezüstérmeséhez, Élodie Clouvelhez képest az élről rajtolhatott a laser runban.

Amelyben azonban a fehérorosz Anasztaszija Prokopenko szédületes produkciót nyújtott, a 16. helyről az élre robogott fel, a harmadik lövészet után úgy hagyta ott a vezető pozícióban lévő Gulyás Michelle-t, mintha a magyar lány kocogott volna a pályán. De Clouvel is nagy napot fogott ki a laser runban, pedig ez a szám nem tartozik az erősségei közé, s a verseny utolsó szakaszában meg tudta előzni versenyzőnket. Gulyás Michelle ettől függetlenül nem volt boldogtalan az eredményével, juniorként világbajnoki bronzot nyert a felnőttek mezőnyében, ráadásul ezzel az eredménnyel megszerezte az olimpiai kvótát is.

A versenyben Alekszejev Tamara a 14., Guzi Blanka a 17. helyen zárt, amelynek köszönhetően a magyar csapat ezüstéremmel zárta a napot.

ÖTTUSÁSA-VILÁGBAJNOKSÁG, KAIRÓ
NŐK, DÖNTŐ

Világbajnok: Anasztaszija Prokopenko (Fehérorosz) 1353
2. Élodie Clouvel (Franciaország) 1341
3. Gulyás Michelle (Magyarország) 1339 (vívás: 22/232+1, úszás: 2:12.27/286, lovaglás: 285, laser run: 12:45.60/535)

14. Alekszejev Tamara (Magyarország) 1288 (22/232, 2:21.87/267, 283, 13:14.00/506)

17. Guzi Blanka (Magyarország) 1280 (10/160, 2:18.06/274, 293, 12:28.50/552)

Csapatverseny
Világbajnok:
Németország
2. Magyarország (Alekszejev Tamara, Gulyás Michelle, Guzi Blanka)

Gulyás: Most elsírtam magam

„Most elsírtam magam, de nem azért, mert harmadik lettem, hanem mert rettentően boldog vagyok – mondta Gulyás. – Az év elején nem hittem volna, hogy Kairóban idáig juthatok, és most húsz esztendősen ott vagyok a világbajnoki dobogón, sőt, olimpiai kvótás vagyok. El sem hiszem! Nagyon sok embernek tartozom ezért köszönettel.

Kállai Ákos szövetségi kapitány: Fantasztikus teljesítmény!
„Prokopenko ma egészen más dimenzióban versenyzett, mint a mezőny és Clouvel is rettentően jó laser runt produkált magához képest, de számunkra nem ez a lényeg, hanem az, hogy ismét van egyéni világbajnoki érmesünk: Gulyás Michelle bronzérme fantasztikus teljesítmény, hiszen még junior korú versenyző és az elmúlt fél évben hatalmasat fejlődve nőtt fel a nemzetközi élmezőnyhöz. Hosszú, sikeres sorozaton van túl, amely ezúttal érződött a futásán és a lövészetén is, nem könnyű az élről versenyezni, de nagyon szépen megoldotta a feladatát, s azon kívül, hogy világbajnoki érmesnek, most már olimpiai indulónak is vallhatja magát. Hamarosan magaslatra megyünk edzőtáborozni, lesz három hete arra, hogy feltöltődjön és csúcsformában álljon rajthoz a tokiói olimpián. ”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik