Öttusa: megvan a vb-re utazó magyar csapat

MTI/SZ. R.MTI/SZ. R.
Vágólapra másolva!
2021.05.26. 18:16
null
Demeter Csaba is ott lesz a magyar csapattal az egyiptomi vb-n (Fotó: Micheller Szilvia)
Szakmai egyeztetés után a Magyar Öttusaszövetség elnöksége szerdai online ülésén véglegesítette a június 8. és 14. közötti kairói világbajnokságra utazó csapat névsorát.

 

Azt már a hét elején elmondta az MTI-nek Martinek János, a férfiak szövetségi kapitánya, hogy a lábszársérüléssel bajlódó Kasza Róbert szerepeltetését nem tervezi. A KSI öttusázója az áprilisi két szófiai világkupán remekelt, ezüst-, illetve bronzérmet szerzett, bő másfél hete, a székesfehérvári világkupa-döntőben viszont már nem tudott úgy teljesíteni, mint előtte. Martinek hozzáfűzte, amennyiben Kasza az eddigi pontszámaival is olimpiai kvótát tud majd szerezni, a hazai válogatási elvek alapján kedvező helyzetben van. Ám kérdéses, hogy a hátra lévő rövid idő alatt rendbe jön-e a lába - erről orvosi szakvélemény szükséges -, illetve fel tud-e készülni Tokióra.

A kairói vb férfi hagyományos versenyében így Demeter Bence, Marosi Ádám, Kardos Bence és Bereczki Richárd indul. A férfiváltóban Regős Gergely és Szép Balázs, míg a vegyes váltóban Kardos, bár a kapitány eredetileg még Regősben gondolkodott. Mivel a hagyományos - férfi és női - váltók a vb elején versenyeznek, a vegyes váltóra pedig a program végén kerül sor, anyagi megfontolásból olyan versenyző indul a mix váltóban, aki a hagyományos egyéni és csapatversenyben is szerepel. Regős így hazautazik, és Kardosra vár majd feladat a vegyes váltóban is.

A női vb-csapat összeállítását illetően Kállai Ákos szövetségi kapitány azzal kezdte az ismertetést az MTI-nek, hogy „a világbajnokság a hagyományos váltóversennyel kezdődik, melyben Simon Sarolta és Erdős Rita képviseli színeinket, utóbbi elsősorban menedzselési szempontból, hogy szokja a felnőttmezőnyt".

A hagyományos versenyben Gulyás Michelle, Alekszejev Tamara, Guzi Blanka és Réti Kamilla indul, a vb-t záró vegyes váltóban pedig Guzi szerepeltetését tervezi a kapitány, mert közülük neki van még a legtöbb szüksége rutinszerzésre.

Az már korábban eldőlt, hogy az olimpiai kvótával rendelkező Kovács Sarolta - akinek március végén megműtötték a lábát, majd az operáció után fellépő trombózis miatt később kezdhette el a felkészülést - nem indulhat a világbajnokságon, de Kállai Ákos szerint a székesfehérváriak klasszisa képes lehet utolérni magát.

„Ne felejtsük el, hogy Saci az utóbbi tíz év egyik legmeghatározóbb női versenyzője, világbajnok és sok érem tulajdonosa. Emellett nagy küzdő, és ha úgy alakul, az olimpiáig megtalálhatja régi önmagát. A világbajnokság után mindenképp megnézem, hol tart, mire lehet képes" - mondta a kapitány.

A vb-n a férfi és a női mezőny első három helyezettje közvetlen kvótát kap, amennyiben korábban még nem szerzett. Ha viszont igen, a fel nem használt helyeket az olimpiai ranglistáról töltik majd fel.

A magyarok közül egyelőre Demeter Bence és Kovács Sarolta rendelkezik kvótával.
Öttusában kijelölt versenyeken lehetett, illetve lehet közvetlenül tokiói részvételi jogot szerezni, a 36-36 fős férfi és női ötkarikás mezőny pedig az olimpiai kvalifikációs ranglistáról válik majd teljessé. Ezen jelenleg Gulyás Michelle és Marosi Ádám áll az élcsoportban a magyar öttusázók közül.

A tokiói játékokon egy országból nemenként két versenyző indítható, így ha többnek lesz jogosultsága, az adott nemzeti szövetség határoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik