Öttusa Eb: Alekszejev és Bauer kettőse negyedik lett

Vágólapra másolva!
2022.09.13. 21:08
null
Alekszejev Tamara a női váltó lövészet-futás versenyszámában (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)
Kedden a váltóversenyekkel rajtolt a székesfehérvári rendezésű öttusa Európa-bajnokság: a férfiaknál Tamás József és Gyurka Márk Manó hatodik, míg a nőknél Alekszejev Tamara és Bauer Blanka kettőse negyedik lett


Fiatalság és rutin párosult a női váltóversenyben: előbbit a futás-lövészet kombinált versenyszámban, vagyis a laser runon Bauer Blanka képviselte, aki szinte végigrobogott a futópályán, utóbbit Alekszejev Tamaraa vívóteremben nyújtott teljesítményével csillogtatta meg; a magyar kettős teljesítménye a negyedik helyre volt elég a székesfehérvári Európa-bajnokság első versenynapján.

„Jó versenyük volt, és még ha túlzás is lenne azt állítani, hogy versenyben voltak az éremért, fogalmazzunk úgy, hogy tempós futásra ösztökélték a dobogós helyen állókat a záró számban – értékelt Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya. – Ráadásul Blanka az ifjúsági Európa-bajnokságról szinte beesett a felnőttre, a Lignanóból hazafele tartó busz tette le Székesfehérváron hétfőn, kedden pedig már rajthoz is állt itt: azt gondolom, hogy örömből versenyzett, hiszen Olaszországban bronzérmes lett. Tamara pedig januárban szült, versenyről versenyre jön fel, megküzdött azért, hogy a csapatba kerüljön.”

A férfiaknál a junior Európa-bajnokságon legjobban teljesítő Gyurka Márk Manó és a székesfehérvári Tamás József kapott lehetőséget. A duplán hazai pályán szereplő, elsőéves felnőtt öttusázónak a világkupa-sorozatban is a vívással gyűlt meg a baja, s hiába várták az úszás után a második versenyszámot az első helyről a mieink, s kezdtek jól a páston is, végül visszacsúsztak a nyolcadik helyre.

„Ebből is látszik, mennyire fontos a vívás a jelenlegi lebonyolításban: ha jól sikerül, ott lehet maradni az élen, stabilizálva a jó pozíciót, de könnyen el lehet rontani vele az egész versenyt is – vonta le a tanulságot Martinek János, a férficsapat szövetségi kapitánya. – A lovaglásnál egy verőhibával egy helyet előrébb jöttek a fiúk, és a bónuszvívásban is sikerült két csapatot legyőzni, de sajnos Józsi kiugrott a laser run rajtjánál, ezért az első lövészet előtt tíz másodperces büntetést kapott. Végül is jól teljesítették a kombinált versenyszámot, a hatodik, lényegében pontszerző helyen értek célba” – összegzett a szakember.

A helyszínen az első versenynapon megszokott jó hangulat uralkodott, szerdán a női egyéni selejtezővel folytatódik a program.

ÖTTUSA, EURÓPA-BAJNOKSÁG, SZÉKESFEHÉRVÁR
Férfiváltó. Európa-bajnok: Jan Kuf, Martin Vlach (Csehország) 1455 pont, 2. Lukasz Gutkowski, Kamil Kasperczak (Lengyelország) 1440, 3. Alexandre Henrad, Jean-Baptiste Mourcia (Franciaország) 1433 ...6. Gyurka Márk Manó, Tamás József 1382. Női váltó. Eb: Elzbieta Adomaityte, Ieva Serapinaite (Litvánia) 1342, 2. Oktawia Nowacka, Natalia Dominiak (Lengyelország) 1335, 3. Karolina Krenková, Veronika Novotná (Csehország) 1322, 4. Alekszejev Tamara, Bauer Boglárka 1312

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik