EJ: Sastin megszerezte a harmadik magyar aranyat!

Vágólapra másolva!
2015.06.15. 17:41
null
Sastin Marianna a dobogó tetején (Fotó: MTI)<br />
Sastin Marianna nem talált legyőzőre a női 60 kg-os birkózók mezőnyében a Bakiban zajló Európai Játékokon, a döntőben simán diadalmaskodott az orosz Szvetlana Lipatova ellen, ezzel már három aranyérme van a magyar küldöttségnek az azeri fővárosban.

Ezt az aranyérmet tulajdonképpen a negyeddöntőben kellett megnyerni. Jó, ott volt az összes többi mérkőzés, de a bolgár Tajbe Juszein elleni hat perc volt a 60 kilogrammos női súlycsoport előrehozott fináléja. Sastin Marianna megnyerte, éppúgy, mint a 2013-as, budapesti világbajnoki döntőt – igaz, éppen csak, 4:4-gyel, nagyobb értékű akció végrehajtásával. Szoros volt, na.

Az előtte és utána levő meccs, azaz a román Anca Petrea elleni nyolcaddöntő és az ukrán Okszana Herhel elleni elődöntő viszont egyáltalán nem: két mérkőzést tett végtelenül simává a bombaformában birkózó Sastin, idő előtt végezve ellenfeleivel. A jól ismert román esetében ez teljesen benne is volt a pakliban, de az utánpótlás-korosztályokban kontinenstornán ezüst- és bronzérmet is szerző ukrán elleni, 0:2-es kezdés után sorozatban elért tizenhárom pont már azt mutatta, ezen a napon nem nagyon lehet Sastint megállítani.

Azért a juniorként pazar eredménysorral rendelkező Szvetlana Lipatova megpróbálta. Kicsit vakrepülés volt, lévén klasszisunk még nem birkózott az ifjú orosszal. A puhatolózás – hangos edzői utasítások kíséretében – két percig tartott, aztán a passzívan birkózó Lipatova hátrányba került. Innen nem volt visszaút – az első menet után 3:0 volt, utána pedig jött az 5:0, a 7:0, klassziskülönbség volt a két finalista között, ez a meccs is hatalmas fölénnyel dőlt el a megállíthatatlanul birkózó Sastin javára!

Tulajdonképpen úgy lépte le a súlycsoportot, ahogy akarta, leszámítva a Juszein elleni hatalmas csatát. De azt is megnyerte, miután végig higgadt tudott maradni – az aranyérmet teljesen megérdemelten teszi be kollekciójába a világbajnoki elsőségért járó medál mellé. Egyértelműen ő volt ezen a napon a legjobb.

NŐK.
48 kg.
A végeredmény: 1. Mariya Stadnyk (Azerbajdzsán), 2. Elica Jankova (Bulgária), 3. Iwona Matkowska (Lengyelország) és Valentina Iszlamova Brik(Oroszország)

55 kg. A végeredmény: 1. Sofia Mattsson (Svédország), 2. Katarzyna Krawczyk (Lengyelország), 3. Evelina Nikolova (Bulgária) és Natalya Sinishin (Azerbajdzsán)

60 kg. Nyolcaddöntő: Sastin Marianna–Petrea (román) 14:3. Negyeddöntő: Sastin–Juszein (bolgár) 4:4, nagyobb értékű akcióval. Elődöntő: Sastin–Herhel (ukrán) 13:2. Döntő: Sastin–Lipatova (orosz) 7:0. A végeredmény: 1. Sastin Marianna (Magyarország), 2. Szvetlana Lipatova (Oroszország), 3. Veranika Ivanova (Fehéroroszország) és Tajbe Juszein (Bulgária)

69 kg. Nyolcaddöntő: Gradin (svéd)–Wilson Vanessa 10:1. A végeredmény: 1. Alina Sztadnyik Mahinija (Ukrajna), 2. Ilana Kratis (Izrael), 3. Natalja Vorobjeva (Oroszország) és Aline Focken (Németország)

Sastin Marianna menetéléséről itt olvashat bővebben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik