Birkózó Eb: Kiss és Korpási is bronzéremért küzdhet este

KOHÁN GERGELY (Kaszpijszk)KOHÁN GERGELY (Kaszpijszk)
Vágólapra másolva!
2018.05.02. 12:17
Mindkét világbajnokunk, a 97 kilós Kiss Balázs és a 72 kg-os Korpási Bálint is megnyerte szerda délelőtti vigaszágas meccsét, az esti programban így Szabó Lászlóhoz hasonlóan a bronzéremért birkózhat. Nem sikerült ugyanakkor a hölgyek bemutatkozása: az Eb-ezüstérmes Németh Zsanett és az Eb-bronzérmes Galambos Ramóna is nyerhető meccset bukott el.

A kaszpijszki Európa-bajnokság harmadik versenynapján négy kötöttfogású versenyzőnk volt még versenyben, és két magyar hölgy is megkezdte szereplését a kontinensviadalon.

A négy kötöttfogású közül hárman, Kiss Balázs, Korpási Bálint és Torba Erik a vigaszágon volt érdekelve, míg Szabó László keddi elődöntős veresége után egyből a bronzért birkózhat az esti programban.

Vigaszágasaink közül ketten sikerrel is vették az akadályt. A 97 kg-ban szereplő Kiss Balázs és a 72 kilós Korpási Bálint is legyőzte aktuális ellenfelét: előbbi az azeri Nuriyevet verte meg (2:1), miután egy leküldést követően előbb bravúrosan kiszabadult az azeri pörgetéséből, majd remekül kontrázott, és így Nuriyev helyett ő csinált kétpontos akciót ellenfelén. Elnyűhetetlen, 35 éves veterán világbajnokunk az esti programban Ramsin Azizsirral küzd a bronzért, aki magyar és iráni szülők gyermekeként már Németországban látta meg a napvilágot, német színekben indul, eddigi legjobb eredménye egy Eb- és egy Európai Játékok-bronzérem.

Jóval simábban alakult a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint vigaszágas meccse. A BVSC klasszisa változatos akciókat bemutatva győzte le cseh riválisát, Jan Zizkát (nem, nem a huszita hadvezért), végül technikai tussal diadalmaskodott (9:1), az esti bronzmeccsen így a lengyel színekben induló örménnyel, Gevorg Sahakjannal birkózik.

A 60 kilós Torba Erik viszont búcsúzott az Eb-től, miután nagyon simán, technikai tussal kapott ki a német Kinsingertől.

BÜR-TAG LENNE

A kaszpijszki Európa-bajnokság helyszínén tartotta európai konferenciáját a nemzetközi szövetség (UWW) szerda délután. A rendezvényen a magyar szövetség (MBSZ) ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter is előadást tartott az októberi, budapesti világbajnokság szervezési előkészületeiről – a prezentáció egyhangú sikert aratott.

További friss hír, hogy a birkózóként négyszeres magyar bajnok, Eb-5., olimpikon Bacsa a szintén Budapesten esedékes UWW-kongresszuson pályázik majd a nemzetközi szövetség legfőbb döntéshozó testülete, a Büró-tagságra.

Közben a harmadik napon a hölgyek is megkezdték szereplésüket – magyar szempontból viszont finoman szólva sem indult jól a verseny. Felnőtt és U23-as Eb-bronzérmesünk, Galambos Ramóna jól kezdett ugyan, a szünetben 1:0-ra vezetett a nem sokat mutató cseh Hocková ellen, és a második menetben is ő volt az aktívabb, olyannyira, hogy a bírók ismét inteni akarták a csehet. Ehelyett viszont Galambos belement egy látszólag feleslegesnek tűnő akcióba, amiből ő jött ki rosszabbul, Hocková egy négypontos csípődobással eldobta – ez volt az egyetlen értékelhető megmozdulása a hat perc alatt, de ez pont elég volt neki a győzelemhez… Galambos így megnyertnek tűnő meccset bukott el, és miután Hocková a papírformának megfelelően a következő körben simán kikapott fehérorosz ellenfelétől, ezzel Galambos búcsúzott is a kontinensviadaltól.

A nők legmagasabb súlycsoportjába, a 76 kilósok közé csak nyolcan mértek be, Németh Zsanett így egyből a negyeddöntőben kezdett, méghozzá az azeri Sabira Aliyevával. A tavalyi, újvidéki Eb-n ezüstérmet szerző kiválóságunk fordított utat járt be, mint Galambos: nem kezdett jól, „bennmaradt az öltözőben”, azeri ellenfele egy levitellel és egy kitolással már nagyon hamar 3:0-s előnyre tett szert. Németh azonban ezt követően ébresztőt fújt saját magának, kétszer is kivitte Aliyevát, a szünetre így minimális, 3:2-es hátránnyal fordult. A második menet elején azonban megint az azeri akciózott (5:2), Németh ezt követően remek mögé kerüléssel jött vissza újra mínusz egyre. És a vége előtt nem sokkal az egyenlítéshez is nagyon közel járt (ezzel a győzelemhez is, hiszen így utolsó ponttal ő nyert volna), majdnem kivitte a fáradt ellenfelét, már a zónánál jártak, centiméterek hiányoztak, hogy kiléptesse az azerit, aki viszont utolsó erejét összekaparva valahogy megállt a lábán és berántotta a magyar lányt, négy pontért lecsípőzte, így öt másodperccel a vége előtt már hiába volt az újabb szépítés, a végeredmény 9:6 az azerinek…

Két fájó vereség volt ez, mert mindkét női meccsünk nyerhetőnek tűnt, az ellenfelek szinte kizárólag a magyarok kezdeményezéseiből éltek – ehelyett Galambos már ki is esett, és Németh is legfeljebb a vigaszágban bizakodhat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik