Birkózás: Ligeti Dániel bronzéremért küzdhet az Eb-n

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2021.04.20. 18:34
null
Ligeti (balra) éremért küzdhet (Fotó: MBSZ/UWW)
A szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában szereplő Ligeti Dániel kikapott az elődöntőben, így szerdán a harmadik helyért léphet szőnyegre a varsói birkózó Európa-bajnokságon.

 

A Varsóban zajló birkózó Európa-bajnokság második napján szabadfogású olimpikon nehézsúlyúnk szerencsés sorsolásának köszönhetően egyből a negyeddöntőben kezdhetett, ahol magabiztos produkcióval, szép akciókat végrehajtva (levitelek, kiléptetés) és a hat percet végig kiválóan kivédekezve 6:0-s győzelmet aratott a moldovai színekben versenyző Samhan Jabrailov ellen. Idáig minden rendben is volna – ám aztán jött az elődöntő...

A nehézsúly még szabadfogásban sem az a kategória, ahol a villámgyors és látványos akciók dominálnak, de úgy látszik, Oroszország már megint „kitermelt” egy olyan versenyzőt, aki olyasmit tud, mint amilyet senki más ebben a súlycsoportban. Hogy a fiatal Szergej Kozirjov kiváló birkózó, nyilván sejthető volt, elvégre ifjúsági olimpiai bajnoki címet nem osztogatnak csak úgy minden jöttmentnek, de a lengyel fővárosban saját szemével is meggyőződhetett róla a mezőny, hogy mi várhat rá az elkövetkező években. Szinte még el sem kezdődött a meccs, máris berobbant lábra, sikeresen le is döntötte a százhúsz kilós izomtorony Ligetit a lábáról, aki meglepettségében nem is tudott mit kezdeni; és mire kettőt pislantottunk, már vége is volt: 10:0, technikai tus...

„Ilyet én még nem nagyon láttam– hitetlenkedett a meccs után nem sokkal a Nemzeti Sport megkeresésére Ligeti Dániel.– Általában arra a lábra szoktak menni, ami előrébb van, ez nekem a bal – erre bement jobb lábra. Észleltem, hogy erre készül, de úgy gondoltam, nem fogja elérni – ezt azért el szoktam tudni kerülni –; de annyira elképesztően gyors volt, hogy egyszerűen nem is tudom, mi történt...”

A Haladás Eb-ezüstérmes klasszisa hozzátette, az első meccsen nyújtottak alapján dupla hideg zuhanyként érte a váratlan (és váratlanul sima) vereség.

„A negyeddöntőben is egy fiatal orosszal birkóztam, csak ő most éppen moldovai színekben indul – hiába, egyre inkább ez a trend, bármennyire is nem tetszik... –, de ott kimondottan jól ment a birkózás: pontokat csináltam lentről, fentről, jól védekeztem, semmi sem utalt arra, ami az elődöntőben következett. De megkockáztatom, ennyire még a súlycsoport két extraklasszisa, a grúz Geno Petriasvili és a török Taha Akgül se gyorsak, mint ez az orosz fiú.”

A csalódott Ligeti így szerdán a bronzéremért birkózhat, ellenfele az ukrán Olekszandr Hocjanivszkij lesz. Mint mondta: addigra fejben össze kell szednie magát, és megszerezni az érmet azokért, akik szeretik és támogatják – és elsősorban saját magáért.

A keddi versenynapon még három magyar szabadfogású lépett szőnyegre, valamennyiüknek véget ért az Eb: Antal Dániel a vigaszágon szenvedett sima vereséget, míg Vilhelm Richárd és Vida Csaba egyaránt egy-egy meccs után búcsúzott a küzdelmektől.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, VARSÓ
A magyarok eredményei. Szabadfogás.
61 kilogramm. 1. forduló:
Popov (izraeli)–Vilhelm Richárd 3:2.
70 kg. A vigaszágon:
Sava (moldovai)–Antal Dániel 10:2.
74 kg. Selejtező:
Radulov (ukrán)–Vida Csaba 13:2-nél tus.
125 kg:
Ligeti Dániel erőnyerő.Negyeddöntő:–Jabrailov (moldovai) 6:0.Elődöntő:Kozirjov (orosz)–Ligeti Dániel 10:0-nál technikai tus.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik