Birkózás: Ilyen hosszú kihagyásra még sosem volt példa – Korpási Bálint

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2020.12.12. 10:32
null
Korpási Bálint szerint pályafutása során még sosem kellett ilyen sokat kihagynia (Fotó: Török Attila)
Szombaton a kötöttfogásúak versenyével rajtol a belgrádi vb-pótló birkózó világkupa, amely kilenc hónap után az első nagy nemzetközi verseny.

Nem lennénk meglepve, ha a hányatott 2020-as esztendő végére új sportági hasonlat születne: „Nehéz, mint világjárvány idején birkózóversenyt rendezni”. A küzdő- és kontaktsportágakat idén jóformán teljesen ellehetetlenítette a pandémia, így kisebb csoda, hogy kilenc hónapnyi kényszerszünet után a hétvégével kezdődően jelentős birkózó-világversenyt tudnak tető alá hozni Belgrádban – azt már talán mondani sem kell, zárt kapuk mögött, szigorú biztonsági előírások mellett.

A nemzetközi szövetség (UWW) küzdött, próbálkozott, hogy egy rendhagyó év végi világbajnoksággal valahogy megmentse a naptári évet, ám hiába minden igyekezet, az eredetileg vb-ként beharangozott december 12. és 19. közötti eseményt végül józan belátással lefokozták és átnevezték egyéni világkupára. Ez rajtol el tehát szombaton a szerb fővárosban erősen foghíjas mezőnnyel, a férfi kötöttfogásúak küzdelmeivel.

A járvány a birkózókat sem kímélte, az elmúlt hetekben válogatottunkon is átment, még ha nem is nevesítették a fertőzötteket. Szerencsére azóta már mindenki egészséges, de a hazai szövetség (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter nem is akart titkot csinálni abból, hogy a betegség és az azzal járó kihagyások is befolyásolták a Belgrádba utazó keret összetételét. A helyzet amúgy faramuci, mert bár magának a viadal tényének is örülni kell annyi versenymentes hónap után, az időpontja mégis messze van az optimálistól, hiszen ilyenkor, decemberben már javában az alapozást szokták végezni, ami viszont most csúszik a vk miatt.

A viadalról számos sportági nagyhatalom hiányzik majd, összességében tehát semmi sem indokolja, hogy a mieink a legerősebb összeállításukban vegyenek részt rajta, Sike András kötöttfogású szak­ágvezető kimondottan fiatal csapatot visz magával.

A kötöttfogásúak egyetlen rutinos tagja a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint, akinek a jövőre tolt olimpiai kvalifikációs sorozatban is lesz jelenése 67 kilóban, most azonban éppen emiatt is nem fogy le, szokásos 72 kg-os sikerkategóriájában indul.

„Nagyon furcsa volt az elmúlt időszak, eleve februárban versenyeztem legutóbb, ilyen hosszú kihagyásra a pályafutásom alatt még sosem volt példa – kezdte a BVSC 33 esztendős klasszisa. – Másrészt az utóbbi hetekben többen is pozitívak lettek, így sokáig edzeni sem tudtunk együtt. Ennek tükrében gyakorlatilag lehetetlen megmondani, mire számítsunk, ki milyen formában van, hogyan tudott vagy nem tudott készülni.”

Korpási így is egyértelmű éremesélyesként indul, s bár megtehetné, hogy ilyen előzmények után nem tűz ki konkrét célt maga elé, az nem ő lenne:  „Nekem mindig van célom, mindig ki akarom hozni magamból a maximumot, aztán az már verseny közben dől el, hogy mire elég...”

A SZOMBATI PROGRAM
10.00:
selejtező, 10.00 (Váncza István, Korpási Bálint, Lévai Zoltán, Takács István)
18.00: elődöntő

A MAGYAR VÁLOGATOTT BELGRÁDI VK-KERETE
NŐK

57 kilogramm: Barka Emese. 62 kg: Szél Anna. 76 kg: Németh Zsanett
FÉRFIAK
KÖTÖTTFOGÁS

60 kg: Kecskeméti Krisztián.  63 kg: Torba Erik. 67 kg: Váncza István. 72 kg: Korpási Bálint. 77 kg:  Lévai Zoltán. 82 kg: Lévai Tamás.  87 kg: Takács István. 97 kg: Szőke Alex
SZABADFOGÁS
57 kg: Halidov Gamzatgadzsi. 61 kg: Wilhelm Richárd.  65 kg: Muszukajev Iszmail. 70 kg: Antal Dániel. 74 kg: Kuramagomedov Murad. 79 kg: Vida Csaba. 125 kg: Ligeti Dániel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik