Kamion Eb: Kiss Norbert karnyújtásnyira az újabb címtől

Vágólapra másolva!
2022.09.24. 20:33
null
Kiss Norbert a dobogó tetején Le Mans-ban (Fotó: Kiss Norbi Média)
Kiss Norbert egy győzelemmel és egy második hellyel zárta a kamion Európa-bajnokság Le Mans-i fordulójának szombati napját, ami azt jelenti, hogy vasárnap elég egy negyedik hely ahhoz, hogy megszerezze negyedik Európa-bajnoki címét. Persze, ettől függetlenül ő a győzelmet célozza meg.

Semmit sem bízott a véletlenre. Kiss Norbert szombaton mindent megtett annak érdekében, hogy egy futammal az Európa-bajnokság vége előtt, már ezen a hétvégén, a legendás Le Mans-i versenypályán lezárja az idei küzdelmeket, és bebiztosítsa negyedik Európa-bajnoki címért.

A Révész Racing magyar versenyzője szombaton délelőtt megszerezte az idei 12. pole pozícióját (csak a történeti hűség kedvéért: az idén eddig 13 időmérő edzést rendeztek), amivel mintegy demonstrálta az ellenfeleknek, hogy habár nagy a pontelőnye, és nem is lenne rá égető szükség, ő ide is nyerni jött. Már csak azért is, mert a technikás és legendás Le Mans-i versenypálya az egyik nagy kedvence – hatalmas élmény ugyanis azon a dobogón ünnepelni, amelyen a legendás 24 órás viadal győztesei is pezsgőznek.

Nos, Kiss Norbertnek ebben szombaton kétszer is része volt. Az első versenyen ugyanis az élről indulva – immár a megszokott idei koreográfiája szerint – rajt-cél győzelmet aratott.

„Jó kis napon vagyunk túl, a versenytempónkkal sem akadt gond, és szerencsénk is volt, de a versenyzéshez az is kell – foglalta össze az eseményeket Kiss. – Miután az időmérő edzésen a leggyorsabbak voltunk – magabiztosan, majdnem egy másodperces előnnyel –, a rajt is jól sikerült, az első sikánban pedig sikerült bebiztosítani a vezetést, onnantól pedig már csak fel kellett építeni az előnyt. Az első, húsz pontot érő futamgyőzelem tehát zsebben volt. Ez jó érzés volt, magabiztosságot adott.”

A fordított rajtrácsos viadalon Kiss a nyolcadik helyről rajtolva, elképesztő versenyt produkálva, az utolsó kanyarban előzve megszerezte a második helyet a hazai pályán sikert arató (és ezt utóbb megkönnyező) Theo Calves mögött.

„Szerencsém volt, mert jó néhányan összementek előttem, és szinte minden ütközésből jól jöttem ki, mert nem keveredtem bele, viszont kettesével, hármasával hagytam magam mögött az ellenfeleket – folytatta Kiss. – Az első kör végén már harmadik voltam, és sokáig ott is ragadtam, de a hajrára kifárasztottam Andersont, hibázott, és még egy helyet nyertem. Nem lehet okunk a panaszra, mert az autó jól működött, én sem hibáztam, a csapat pedig szokás szerint profin dolgozott. Ráadásul ezt a remek eredményt nem máshol, mint a legendás Le Mans-i aszfaltcsíkon sikerült elérni, ami az egészhez hozzáad egy kis pluszt. A pálya elképesztő, a vonalvezetés remek, a környezet pedig gyönyörű – a közönségről már nem is beszélve.”

Kiss hozzátette: a 80 pont előny azt is jelenti, hogy most már nagyon közel van a végső sikerhez, s ahhoz, hogy már itt, Le Mans-ban eldőljön a bajnoki cím, ne kelljen várni a jövő hét végi, jaramai idényzáróig. Ehhez egyébként az kell, hogy hetven pontos előnye legyen a vasárnapi első verseny után. Ha egy kis matekórát tartunk, ehhez az kell, hogy ha a legfőbb rivális Jochen Hahn megnyeri a futamot, Kiss a negyedik helynél ne végezzen hátrébb.

„De persze nem a negyedik hely a cél, hanem az, hogy megnyerjük az időmérő edzést, és utána, ha minden jól megy, futamgyőzelemmel döntsük el a bajnoki cím sorsát” – mosolygott Kiss.

Vasárnap a harmadik verseny 14 órakor, a negyedik pedig 17 órakor rajtol.

KAMION EURÓPA-BAJNOKSÁG, 7. FORDULÓ, LE MANS
1. verseny:
1. Kiss Norbert (magyar, MAN) 23:20.737, 2. Lenz (német, MAN) 6.834 másodperc hátrány, 3. Albacete (spanyol, MAN) 8.345 mp h. 2. verseny: 1. Theo Calves (francia, Freightliner) 23:53.920, 2. Kiss 1.325 mp h., 3. Anderson (brit, MAN) 1.640 mp h.

Az Eb állása 26 futam után: 1. Kiss Norbert 332 pont, 2. Hahn (német, Iveco) 252, 3. Lenz 242

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik