Négyesfogathajtó-vb: ötödik a magyar csapat a maratonhajtás után

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.09.07. 19:24
Fotó: Dömötör Csaba
A magyar hajtók közül egyéniben Dobrovitz József áll a legjobban az akadályhajtás előtt, a csapatversenyben pedig fokozódtak az izgalmak a szilvásváradi négyesfogathajtó-világbajnokság szombati napján.


Mint a papagáj, úgy ismételgette a buszsofőr a megállókban várakozóknak: nincs már szabad ülőhely, nem lehet felszállni. Zsúfolásig megtelt a szilvásváradi járat, szerencsés volt, aki még felfért rá, de az autóval érkezők sem jártak jobban, araszolniuk kellett a bekötőúton.

Nemhiába, négyesfogathajtó-világbajnokságot rendeznek a festői községben. A vasárnapi akadályhajtásra már elfogytak a jegyek, a szombati maratonhajtásra ingyenes volt a belépés, özönlött a tömeg az erdei tisztáson felépített akadályokhoz. A közértből hazafelé sétáló helyiek rácsodálkoztak a szokatlan felhajtásra, a leleményesebbek limonádét, pogácsát kínálgattak a kertkapuban.

Elkélt a frissítő a nézőknek, elvégre tikkasztó hőségben kellett felbaktatniuk a domboldalra – de akkor mit szóljanak a hajtók és lovaik? Kimondottan nehéz, technikás pálya várt rájuk, a terepviszonyok miatt az első négy akadály rengeteget kivett a fogatokból, nem volt könnyű spórolni az energiával a végére. Ifjabb Dobrovitz Józsefnek sikerült, a hetesben különösen jól ment, ismét bizonyította, hogy a maratonhajtás az erőssége. Vagány stílusa tetszett a szurkolóknak, akik a hajtóval együtt bátorították a lovakat, már délelőtt fesztiválhangulatot teremtettek.

Horgászszék, zsámoly, szalmabála – mindent felhasználtak az érdeklődők, hogy a lehető legjobban lássanak, volt, aki létrát hozott magával. Amikor magyar versenyző hajtott, megindult a „népvándorlás” az akadályok között, amelyeket egymáshoz közel alakítottak ki a szervezők, ám sokan így is futottak, hogy megcsípjék a legjobb helyeket. Persze olyanok is voltak, akik más taktikát választottak: csupán két-három akadály között ingáztak, vagy valamelyiknél letáborozva várták a fogatokat.

Ahogy lenni szokott, a két vizes akadály, a hármas és a nyolcas volt a legnépszerűbb, de többit is látványosra tervezték, a hatost arany oroszlánok, a hetest tradicionális magyar kocsik díszítették. Csak az a fránya négyes ne lett volna… Dobrovitz Józsefnek és Lázár Zoltánnak is ez okozott nehézséget, mindketten megakadtak – a közönség felhördült, de szerencsére egyikük sem borult. Dobrovitz „csupán” időt veszített, Lázár büntetőpontokat is kapott, ám a későbbi akadályokban mindketten tudtak javítani, és az élmezőny végén, a középmezőny elején zárták a második számot.

A díjhajtás után úgy tűnt, a nemzetközi helyzet fokozódhat, de a maratonon helyreállt a világ rendje, az amerikai Chester Weber nem tudta megőrizni előnyét a címvédő Boyd Exell előtt. Sőt, a hatszoros vb-győztes ausztrál olyannyira jól ment szombaton, hogy csaknem tíz ponttal ellépett összetettben, vagyis kedvező helyzetből várja az akadályhajtást. A holland Bram Chardon kiegyensúlyozott teljesítményével bejelentkezett az ezüstre, a német maratonkirály, Michael Brauchle viszont hiába volt négy akadályban is a legjobb, az éllovasokhoz képest jóval gyengébb díjhajtását nem tudta kompenzálni.

„Engedd, hadd szaladjanak” – kiabálták a korlát mellől Lázár Zoltánnak, aki stílszerűen utolsóként hajtott az akadályokba. Miközben a nyolcast teljesítette, kedvenc AC/DC-slágere, a Thunderstruck dübörgött a hangszórókból, a dallam és a szöveg is átadja azt az érzést, amit a maratonhajtás kiváltott a versenyzőkből és a nézőkből.

Az adrenalinfröccs után vasárnap már a gyorsaságot és a pontosságot kell összehangolniuk a versenyzőknek, akik az akadályhajtásra visszatérnek a stadionba. Az ötödik helyen álló magyar triótól bravúr kellene az éremhez, ám az korántsem elképzelhetetlen, hogy valamelyik csapattag a legjobb tízben zárja az egyéni versenyt, az utolsó szám előtt Dobrovitz a 14., Lázár a 15., ifj. Dobrovitz a 17. helyen áll.

Most már nincs mire tartalékolniuk.

NÉGYESFOGATHAJTÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, SZILVÁSVÁRAD
Az állás a maratonhajtás után
Egyéni
1. Boyd Exell (ausztrál) 143.93 hibapont
2. Weber (amerikai) 153.13
3. B. Chardon (holland) 157.74

14. Dobrovitz József 173.14
15. Lázár Zoltán 173.33

17. ifj. Dobrovitz József 177.45

25. Váczi István 192.92
26. ifj. Galbács Ferenc 196.79
27. Papp János 196.88

32. Juhász Péter 220.66

35. Tóth-Simon Sándor 228.63

37. Galbács Ferenc 235.12

Csapat
1. Hollandia (Bram Chardon, Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde) 320.74
2. Ausztrália (Exell, Van Den Berge) 323.59
3. Németország (Harm, Stein, Brauchle) 323.77

5. Magyarország (Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József) 340.66

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik