Felavatták az egyik legnagyobb magyar zsoké, Kállai Pál síremlékét

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.07.04. 14:07
Kállai Pál 2003. október 26-án, amikor a Közép-európai Tenyészlovak Kupája (CEBC) futammal megnyílt ismét a budapesti Galopp-pálya a Kincsem Parkban (Fotó: MTI/Takáts Péter)
A Fiumei úti Sírkert művészparcellájában pénteken felavatták Kállai Pál, az egyik legnagyobb magyar zsoké síremlékét.

A 102. Magyar Derby hetére időzített eseményen Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatója kiemelte: a Fiumei úton nemcsak egy sírkert, hanem egy szabadtéri múzeum is található, amely „nemzeti nagyjaink kiemelkedő gyűjtőhelye”.

„Nemcsak arra emlékeztet, hogy ők a magyar történelem során milyen nagy tetteket, hazafias vállalásokat vittek véghez, hanem emlékezhetünk mindazokra, akik elhunytak, és a nemzet tisztelete jegyében ebbe a sírkertbe kerültek” – mondta, majd arról beszélt, hogy az ősi történelmi temetőben ott nyugszanak a magyar ló- és lovassport kiemelkedő alakjai is. A NÖRI a kormány támogatásával újítja fel ezeket a védett sírokat, és ennek keretében egy összefogással kerülhetett sor Kállai Pál síremlékének a felavatására is.

„Bajnok volt, hős lett, legendává vált” – mondta a kiváló zsokéról beszédében Szotyori Nagy Ádám, a Kincsem Park ügyvezető igazgatója, aki emlékeztetett rá, hogy Kállai Pál az 1950-es évek elejétől több mint öt évtizeden keresztül volt a csúcson. Összesen 1086 futamot nyert, amellyel úgy vezeti toronymagasan a magyar örökranglistát, hogy 1956-tól 22 éven át külföldön lovagolt. Felidézte, hogy 1990-ben tért haza Amerikából, ezt követően 1991-ben Jeremyvel, majd 2000-ben, 67 évesen Rodrigóval nyerte meg a Magyar Derbyt. Egészen 73 éves korában bekövetkezett haláláig aktívan versenyzett és népszerűsítette a galopp sportot, amelynek az igazgató szerint ő volt a Puskás Öcsije.

Varga Zoltán, a Maglódi Polgári Kör képviseletében felidézte a településen született és lokálpatrióta Kállai Pál színes életútját. Megemlítette még, hogy Amerikában a legjobb 20 zsoké közé tartozott, ott is számtalan versenyt nyert, és többek között világ egyik leghíresebb versenyén, a Kentucky Derbyn is lovagolt.

A rendezvény végén a felszólalók, Kállai Pál özvegye és a magyar lósport képviselői megkoszorúzták Kállai Pál síremlékét.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik