Az első állomás Olaszország

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.07.06. 10:18
A tokiói bronzérmes csapatból Decsi Tamás (bal szélen) már nem lesz ott Párizsban (Fotó: AFP)
Győzelem a bázeli Eb-n, csere a válogatottban, az edző lemondása – nem mondhatjuk, hogy a legnagyobb nyugalom vette körül férfi kardcsapatunkat az elmúlt hetekben, ám már csend és béke honol náluk is, a cél pedig egyértelmű: a tokiói bronz után újra dobogóra állni az olimpián.

EURÓPA-BAJNOKI ARANNYAL hangolt Párizsra férfi kardcsapatunk, csakhogy az elmúlt évekhez képest más összetételű gárda lépett pástra Bázelben, hiszen Szatmári András sérülése miatt még nem lehetett ott az Eb-n – Rabb Krisztián kapott lehetőséget, s olyannyira jól vívott, hogy a válogatott vezetőedzője hiába tett javaslatot az évek óta sikeres négyes (Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron) olimpiai utazására, a szakmai bizottság ezzel nem értett egyet, így aztán Boczkó Gábor szövetségi kapitány az elnökség elé a Gémesi, Rabb, Szatmári, Szilágyi kvartett indulását terjesztette elő.

Az elnökség kaput nyitott a fiatal Rabb Krisztiánnak – Decsi András fegyvernemi vezetőedző pedig lemondott. A Magyar Vívószövetség két napon belül lépett: a férfi kardcsapatot onnantól Sárközi Gergely és Navarrete József irányítja.

A két változást megelőzte egy harmadik is, hiszen a bázeli kontinensviadalon az olaszok feltartott kézzel mentek a csatába, legalábbis sokan erre gyanakodnak: korai vereségükkel a mi águnkra kerültek, így a magyar–egyiptomi helyett magyar–olasz negyeddöntőre kerül sor Párizsban.    „Át kell kattintatni az agyunkat, nem vitás, hiszen eddig Egyiptomra készültünk, más presztízse van egy nagy múltra visszatekintő magyar–olasz meccsnek, ugyanakkor vannak bennem pozitív érzések a változást hallva, hiszen Egyiptom mindig sötét ló, kellemetlen vívóik vannak, és a legjobbjuk második a világranglistán – nyilatkozta még az Eb-n Szilágyi Áron. –     Az olaszoktól nem kell megijedni, küszködtek ők az elmúlt időszakban rendesen, hiszen az olimpiára is nehezen jutottak ki, ám lebecsülni sem szabad őket, mert kiváló vívók alkotják az együttest. A csapatunk Európa-bajnok lett Bázelban, és mi vagyunk a világbajnokok is, ez nem rossz ajánlólevél az olimpia előtt: az egyéni eredmények alapján folyamatos »felülteljesítésben« voltunk csapatként az elmúlt években, annak, hogy miénk ez a két arany, Párizsban magabiztosságot kell adnia, mindannyiunkat önbizalommal felvérteznie. Bizakodó vagyok.”

Az elődöntőben jó eséllyel az amerikaiak jöhetnek szembe a mieinkkel, de ennyire ne szaladjunk előre, mert egyértelműen az olaszok elleni meccs a kulcsfontosságú. Az elmúlt három évben a mieink visszavágtak már néhányszor az olaszoknak a tokiói elődöntőben elszenvedett vereségért, de ez csak az egyik oldala a párharcnak, a másik meg az, hogy az ellenfélnél is vannak újak a csapatban, ráadásul az Eb egyéni viadalát is egy fiatal olasz, Michele Gallo nyerte meg (mellette Luca Curatoli ezüst-, Luigi Samele bronzérmet szerzett), úgyhogy egy kívülálló itt még csak jósolgatni sem tud.

Ez a vívásban egyébként sem kifizetődő.

Ám a regnáló világ- és Európa-bajnok csapatunk célja mi más is lehet, mint hogy a harmadik címet is begyűjtse.

A NÉGY CSAPATTAG

GÉMESI Csanád

Igazi csapatember. Az elmúlt években a világversenyeken rendre dobogóra álló férfi kardválogatott meghatározó tagja – Szi­lágyi Áron ezt majdnem minden megméretés után meg is erősíti. Viszonylag későn ért meg a felnőttek mezőnyéhez, 2013 óta azonban kirobbanthatatlan a csapatból, és lehet, hogy a sportágból is, még versenyzőként is, merthogy májusban megvédte egyéniben magyar bajnoki címét, és azt mondta, kezd rákapni az ob-k ízére.

RABB Krisztián

A rendkívül tehetségesnek kikiáltott 2001-es születésű fiúk közül még állva maradt kardvívó, aki a 2018-as ifjúsági olimpiai bajnoki aranyérme után még stabilabb és még jobb kardozóvá vált. A korosztályos sikerek után a felnőttek között is egyre többször bizonyított, ebben a szezonban pedig még magasabbra ért: a magyar bajnoki ezüst után Európa-bajnoki aranyhoz „juttatta” a férfi kardcsapatot – rendkívül sokat tett hozzá a gárda bázeli szerepléséhez.

SZATMÁRI András

Nébald György 1990-es világbajnoki címe után 27 évvel Szatmári András szerzett férfi kardban egyéni vb-aranyérmet, aztán két évvel később a hazai vb-n is döntőt vívott – akkor az ezüst lett az övé. Gárdos Gábor tanítványa kiváló vívó, s ha mentálisan rendben van, ezt általában meg is mutatja a páston, bizonyság erre a március végi budapesti vk-viadal, amelyet megnyert. Április végén letört egy csont a bokájából, kihagyta az Eb-t, de szerencsére felépült sérüléséből.

SZILÁGYI Áron

A háromszoros egyéni olimpiai bajnok kardvívót aligha kell bemutatni: Londonban kezdte ötkarikás szárnyalását, és az első olyan férfi vívó, aki három egymást követő játékokon is győzni tudott. Mellette egyéni világbajnoknak is mondhatja már magát, gyűjteményében van két csapat-vb-arany, egyéni Európa-bajnok cím és két Eb-elsőség csapatban, ám még mindig vannak céljai – ne feledjük, az olimpiai csapatarany még hiányzik a kollekciójából.

Szatmári András felépült sérüléséből

„Ez magamnak egy bizonyíték. Mert innentől mindegy, mit csinálok a következő versenyeken, ez az arany mutatja, hogy ha odateszem magam, akkor igenis képes vagyok nyerni az olimpián is” – ezt mondta Szatmári András      március végén, amikor megnyerte a budapesti világkupa-viadal egyéni versenyét.

Aztán rövid pihenő után edzésbe állt, és április végén megsérült: a telki edzőtáborban letört egy csontdarab a bokájából, vagyis a vk-sikert semmilyen versenyeredmény nem követte…

Néhány hétig még vívni sem tudott Gárdos Gábor tanítványa, értelemszerűen kihagyta a bázeli Európa-bajnokságot, de szerencsére már jól van, így teljes gőzzel készül az olimpiára, amelyen ott lesz mellette mestere is – ez nem mindig van így, hiszen Gárdos Gábor a női kardcsapat vezetőedzője.

„Mindig megbeszéljük az edzőmmel, mire figyeljek egy-egy asszóban, aztán van, hogy nem tartom be. Sajnos sokszor nincs ott a pást mellett a mester, hiszen a lányok általában más helyszíneken versenyeznek, olyankor kicsit egyedül érzem magam. Persze akkor is meg kell oldanom a helyzeteket, és általában meg is oldom, de nekem ad egyfajta biztonságot, ha ott van mellettem az edzőm – vallott a Gárdos Gáborral való kapcsolatáról Szatmári András. – Apa-fiú kapcsolatként jellemezném a miénket: nem egyszerű eset, de én sem, és így is megtaláltuk a közös hangot. Ha valamit nem jól csinálok, leszid, ha nyerek, büszke rám. És én szeretem, amikor büszke rám.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik