Vívó Eb: két magyar elődöntős férfi párbajtőrben, biztos érmek

Vágólapra másolva!
2024.06.20. 17:34
Siklósi Gergely is a négy között (Fotó: Imago Images/archív)
Két magyar – Siklósi Gergely és Andrásfi Tibor – elődöntőbe jutott csütörtökön a bázeli vívó Európa-bajnokságon, így már biztos, hogy két magyar érmes lesz ebben a szakágban.

Kereken százan kezdtek a csoportkörben, amely a magyarok számára felemásan sikerül. A világbajnoki címvédő Koch Máté öt ellenfelét legyőzte és egytől kapott ki, a 2019-ben vb-győztes, 2021-ben olimpiai ezüstérmes Siklósi négy asszót nyert és kettőt vesztett el, Andrásfi hat ellenfelével ötvenszázalékosan végzett, Nagy Dávid viszont csupán egyszer örülhetett öt tusra menő mérkőzései után, négyszer viszont vesztesen ment le a pástról. Utóbbi így be is fejezte a szereplését.

A másik három magyar szépen menetelt, taktikus, koncentrált vívással jutott el a negyeddöntőig. Csak egy alkalommal „rezgett a léc”, Siklósi a 32 között ráadástussal verte meg észt ellenfelét.

A nyolc között Koch és Andrásfi egymással került szembe, így már biztos volt a magyar éremszerzés. Szoros mérkőzésen a várakozásnak megfelelően többnyire Andrásfi ment előre, Koch hátrált. Két tusnál nagyobb különbség nem alakult ki, a fordulatos asszó 9:9-cel ért véget, a ráadásban pedig Andrásfi zárta le pontos szúrással a jó ütemben indított lerohanását, majd a két magyar vívó megölelte egymást.

Közben Siklósi a svájci Alexis Bayard-ral vívott és négy tussal nyert, noha sokáig együtt haladtak a felek. A különbség 8:8 után nőtt meg, a magyar párbajtőröző 14:9-re is vezetett, végül 15:11-re győzött.

Andrási és Siklósi egymással vív majd az elődöntőben – a kiírás szerint 18.20-tól –, így biztosan lesz magyar döntős.

Eredmények, férfi párbajtőr:
A 64 között:
Siklósi Gergely–Flavio Giannotte (luxemburgi) 15:11
Koch Máté-Gabriele Cimini (olasz) 10:6
Andrásfi Tibor–Miguel Frazao (portugál) 15:12

A 32 között:
Siklósi–Markus Salm (észt) 13:12
Koch–Maciej Bielec (lengyel) 15:11
Andrásfi–Jonatan Kohen (izrael) 15:8

A 16 között:
Siklósi–Juan Pedro Romero (spanyol) 15:13
Koch–Alon Szarid (izraeli) 15:10
Andrásfi–Josef Mahringer (osztrák) 15:12

Negyeddöntő:
Siklósi–Alexis Bayard (svájci) 15:11
Andrásfi–Koch 10:9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik