MOB: átadták a 2023-as fair play díjakat

Vágólapra másolva!
2024.06.17. 15:50
Sinkó Andrea nyerte a fair play a sport szolgálatában trófeát (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Sportszerű cselekedetért négyen, Márton Véda, Vlasenko Aleksandr, Simon Dániel és az Aramis SE Futsal, életművéért pedig Szepesi László és Osztie Géza részesültek diploma elismerésben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play bizottságának hétfői díjátadó gáláján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen.

 

„A sport minden férfi és nő örökségének része, és hiánya soha nem pótolható” – kezdte beszédét Pierre de Coubertin bárónak, az újkori olimpiák atyjának gondolatával Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, majd kiemelte: a sport képes arra, hogy összehozza az embereket, közösséget építsen, és ez ma talán még fontosabb gondolat, hiszen feszültségekkel teli világban élünk.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a sportolók gyakran hallják, csak a siker, a győzelem számít, ezt sulykolják beléjük. Ám a minden áron való győzni akaráson felül kell hogy emelkedjen a tisztesség – fogalmazott.

„A fair play szellemiségéért nem csak a pályán, azon kívül is sokat lehet tenni. Ezt mutatja a mai díjazottak példája is, akik orvosként, sportvezetőként vagy újságíróként terjesztik a fair play szellemiségét” – mondta Schmidt Ádám, és megköszönte a MOB fair play bizottságának, hogy alkalmat teremtenek a sportszerű cselekedetek bemutatásának.

Bartha Csaba, a MOB sportigazgatója hangsúlyozta, hogy minden eseményen, ahol a MOB részt vesz, legyen az olimpia vagy multisport esemény, a fair play fontos gondolat, standja van a fair play bizottságnak. Így lesz ez a Ludovika Campuson csütörtökön kezdődő városi sportágak olimpiai selejtezőjén is.

„A MOB és a fair play bizottság mindent megtesz azért, hogy a fiatalokhoz is eljuttassuk a fair play szellemiségét” – hangsúlyozta Bartha Csaba.

Kamuti Jenő, a magyar és a nemzetközi fair play bizottság elnöke, a Nemzet Sportolója, nemzetközi fair play-díjas egykori tőrvívó röviden beszélt a múltról: 1963-ban alakult meg a Nemzetközi Fair Play Bizottság Párizsban, majd négy év múlva, 1967-ben életre hívták a Magyar Fair Play Bizottságot.

A sportvezető idézte Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos, kutató gondolatát, mely szerint „A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze. A sport a test útján nyitja meg a lelket”.

Az első hazai fair play díjakat 57 évvel ezelőtt, 1967-ben adta át a Magyar Újságíró Szövetség és az Országos Sporthivatal által létrehozott fair play bizottság. Az első díjazott Zsolt István labdarúgó-játékvezető, Berendi Pál labdarúgó és Marincsák László ifjúsági atléta volt.

A hétfői ünnepélyes díjátadó gála után a megjelentek fair play fát ültettek a Testnevelési Egyetem udvarán.

A 2023-as év MOB fair play díjasai
Fair play cselekedet
Diploma
Aramis SE Futsal (futsal)
Márton Véda (úszás)
Vlasenko Aleksandr (műkorcsolya)
Simon Dániel (fallabda)
Fair play a sport szolgálatában
Diploma
Tóth Erika, Érdy Márta, Loboda Viola  
Trófea
Dr. Téglásy György (az Országos Sportegészségügyi Intézet - OSEI - orvosigazgató főorvosa)
Sinkó Andrea (ritmikus gimnasztika szakedző, aerobik edző)
A fair play eszméjének népszerűsítése
Diploma
Gesztely FC Sport Bau labdarúgócsapata
Trófea
Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke
Kocsis L. Mihály, újságíró
Fair play szabadidősport
Trófea
Tóth Ádám és M. Tóth Katalin (streetball)
Fair play életmű
Diploma
dr. Szepesi László (vívóedző)
Osztie Géza (tornaedző)
Művészet/Tudomány
Trófea
Nemcsák Károly (színművész)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik