Két magyar tőröző is a 16-ig jutott a férfiaknál az Eb első napján

Vágólapra másolva!
2024.06.18. 18:20
Mihályi (balra) legyőzte Dósát (Fotó: hunfencing.hu)
Szemes Gergő és Mihályi Andor a főtáblán két-két mérkőzést nyerve a legjobb 16 közé jutott, ám ott vereséget szenvedett a férfi tőrözők egyéni versenyében kedden, a bázeli vívó Európa-bajnokság nyitó napján. A női tőrözőknél a legjobb 32 jelentette a végállomást a mieinknek, Muhari Eszter és Gnám Tamara tudott meccset nyerni az egyenes kieséses szakaszban.

 

A csoportszakaszban az olimpiai résztvevő Dósa Dániel öt győzelmet aratott, Szemes Gergő négy sikeres és egy vesztett asszóval zárta ezt a kört, míg Mihályi Andor és Németh András 2/3-mal végzett. Utóbbi a 64-es főtábla első körében vereséget szenvedett, míg Szemes és Mihályi győzött, Dósának pedig ekkor még – a csoportban mutatott lehengerlő vívásának köszönhetően – nem kellett pástra lépnie.

Ezt követően Szemes a várakozásnak megfelelően magabiztosan nyert ciprusi rivális ellen, Mihályi viszont meglepetésre simán legyőzte a világranglistán 16. helyezett Dósát. A következő kör ugyanakkor már a végállomás volt a két versenyben maradt magyarnak: Szemes olasz, Mihályi lengyel tőrözőtől kapott ki.

Ebben a szakágban 71 vívó indult.

„Nagyon furcsa volt ez a mai nap. Nagyon jól kezdtem, a csoportkör után hármasként voltam rangsorolva. Mivel most már kiemelt vagyok a világkupákon, gyakorlatilag ez az egyetlen verseny, ahol csoportkört kell vívnom. Kicsit tartottam is tőle, de végig nagyon fegyelmezett, koncentrált voltam, és jól is ment a vívás, pont ezért volt egy nagy pofon, hogy aztán a főtáblán már az első asszóban kikaptam – mondta az M4 Sport helyszíni stábjának Dósa. Kitért arra is, hogy az olimpiai kvalifikációs időszakban csak egy versenyen hibázott nagyobbat. –Ez egy nagyon konzisztens teljesítmény volt, ami miatt büszke is vagyok magamra. Ezt a szintet nem lehet fenntartani, garantált volt, hogy egy picit vissza fog esni a teljesítményem. Nem gondolom, hogy olyan nagy probléma, hogy most kikaptam, abszolút az olimpiára koncentrálok. Nagyon remélem, hogy az olimpia után majd azt mondom, hogy az Eb nem ment, de cserébe meg ez nagyon jól ment.”

A nőknél legjobb magyarként Muhari Eszter és Gnám Tamara a legjobb 32-ig jutott, csak ők nyertek meccset az egyenes kieséses szakaszban.  A női párbajtőrözők mezőnyében 85-en kezdték meg a napot a csoportküzdelmekkel, köztük négy magyar, Muhari, Gnám, Dékány Kinga és Nagy Blanka. Utóbbiak közül az olimpiai induló Muhari négy győzelemmel és egy vereséggel zárt, míg Dékány 4/2-es, Gnám 3/2-es, Nagy pedig 3/3-as mérleggel fejezte be a verseny első szakaszát, ezzel valamennyien a főtáblára jutottak. 

A 64 között aztán megfeleződött a magyar különítmény, miután Muhari a török Ceren Cebét 15:7-re, Gnám pedig a spanyol Sara Fernandez Calleját 15:5-re legyőzte, Dékány ugyanakkor a svájci Aurore Favre-tól 15:12-re, míg Nagy a cseh Veronika Bieleszovától 15:13-ra kikapott.
A következő kör a két tatabányai vívó számára is a végállomást jelentette: Muhari Eszter a svájci Angela Kriegertől (9:15), Gnám Tamara az észtek klasszisától, Irina Embrichtől (11:15) kapott ki simán.

VÍVÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG, BÁZEL
FÉRFI TŐR
A 64 között: Szemes Gergő–Danyil Hoida (ukrán) 15:7, Mihályi Andor–Tobias Reichetzer (osztrák) 15:11, Raz Goren (izraeli)–Németh András 15:11
A 32 között: Mihályi–Dósa Dániel 15:8, Szemes–Alex Tofalidesz (ciprusi) 15:7
A 16 között: Guillaume Bianchi (olasz)–Szemes 15:4,  Leszek Rajski (lengyel)–Mihályi 15:11
Elődöntő: Alessio Foconi (olasz)Maxime Pauty (francia) 15:7, Tommaso Marini (olasz)Alexander Choupenitch (cseh) 15-:11
Döntő: Marini–Foconi 15:4
A végeredmény: 1. Tommaso Marini, 2. Alessio Foconi, 3. Maxime Pauty és Alexander Choupenitch, ...11. Szemes Gergő, ...16. Mihályi Andor, ...18. Dósa Dániel, ...40. Németh András

NŐI TŐR
A 64 között: Muhari Eszter–Ceren Cebe (török) 15:7, Gnám Tamara–Sara Fernandez Calleja (spanyol) 15:5, Aurore Favre (svájci)–Dékány Kinga 15:12, Veronika Bieleszová (cseh)–Nagy Blanka 15:13
A 32 között: Angela Krieger (svájci)–Muhari 15:9, Irina Embrich (észt)–Gnám 15:11
Elődöntő: Auriane Mallo-Breton (francia)–Angeline Favre (svájci) 15:14, Embrich–Alberta Santuccio (olasz) 15:12
Döntő: Embrich–Mallo-Breton 15:12
A végeredmény: 1. Irina Embrich, 2. Auriane Mallo-Breton, 3. Angeline Favre és Alberta Santuccio, ...22. Muhari Eszter, ...26. Gnám Tamara, ...36. Dékány Kinga, ...45. Nagy Blanka
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik