Gárdos Gábor: Összezárt ez a négy lány

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.05.21. 08:12
A világbajnoki címvédő csapat, Szűcs Luca (balra), Márton Anna, Battai Sugár és Pusztai Liza ragadhat kardot a párizsi olimpián (Fotó: Hunfencing)
Hetedik helyen végzett női kardcsapatunk a plovdivi világkupa-viadalon – akárcsak tavaly. Akkor elkezdődött az olimpiai kvalifikáció, most viszont már meg is nevezte párizsi jelöltjeit a válogatott vezetőedzője, Gárdos Gábor.

A hat fegyvernemes országos bajnokságot péntektől vasárnapig rendezik meg a Ludovika Arénában, amely persze beleszámít a hazai ranglistába, és amely után az egyes vezetőedzők megjelölik, kikkel számolnak a párizsi olimpián.

Gárdos Gábor, a női kardcsapat mestere azonban nem várt az ob végéig – okkal, hiszen a plovdivi világkupaversenyen Szűcs Luca hetedik lett (a nyolcaddöntőben 14:9-re vezetett ellene a világranglista hatodik helyezettje, a görög Theodora Kuntura, nem véletlenül mondta Gárdos mester, hogy „Lucának már ott volt a feje az oroszlán szájában, de kihúzta – kijárt már neki ez a szép eredmény”), márpedig ezzel Bódy Benjámin tanítványa a lista első helyére ugrott, ráadásul behozhatatlan előnnyel vezet.

A válogatási elvek egyik fontos kitétele a vezetőedző 1+2+1-es lehetősége, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyar rangsor élén végző vívó automatikusan tagja az olimpiai csapatnak – onnantól viszont a mester „irányít”, hiszen amellett, hogy a további három utazót megnevezi, azt is megjelöli, kik indulhatnak egyéniben az olimpián.

A sok szabály után-közé még egy: a nyári játékokra csapatban kvalifikáló országok egyéniben három-három vívót indíthatnak, és ez a három versenyző kezdi meg a csapatviadalt is. Cserélni egyszer lehet, ám a minden más versenyen megszokott forma nem működik, vagyis újabb cserére, ha úgy tetszik, „visszacserére” már nincs lehetőség – érmet csak az kap, aki pástra lépett a csapatverseny során.

De vissza a magyar rangsorhoz: Szűcs Luca plovdivi hetedik helye után nem véletlenül nyilatkozta, hogy a „lehető legjobbkor” jött a siker: a 22 éves kardozó pályafutása során először jutott nyolc közé a felnőttek között. A fent említettek egyértelműsítik, ezzel az eredményével Szűcs Luca egyszerre több akadályt is átugrott.

Gárdos Gábor vezetőedző pedig elárulta párizsi jelöltjei nevét – és azt is, miért nem várt tovább a döntéssel: „A világbajnok csapaton nem változtatok vezérelv mellett azért is döntöttem úgy, hogy Szűcs Luca, Battai Sugár Katinka, Márton Anna és Pusztai Liza utazzon Párizsba, mert ennek a négyesnek éppen az adja az ereje java részét, hogy rendkívül erős a kohéziója – ez a négy lány nagyon összezárt, ebben az összetartó társaságban Katona Renáta nincs benne. A milánói vébén aranyérmes csapat tagjai voltak azok, akik mindent megtettek az olimpiai kvalifikációért, Katona Renáta nem sokat tett a közösbe. Hogy kik indulhatnak egyéniben az olimpián, csak később dől el, de azt látnunk kell, hogy egyéniben nincsen sok esélyünk Párizsban, egyértelműen csapatban kell gondolkoznunk. És az is biztos, hogy bárki is indul egyéniben, a csapatversenyen mind a négy lány vívni fog.”

A vezetőedző által megjelölt négyesről a Magyar Vívószövetség elnöksége dönt, mellette Boczkó Gábor szövetségi kapitány véleménye számít még – a végső nevezést a Magyar Olimpiai Bizottság adja le a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

Siklósi: vk-arany!
Siklósi Gergely március elején ezüstérmet szerzett a budapesti Grand Prix-viadalon, majd két héttel később újrázott, hiszen a cali GP-n is második lett – hogy jó formában van, nem vitás, és ezt szombaton St. Maurban is bizonyította: ott ezúttal vk-viadalt rendeztek, amelyet megnyert Dancsházy-Nagy Tamás tanítványa.
Más kérdés, hogy öröme nem lehet teljes, hiszen a vasárnapi csapatversenyen a Siklósi, Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid összetételű kvartett egy meccset elbukott, s mivel az a nyolcaddöntő volt, így hosszú idő után csak az alsó ágon vívhatott a kvartett, s lett végül kilencedik (akárcsak a női párbajtőrözők Fudzseirában).
Férfi kardozóink vasárnap a madridi vk-versenyen csapatban bronzig jutottak: a sérült Szatmári András helyett Rabb Krisztián kapott lehetőséget, és a korábbi ifjúsági olimpiai bajnok élt is vele.
A tőrözők sanghaji Grand Prix-versenyén Dósa Dániel a nyolcaddöntőben, Pásztor Flóra a 32 között búcsúzott.

VÍVÁS, VILÁGKUPAVERSENY, ST. MAUR
FÉRFI PÁRBAJTŐR
EGYÉNI
A 32 közé jutásért: Siklósi–Vilensky (izraeli) 15:5.
A 16 közé jutásért: Siklósi–el-Kord (marokkói) 13:9.
Nyolcaddöntő: Siklósi–Brinkmann (német) 15:13.
Negyeddöntő: Siklósi–Vismara 15:9.
Elődöntő:  Siklósi–Vang Ce-csie (kínai) 15:10.
Döntő: Siklósi–Jamada (japán) 15:9.
CSAPAT
Nyolcaddöntő: Ukrajna–Magyarország 45:39 (Koch +1, Nagy D. 0, Andrásfi –7)
VÍVÁS, VILÁGKUPAVERSENY, MADRID
FÉRFI KARD
EGYÉNI
Nyolcaddöntő: Morill (amerikai)–Szilágyi 15:11.
CSAPAT
Nyolcaddöntő:  Magyarország–Grúzia 45:40 (Gémesi Cs. +5, Decsi T. +3, Rabb 0, Szilágyi –3).
Negyeddöntő:  Magyarország–Németország 45:35 (Rabb +11, Gémesi Cs. +5, Szilágyi +2, Decsi T. –8).
Elődöntő:  Egyesült Államok–Magyarország 45:42 (Szilágyi +7, Rabb –2, Gémesi Cs. –8).
A 3. helyért:  Magyarország–Franciaország 45:38 (Szilágyi +8, Gémesi Cs. 0, Rabb –1)

VÍVÁS, VILÁGKUPAVERSENY, PLOVDIV
NŐI KARD
EGYÉNI
A 32 közé jutásért:  Szűcs–Ozaki (japán) 15:10, Márton–Cieslar (lengyel) 15:10, Di Carlo (olasz)–Battai 15:14.
A 16 közé jutásért: Szűcs–Rioux (francia) 15:13, Tartakovsky (amerikai)–Márton 15:14.
Nyolcaddöntő: Szűcs–Kuntura (görög) 15:14.
Negyeddöntő: Jorgiadu (görög)–Szűcs 15:8.
CSAPAT
Nyolcaddöntő:  Magyarország–Nagy-Britannia 45:15 (Pusztai +11, Battai +10, Szűcs +9).
Negyeddöntő: Spanyolország–Magyarország 45:44 (Szűcs +7, Pusztai +2, Márton 0, Battai –10).
Az 5–8. helyért: Olaszország–Magyarország 45:37 (Szűcs +3, Márton –5, Pusztai –6).
A 7. helyért: Magyarország–Egyesült Államok 45:35 (Szűcs +6, Pusztai +6, Battai –2)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik