Asztalitenisz: nem lesz magyar csapat a párizsi olimpián

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2024.03.04. 11:55
Madarász Dórának csapatban nem sikerült, egyesben és vegyes párosban viszont még szerezhet olimpiai kvótát (Fotó: WTT)
A nemzetközi szövetség közzétette legújabb világranglistáját, ez alapján biztossá vált, hogy – amint arra számítani lehetett – férfi és női csapatunk sem állhat asztalhoz a párizsi olimpián.

A nemrégiben befejeződő puszani csapat-világbajnokság számos olimpiai kvóta sorsáról döntött, ugyanis a legjobb nyolc közé bejutó válogatottak indulási jogot szereztek a párizsi nyári játékokra. Ám közülük volt több együttes, amelynek más formában – rendezőként, kontinensbajnokként – már megvolt a kvótája, az így felszabaduló helyekről a márciusi világranglista döntött. Mivel a dél-koreai vb-n férfi és női csapatunk sem jutott be a legjobb 16 közé, ezért valószínűsíthető volt, hogy egyikük sem szerez kvótát – a világranglistán hátrább lévő férfiaknak erre egyébként sem volt esélyük –, mostantól viszont már tény: magyar csapat nélkül rendezik meg a párizsi olimpiát.

Ami a hétfőn kiadott rangsort illeti, a mieink a férfiaknál a 29., a nőknél a 20. helyen állnak – különösen utóbbi fájó, mert egy hónappal korábban még a tizenhatodikok voltak, s mint kiderült, innen csak egyet kellett volna előre lépni, ugyanis a márciusi listán 15. Svédország az utolsó, amelyik befért a párizsi mezőnybe. A mostani világranglistáról egyébként a férfiaknál Horvátország, India és Szlovénia, a nőknél Thaiföld, Lengyelország, India és Svédország szerzett indulási jogot.

Mindez azt jelenti, hogy a tokiói olimpiával ellentétben a francia fővárosban nem lesz magyar asztalitenisz-csapat, így már csak az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes párosnak, valamint a májusi kvalifikációs tornáról egyesben két férfi és két női játékosunknak van esélye ötkarikás kvótát szerezni.

A párizsi olimpia asztalitenisz-csapatversenyének mezőnye:
Férfiak. Ausztrália, Brazília, Kanada, Kína, Tajvan, Horvátország, Dánia, Egyiptom, Franciaország (házigazda), Németország, India, Japán, Dél-Korea, Portugália, Szlovénia, Svédország
Nők. Ausztrália, Brazília, Kína, Tajvan, Egyiptom, Franciaország (házigazda), Németország, Hongkong, India, Japán, Dél-Korea, Lengyelország, Románia, Svédország, Thaiföld, Egyesült Államok

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik