Sakk: meggyújtották az olimpiai fáklyát Indiában

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.02.14. 11:31
Fotó: International Chess Federation/Twitter
Az idén alapításának századik évfordulóját ünneplő Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elindította Indiából a fáklyaváltót, amelynek célállomása a szeptemberi budapesti sakkolimpia lesz.

 

Az Újdelhiben rendezett ceremónián Anurag Singh Thakur indiai sportminiszter gyújtotta meg a lángot, az ünnepségen részt vett Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója is, valamint Viswanathan Anand ötszörös világbajnok.

 

„Megtiszteltetés számunkra, hogy itt Indiában tehettük meg az első lépést a FIDE századik évfordulójának megünneplésére, hiszen az ország nemcsak a játék múltját, hanem jövőjét is jelképezi. Meghívok minden sakkrajongót, hogy csatlakozzon hozzánk a jelszavunk szellemében: egy család vagyunk” – mondta Arkagyij Dvorkovics, a FIDE elnöke.

 

A közösségi médiában közzétett videók alapján az indiai főváros egyik neves építménye, az India-kapu előtt tartott ünnepségen két fáklya is égett, az egyiket Anurag Singh Thakurtól Polgár Judit kapta meg, a másikat pedig Arkagyij Dvorkovics adta át Viswanathan Anandnak.

A sakkolimpiai fáklyát először a 2022-es csennai csúcsesemény alkalmából gyújtották meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik