Ezer nap múlva kezdődik az ifjúsági olimpia Szenegálban

D. Á./MTID. Á./MTI
Vágólapra másolva!
2024.02.02. 17:11
Fotó: Getty Images
Ezer nap múlva rajtol el Afrika első ötkarikás csúcseseménye, a 2026-os ifjúsági olimpia Szenegálban – írja honlapján pénteken a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), történelmi jelentőségűnek minősítve a majdani korosztályos játékokat.

 

„Alig várjuk a pillanatot, hogy élvezhessük az afrikai földrész első olimpiai eseményét, amikor is Szenegál fogadja a világ fiataljait” – idézte az anyag Thomas Bachot, a NOB elnökét.

A NOB-tag Kirsty Coventry, a 2026-os játékok koordinációs bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy a vendéglátó ország „lenyűgöző erőfeszítéseket tett a helyi fiatalok bevonása és mozgósítása érdekében”.

„A Dakar 2026 egyedülálló lehetőséget kínál az olimpiai szellem terjesztésére Afrikában, és nemcsak a fiatal sportolókat, hanem a helyi fiatalokat is inspirálja” – mondta az olimpiai és világbajnok zimbabwei úszóból lett sportdiplomata.

A beszámoló szerint a tervezés és az előkészületek gőzerővel haladnak. A közelmúltban megkezdődött az Iba Mar Diop Stadion felújítása, amely jelentős lépés a játékokat szolgáló infrastruktúra fejlesztésében. Nekiláttak a sportprogram átfogó felülvizsgálatának, amely a szakági eseményeket, a versenyhelyszínek véglegesítését, a sportolói kvótákat és a kiegészítő rendezvényeket érinti, s módosították a terveket a dakari olimpiai falu optimális kihasználása érdekében – olvasható az írásban.

Három városban, Dakaron kívül Diamniadióban és Salyban 2026. október 31-től két héten keresztül zajlik majd az esemény, amelyen a világ legjobb fiatal sportolói találkoznak.

Ez lesz a negyedik nyári ifjúsági olimpia, amelyet eredendően 2022-ben tartottak volna meg, de a NOB négy esztendővel elhalasztotta, mivel Szenegál 2020-ban jelezte, a tervezett időpontban nem képes otthont adni a korosztályos játékoknak.

Az első ilyen NOB-rendezvényt 2010-ben Szingapúr látta vendégül, a 2014-esnek a kínai Nanking, a 2018-asnak pedig Buenos Aires volt a házigazdája.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik