Sportlövészet: a puskások szakágvezetője sok magyar érmet remél a győri Eb-n

Vágólapra másolva!
2024.01.10. 11:32
null
Bajos Gitta nyerte a Honvéd 75 Kupa női összetettjét, és már a Győri Eb-re készül (Fotó: Tumbász Hédi)
Kissné Oroszi Edit, a légpuskások szakágvezetője „sok-sok éremben” és jó helyezésben bízik a február 27-én Győrben rajtoló olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon.

 

Herczegh Szabolcs, a sportlövők korábbi szövetségi kapitánya október végén távozott posztjáról, ezt követően a hazai szövetség úgy döntött: átszervezi a megüresedett poszt hatáskörét és az egyes szakmai területekhez tartozó feladatok ellátásával egyidejűleg a három olimpiai szakág vezetőit bízza meg, így a koronglövészetben Visnyei Balázs, a puskásoknál Kissné Oroszi Edit, a pisztolyosoknál pedig Pál-Plichta Györgyi a vezető.

„Még nagyon rövid idő telt el és próbálunk megfelelni a nagy feladatnak, de én azt gondolom, hogy jó lehet ez a döntés, mivel három olyan szakember került az élre, aki a saját szakágában elég magas szinten végzi a munkáját. Bízzunk abban, hogy ez az eredményeken is meg fog mutatkozni” – mondta az M1 aktuális csatornának Kissné Oroszi Edit. Hozzátette: Herczegh Szabolcs távozásának oka nem publikus, és mivel a nyári olimpiai játékokig kevés idő van hátra, így a szövetség nem írt ki új pályázatot a posztra.

A puskások szakágvezetője szerint az Európa-bajnokság utolsó válogatójául szolgáló Honvéd 75 Kupán születtek jó eredmények, de nagyrészt a papírformának megfelelően alakult a verseny, ezen felül kiemelte Mészáros Eszter teljesítményét. Elmondása szerint mind a női, mind a férfi sportlövőknél azok a válogatott versenyzők kerültek a csapatba, akik éremesélyesek lehetnek a kontinensbajnokságon, és a „sok-sok érem” mellett jó helyezéseket is remél a hazai versenyzőktől.

A magyarok eddig két kvótát szereztek a párizsi játékokra, Pekler Zalán és Fábián Sára biztosította helyét a francia fővárosba, ezen felül a sportvezető szerint még három versenyző esélyes a név szerinti indulási jog megszerzésére a ranglista alapján: Péni István, Mészáros Eszter és Major Veronika.

„Bizakodunk, hogy azt a három-öt kvótát, amit kitűztünk magunk elé célnak, azt tudjuk teljesíteni” – hangsúlyozta.

A Honvéd 75 Kupa vasárnapi női összetett győztese, Bajos Gitta a felkészülésről elárulta: szombaton Szlovéniában, majd jövő héten az egyiptomi világkupán is indul, ezt követően pedig edzőtáborokban készül a győri Eb-re. Kvótaszerzési esélyeivel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy szerinte bármi megtörténhet és már álmodozott arról, hogy akár ott lehet Párizsban az olimpián.

„Nagyon pozitív vagyok ebből a szempontból és nagyon sokat edzek azért, hogy ez sikerüljön. Majd meglátjuk, hogy az a nap az enyém lesz-e, vagy sem” – mondta Bajos, aki a szövetségi kapitány távozása miatt kialakult helyzetről úgy fogalmazott, hogy egyelőre nem érez változást az új rendszert illetően, gondolatait pedig a férfi puskások győztese, Vas Péter is megerősítette. Vas ugyan a győri Eb-n nem lesz ott, de még nem mondott le az ötkarikás szereplésről.

„Lesz egy 50 méteres Európa-bajnokság, ahol még lehet olimpiai kvótát szerezni, így innentől kezdve megpróbálom 50 méteren odatenni magam az edzéseken, aztán majd meglátjuk. Nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni, de ha meg tudom lőni azokat a számokat, amiket edzésen is meg szoktam, akkor ott lehetek a csapatban, onnantól kezdve pedig már csak az aznapi formától függ, hol végzek” – mondta Vas Péter.

A győri légfegyveres Eb-t február 27. és március 2. között rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik