Sznúker: O’Sullivan pazar döntőben verte a világbajnokot Sanghajban

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2023.09.17. 17:01
null
A világbajnoki cím védőjének, Luca Brecelnek most fejet kellett hajtania Ronnie O’Sullivan előtt (Fotó: Facebook/World Snooker Tour)
A világelső Ronnie O’Sullivan győzelmével ért véget a sanghaji sznúkertorna. A hétszeres világbajnok angol legenda a döntőben a jelenlegi világbajnokot, a belga Luca Brecelt verte meg.

A Sanghaj Masters már nem ranglistaverseny, de meghívásos tornaként fontos szerep jut ennek is a naptárban. A lebonyolítás miatt az első fordulóban sok kínai játékos kapott lehetőséget, de csak egyikük jutott túl az esélyesebb ellenfelén. Ez Fan Cseng-ji volt, aki Gary Wilsont ejtette ki.

Amúgy a legnagyobb klasszisok pazar formában szerepeltek. A döntő párosítása aligha lehetett volna rangosabb, hiszen a világbajnoki cím védője, 28 éves belga Luca Brecel és a hétszeres vb-első, a világranglistát vezető 47 éves Ronnie O’Sullivan meccselt egymással. O’Sullivan 2017 óta veretlen volt ezen a tornán, igaz, 2019 után a vírushelyzet miatt három évig nem rendezték meg.

A döntő első felének összefoglalója:

Fordulatos döntőt játszottak, 7:7-ig nagyjából együtt haladtak. Utána azonban O’Sullivan sorozatban három frémet nyert, az egyiket 143-as brékkel – az egész tornán ez volt legnagyobb. Így már csak egyetlen játékot kellett hoznia a végső győzelemhez.

Ez majdnem azonnal sikerült neki, csakhogy O’Sullivan rontott az utolsó előtti, rózsaszín golyón, Brecel pedig kihasználta a váratlan lehetőséget.

A belga begyűjtött még frémet, azonban egyenlítenie már nem sikerült, O’Sullivan megnyerte a 20. játékot, és így a tornagyőzelem is az angol legendáé lett 11:9-cel.

O’Sullivan tehát visszavágott Brecelnek a vb negyeddöntőjében elszenvedett vereségért. Az angol a győzelemért 210 ezer fontot (93.5 millió forint) kapott.

A végjáték:

SZNÚKER
SANGHAJ MASTERS
Nyolcaddöntő

Ronnie O’Sullivan (angol, 1.)–Ali Carter (angol, 11.) 6:3
Kyren Wilson (angol, 8.)–John Higgins (skót, 10.) 3:6
Mark Selby (angol, 5.)–Hosszein Vafaei (iráni, 16.) 6:5
Judd Trump (angol, 4.)–Jack Lisowski (angol, 13.) 6:5
Mark Allen (északír, 3.)–Fan Cseng-ji (kínai, 18.) 3:6
Neil Robertson (ausztrál, 6.)–Ting Csün-huj (kínai, 15.) 6:5
Shaun Murphy (angol, 7.)–Robert Milkins (angol, 12.) 5:6
Luca Brecel (belga, 2.)–Mark Williams (walesi, 9.) 6:4

Negyeddöntő
O’Sullivan–Higgins 6:5
Selby–Trump 6:1
Fan Cseng-ji–Robertson 1:6
Milkins–Brecel 3:6

Elődöntő
O’Sullivan–Selby 10:7
Robertson–Brecel 7:10

Döntő
O’Sullivan–Brecel 11:9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik