Sakk: „Az elnök beleszól olyan szakmai kérdésekbe, amikről halvány lila gőze nincs”

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.09.27. 11:17
Almási Zoltán sakknagymester kritikus hangvételű Facebook-posztot tett közzé a Magyar Sakkszövetség 2023. szeptember 15-i elnökségi üléséről. A szövetség a Facebookon reagált Almási bejegyzésére, pontról pontra válaszolt a kritikáira – a nagymester megjegyzéseit és a szövetség reakcióit változtatás nélkül közöljük. Keretesben Almási Zoltán reakciója a reakcióra.

 

A szövetség reakciója Almási Zoltán megjegyzéseire pontról pontra:

„A.Z.:»Ezen az ülésen pl. vették a bátorságot, hogy az elnökség tagjai döntések el, ki legyen a harmadik csapat Magyarországnak a 2024-es budapesti sakkolimpián!«
MSSZ: Az Elnökség nem foglalkozott a harmadik csapat személyi összetételével. Az ifjúsági sakkozással foglalkozó napirendi pontban mindössze annyi hangzott el ezzel kapcsolatban, hogy a válogatottság nem csak értékszám kérdése, hanem sok más szempont mellett az is számít, hogy a játékos egy olimpiai szereplés előtt milyen vállalásokat tesz a felkészülést illetően.

A.Z.:»Na, de miután megszületett, hogy legyen egy U18-as csapat, jöttek a nagyobb gondok, hogy kik játszanak benne.«
MSSZ.: U18-as csapatról sosem volt szó. Az Elnökség még április 22-i ülésén döntött arról, hogy a hazai rendezésű sakkolimpián egy U25-ös csapatot állít ki, lehetőséget biztosítva a fiatal játékosoknak. Az Elnökség szeptemberi ülésén azonban nem az U25-ös csapat összeválogatása került szóba, hanem az, hogy ha az idei magyar bajnokságot olyan módon bonyolítanák le, hogy a mezőnybe egyes ifjúsági játékosok is meghívást kapnának, akkor hogyan álljon össze az az ifjúsági sakkal foglalkozó szakemberekből álló testület, amely dönt a meghívandó játékosok köréről.

A.Z.: »Elég gyorsan csődöt mondott, ugyanis fogalmuk nem volt róla, hogy kik tartoznak a korosztályba, illetve milyen játékerőt képviselnek.«
MSSZ: A témával az elnökségi ülésen olyan, ifjúsági sakkozásban jártas szakemberek foglalkoztak, mint GM Flumbort András, GM FST Gonda László, GM FT Galyas Miklós, FM Jakobetz László, és az IB elnöke, CM FI Horváth Csaba. Ezek a szakemberek természetesen tökéletesen tisztában vannak azzal, kik melyik korcsoportba tartozik és milyen játékerőt képvisel.

A.Z.: »Aztán az is kiderült, hogy nem kell ám elsietni a csapathirdetést, mivel is nincs anyagi forrás és nehogy már szövetségi kapitányt kelljen fizetni, illetve a játékosoknak edzőtábort, felkészülési lehetőséget biztosítani.”
MSSZ: Ács Péter, Fodor Tamás és Gonda László is szövetségi kapitányokként dolgoznak az MSSZ kötelékében. Az anyagi forrást illetően: az MSSZ már nyáron is finanszírozott (a Magyar Sakkozásért Alapítvány Berkes Ferenc által vezetett képzésével összevont) edzőtábort az ifjúsági válogatottaknak az U18 EB és az U16-os Sakkolimpia előtt, és az ősz folyamán további edzőtáborokat biztosít úgy a felnőtt, mint az ifjúsági válogatott kerettagok számára.

A.Z.:»Ahelyett, hogy elsődleges és egyetlen dolgával foglalkozna az elnök, azon agyal, hogy lehetne minél kevesebb anyagi forrásból egy harmadik csapatot kiállítani és beleszól olyan szakmai kérdésekbe, amikről halvány lila gőze nincs!«
MSSZ: Polyánszky Zoltán azt mondta el az Elnökség ülésén, hogy nem szeretne beleszólni az ifjúsági sakkozással kapcsolatos szakmai kérdésekbe. Természetesen nem cél az sem, hogy minél kevesebb forrásból állítson ki Magyarország bármilyen csapatot. Az olimpiai felkészülés évében törekszünk minél több forrás beáramoltatására az ifjúsági sakkozásba, amire az ősz folyamán előreláthatólag lehetőség is nyílik. Az eddig megszerzett forrásokból sikerült stabilizálni az MSSZ működését, finanszírozni az ifjúsági és a szenior válogatottak külföldi szerepléseit (Mitropa, U18 EB, U16 Sakkolimpia, Szenior EB), a felnőtt válogatottak csapat-EB-felkészülését és szereplését (november), valamint a bíróképzés megélénkítését. A Maróczy Sakkiskola képzései pedig a kieső Sport XXI források ellenére változatlanul elindultak.

A.Z.: »Arra is várnék magyarázatot, hogy miért is: Sterbencz, Polyánszki és Kapás Robi az olimpiai szervező bizottság tagjai?«
MSSZ: A Sakkolimpia Szervezőbizottsága ugyan létrejött 2021-ben, az MSSZ és a Nemzeti Sportügynökség közötti szerződés értelmében, de mivel 2023. január 1-jével a kormányzat oldalán új szervezet lépett be a Sakkolimpia főszervezőjeként, a korábbi szerződés hatályát vesztette, és a Szervezőbizottság mint testület is újjá kell alakuljon (a korábbi megszűnt). A Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel való új együttműködés egyelőre testületek felállítása nélkül, szervezetközi együttműködés formájában zajlik, így Szervezőbizottság, amelynek bárki a tagja lehetne, nem állt még fel.

Összefoglalva: Javasoljuk a sportág iránt érdeklődő Facebook-olvasóknak, hogy ha az MSSZ-szel kapcsolatban meghökkentő vagy furcsa hírekkel találkoznak, a félreértések elkerülése végett intézzenek kérdést hozzánk, vagy várják meg a tárgyban esedékes hivatalos kommunikációt, egyszóval törekedjenek hiteles forrásból tájékozódni. Az Elnökség üléseiről minden alkalommal közzétételre kerül jegyzőkönyv, továbbá a napokban közleményt is kiadunk a tárgyban, így az Almási nagymester által nem érintett témakörökben is bárki szabadon fog tudni tájékozódni az Elnökség döntéseiről.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik