Öttusa: Gulyás Michelle kvótával a zsebében felszabadultabban versenyezhet a vb-n

SZ. R.SZ. R.
Vágólapra másolva!
2023.08.18. 15:16
null
Gulyás Michelle az év közepén némi versenyszünetet tartott (Fotó: Árvai Károly, archív)
Már nem kell foglalkoznia a párizsi olimpiai kvalifikációval Gulyás Michelle-nek, hiszen ezt a lengyelországi Európai Játékokon már teljesítette – a motivációval így sem lesz gond a jövő hétfőn kezdődő világbajnokságon.

 

Legmagasabban jegyzett női öttusázónk, a világranglista jelenlegi ötödik helyezettje, Gulyás Michelle sorozatban harmadik felnőtt-világbajnokságáról térhet haza éremmel. A 2021-es kairói megméretésen második lett csapatban, és harmadik egyéniben, míg egy évvel később Alexandriában pont fordítva, egyéniben futott be másodikként és a csapatversenyben harmadikként – már csak az aranyérem hiányzik a vitrinből felnőtt vb-ken, ha minden jól alakul, idén Bath-ban, ez is összejöhet.

Az UTE versenyzője is azon magyar öttusázók közé tartozott, akik az elmúlt heteket az olaszországi Sestrierében, magaslati edzőtáborban töltötték – Gulyás elmondta, mi volt az elsődleges szándéka ezzel. „Idén az volt a fő célom, hogy a fizikai számokban előrelépjek, így az edzőimmel azt beszéltük meg, ezt a folyamatot magaslati edzőtáborral lehetne a legkönnyebben felgyorsítani a világbajnokságig. A tábor nemzetközi mivolta is nagy pozitívum, olasz vívókkal, öttusázókkal tudtunk készülni – remélem, ez az én vívásomon is tükröződik majd.”

A KSI-ben nevelkedő sportoló kiemelte, mi a hegyek közötti edzőtáborozás lényegi előnye az itthoni, tengerszinthez közeli tréningezéshez képest. „Segít abban, hogy kitolja a savasodást, javítja az oxigénszállító képességét a vérnek. Ilyen szempontból, azonos mennyiségű munkánál nagyobb hatás érhető el magaslati körülmények között – de ez később mutatkozik meg, magán a versenyen, nem pedig a közvetlen ezután következő edzéseken.”

Pontszámai alapján jogosult lett volna a május és június fordulóján rendezett ankarai világkupa-döntőn való szereplésre, a versenyzéssel szemben azonban a tanulmányok élveztek előnyt ebben az időszakban – Gulyás bűnügyi nyomozónak készül a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, és az államvizsgái ez idő tájt voltak esedékesek. „A sporttól teljesen nem léptem vissza, az edzésmennyiségem nem változott, de a versenyeket ekkor ki kellett hagyjam, mert az államvizsgáim időpontjai ütköztek azokkal. Az egyetemet kellett választanom, hogy le tudjak diplomázni.”

A megméretésektől távol maradt az április végi, budapesti világkupa és a lengyelországi Európai Játékok között. Mégis, ez a közel kéthavi hiátus sem vetette vissza Gulyás Michelle-t, aki egyéniben olimpiai kvótát érő hetedik hellyel, Barta Lucával és Guzi Blankával váltóban bronzéremmel rukkolt elő. Mindezzel együtt is vegyes érzésekkel tekintett vissza Krakkóra: „A kvótának nagyon örültem, viszont a teljesítményemmel nem voltam teljesen megelégedve. Talán közrejátszott, hogy az államvizsga és az arra való készülés elkerülhetetlenül megterhelt mentálisan – az öttusaverseny pedig komplex kihívás. Szóval azok a kognitív képességek, amelyek kellenek a teljes összeszedettséghez és koncentrációhoz, főleg a vívás, a lövészet és a lovaglás esetében, inkább »lemerülve« voltak nekem akkor, de úgy érzem, a világbajnokságra feltöltődve megyek.”

A párizsi indulás tehát kipipálva, ez azonban mit sem vesz el az egyébként olimpiai kvalifikációs világbajnokság értékéből a 22 esztendős sportoló elmondása szerint, ahol az első három szerez ötkarikás lehetőséget. „A kvóta meglétével felszabadultabban tudok versenyezni a vb-n, mint az Európai Játékokon, ebben biztos vagyok – és azért is vagyok nagyon motivált, mert az utóbbi időben igen jól sikerültek a világversenyek. Ez a fő szám minden évben, az ezen való jól teljesítés a célja mindenkinek.”

Az öttusa-világbajnokságot augusztus 21. és 28. között rendezik az angliai Bath-ban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik