Európai Játékok: a szumós Buzás Patrik a legfényesebb éremmel szeretne hazatérni

Vágólapra másolva!
2023.05.02. 11:14
null
Buzás Patrik győzni megy (Fotó: Domonkos Bálint)
Buzás Patrik Európa-bajnoki bronzérmes szumós a legfényesebb éremmel szeretne hazatérni a júniusi, lengyelországi Európai Játékokról, amelyen az idén mutatkozik be a sportág.

 

„Remélem, hogy felállhatok a dobogó tetejére, hiszen úgy, mint mindenki, én is azért megyek, hogy nyerjek” – mondta az MTI-nek az Érdi Spartacus versenyzője, aki kisebb térdsérüléssel bajlódik, ezért jelenleg gyógytornán és fizikoterápiás kezeléseken vesz részt.

„Egy kisebb porckorongsérüléssel küzdök, korábban is volt egy hasonló sérülésem, amit megműtöttek és hat hét múlva már versenyezhettem” – emlékezett vissza az U23-as korosztályban Európa-bajnok Buzás Patrik, aki kihagyja az utolsó hazai viadalt, emellett a strandbirkózóversenyekről és a birkózó országos bajnokságról is lemond a felépülés érdekében.

Ancsin László, a hazai szövetség elnöke szerint hatalmas lépés a sportágnak, hogy bekerült az Európai Játékok programjába, mivel ezzel közelebb került az olimpiához. Azt is elárulta, hogy kiemelkedő eredményekre számít a tornán.

„A nagy számok törvénye alapján, hiszen minden súlyban a legjobb nyolc kvalifikált a viadalra, és a magyarok közül 11-en is kijutottak, úgy gondolom, hogy akár 3-4 érmet is nyerhetnek a magyar versenyzők” – mondta Ancsin, majd hozzátette, hogy az európai szövetség múlt heti döntése alapján mégsem lesz kontinenstorna az esemény. Az Eb-t így a szeptember 15–17-re tervezett Európa-kupa helyett bonyolítják majd le, amelynek szintén Lengyelország ad otthont.

„Ősszel egy hónapon belül három világversenyem is lesz, ezért szeretnék minél hamarabb helyre jönni, és formába lendülni. Az Eb után utazunk Japánba a világbajnokságra, majd a rá következő héten indulunk Szaúd-Arábiába a World Combat Games-re” – mondta a 85 kilogrammban versenyző Buzás, aki a rijádi multisporteseményen való eredményes szereplést is kiemelten fontosnak tartja.

A szumóviadalokra június 24–25-én kerül sor a Krakkóban és környékén rendezendő Európai Játékokon. Ez lesz a harmadik ilyen multisportesemény, a szumósok azonban először vehetnek részt rajta. Korábban Bakiban és Minszkben rendeztek Európai Játékokat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik