Sportrádió: Az orosz sportolók kizárása a NOB szerint sem lenne szerencsés – Gyurta

R. D. P.R. D. P.
Vágólapra másolva!
2023.02.09. 21:26
null
Gyurta Dániel ismertette a NOB álláspontját (Fotó: Nemzeti Sport, archív)
Jelen állás szerint nem támogatja az orosz sportolók teljes mértékű kizárását a 2024-es nyári olimpiáról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság – erről a NOB sportolói bizottságának tagja, Gyurta Dániel beszélt a Sportrádióban.

A tavalyi évhez képest a nemzetközi olimpiai bizottság elmozdult abba az irányba, hogy az orosz sportolókat teljes mértékben kizárni semmiképpen nem lenne szerencsés” – kezdte mondandóját a Sportrádióban a korábbi olimpiai bajnok úszó, Gyurta Dániel.

A NOB sportolói bizottságának tagja szerint az orosz sportolóknak éppen elég büntetés lenne az, ha semleges színekben kellene versenyezniük.

Képzeljük el azt az orosz sportolót, aki feláll a dobogó legfelső fokára, de nem tudja viselni a nemzeti színeit és nem tudja hallgatni a himnuszát. Versenyzői szempontból ez így is hatalmas büntetés. Nem értek egyet azzal, ami a világban folyik, de azt sem tudom elfogadni, hogy a politika a sportpályán megjelenjen”

Az orosz sportolók nem tehetnek a háborús helyzetről, ahogyan arról sem, hogy a politikai vezetők milyen döntéseket hoznak. A másik oldalon meg ott vannak azok a sportolók, akik nem szeretnének oroszok ellen kiállni. Néhány sportoló nem tudja, hogyan tudna gratulálni egy orosz versenyző győzelméhez. Érzékeny helyzet, a NOB és a különböző országok olimpiai bizottságai között csak most kezdődött a párbeszéd” – fejtette ki véleményét Gyurta.

A 33 éves Gyurta Dániel szerint a sportnak pontosan az a szépsége, hogy nem számít, kinek milyen a vallása, a bőrszíne, a nemzetisége vagy a politikai nézete. Kizárólag három dolog fontos az olimpiákon: gyorsabban, magasabbra, erősebben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik