Az Év Sportolója 2022 Gála: e-sport, szabadidősport és örök pillanatok

Vágólapra másolva!
2023.01.04. 08:53
null
A rövid pályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang olimpiai aranyat érő befutója az Év sportpillanata lehet (Fotó: Árvai Károly)
Több kategóriában nem a Magyar Sportújságírók Szövetsége tagsága dönt a győztesről, hanem külön grémium választja ki az év legjobbját – a díjakat az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán adják át január 9-én.

Az évtizedek során többször is változó, nyolc éve immár M4 Sport – Az Év Sportolója Gála elnevezésű esemény a kezdetektől, 1958 óta a magyar sportújságírókhoz kötődik: kezdetben a Magyar Újságírók Országos Szövetségén belül a sportújságíró-szakosztály szervezte, majd 1993-as önállóvá válása óta a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ), a legtöbb kategóriában pedig hagyományosan az MSÚSZ tagságának szavazata dönt. Ezúttal a december 30-i határidőig 423 sportújságíró adta le a voksát, ezzel is legitimálva a végeredményt. Idén öt kategóriában (az Év férfi sportolója, az Év női sportolója, az Év csapata a hagyományos csapatsport­ágakban, az Év csapata az egyéni sport­ágak csapatversenyeiben, az Év edzője) a sportújságírók szavazata döntött, ám a gálán átadnak több olyan díjat is, amelyeknek odaítéléséről nem ők, hanem egy-egy szakmai testület határoz.

AZ EDDIGI GYŐZTESEK

AZ ÉV E-SPORTOLÓJA
2019:
Kiss Tamás League of Legends- játékos
2020: Bereznay Dániel virtuális Formula–1-pilóta
2021: Blazsán Patrik virtuális autó­versenyző

AZ ÉV SZABADIDŐS SPORTRENDEZVÉNYE
2019:
Budapesti Sportszövetségek Uniója családi sportnapja
2020: Streetball Challenge Hungary
2021: Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa, Debrecen

AZ ÉV SPORTPILLANATA
2020:
Szoboszlai Dominik gólja Izland ellen
2021: Fiola Attila Eb-gólja Francia­ország ellen

Az egyik ilyen a 2019-ben bevezetett, az Év e-sportolója kategória. Mivel a sportújságírók hagyományosan kevésbé tájékozottak – ez az idő múlá­sával vélhetően változni fog – a számítógépes játékok és az ezeket űző e-sportolók világában, az MSÚSZ a Magyar E-sportszövetség (Hunesz) segítségét kérte a helyes szakmai döntéshez. Az első alkalommal még a gálát felvezető sajtótájékoztatón adták át a díjat az egyetlen jelöltnek (a sporttörténelmi első győztes Kiss Tamás „Vízicsacsi” volt), másodszorra már a gálán vehette át a díjat a győztes, utána két, most pedig már három jelöltet is megnevezett a Hunesz, s az ajánlás alapján az MSÚSZ elnöksége dönt a győztesről, akinek kilétére immár a többi kategóriagyőzteshez hasonlóan a gálán, élő adásban derül fény.

A három idei versengő egyike Birgány Adrián „Raisy”, aki tavaly is jelölt volt, de akkor „alulmaradt” Blazsán Patrikkal szemben. Néhány évvel ezelőtt befejezte Counter-Strike: Global Offensive-pályafutását és átváltott Quake Championra, s azóta sikert sikerre halmozva minden idők egyik legsikeresebb magyar e-sportolójává vált. Legjobb 2022-es eredménye a Quake-világbajnokság második helyezése és a Quake Pro League 5. helye. Ezeknek is köszönhetően immár a második helyen áll a legtöbb bevételt szerző játékosok között.

A másik jelölt, Torzsás Ádám még csak 20 esztendős. A Counter-Strike: Global Offensive magyar profi játékosa a MOUZ csapatában játszik. Olyan jelentős versenyeken bizonyított már, mint az IEM Katowice, az ESL Pro League, az IEM Köln vagy éppen az IEM Rio CS:GO Major. Az utóbbi tornán a legjobb négyig jutott, magyar e-sportoló azelőtt sohasem járt még a CS:GO csúcsát jelentő majorversenyen ilyen magasságban.

„Az elmúlt években jól szerepeltem, úgyhogy számítottam a jelölésre, ettől függetlenül nagyon jólesik   – mondta lapunk megkeresésére a „Torzsi” néven ismert e-sportoló. – Ez volt az első évem profiként, szóval bőven van még hová fejlődnöm. Még fiatalnak számítok az e-sportban, bár van tizenkilenc éves csapattársam is. Taktikai-lövöldözős csapatjáték, amelyben szerepelek, öttagú csapatok játszanak egymás ellen, különösen az év második felében ment nekem nagyon jól a játék. Izgatottan várom a gálát, nem voltam még ilyen eseményen.”

A kategória harmadik jelöltje Tóth Dávid. A 26 éves egyetemista másfél éve profi, az Arnage Competition színeiben immár többszörös Sim Liga-bajnokként ott van a világ legjobbjai között, és kiemelkedő nemzetközi eredményeivel példát mutat a hazai szimulátorversenyzők következő generációjának is. Magyarként képviselte Európát a Monaco Sim Racing World Cupon, amelyen harmadik helyezést ért el.

Tavaly a debreceni Buzánszky Jenő Labdarúgó 
Egyetemi Kupa lett az Év szabadidős sporteseménye
Tavaly a debreceni Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa lett az Év szabadidős sporteseménye

„A monacói verseny a legnagyobb idei sikerem, hálás vagyok a Hunesz vezetőinek a sok segítségért, elkísértek Monacóba és mindenben támogattak  – mondta Tóth Dávid. –  Amikor értesültem arról, hogy jelölt vagyok a díjra, nem találtam a szavakat. Mindenképpen ott leszek a gálán, és külön büszkévé tesz, hogy a szakma jelölt erre a díjra. Ami az esélyeket illeti: bárkit meg lehet kérdezni, Torzsás Ádám a favorit, nagyon magas szinten versenyez, de már annak is nagyon örülök, hogy a három közé kerültem.”

Szintén negyedik alkalommal kap díjat az Év szabadidős sporteseménye. Erre az elismerésre pályázni lehetett, és ugyancsak az MSÚSZ elnöksége hozza meg a döntést a győztesről. Évről évre egyre többen nyújtják be pályázatukat a szövetséghez, így növelve folyamatosan a díj rangját. Ezúttal az alábbi három sportrendezvény közül kerülhet ki a legjobb: Balaton-átúszás, Jégpályák éjszakája, Kárpát-medencei Egyetemek Kupája (KEK).

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

A korábbi években a fogyatékos sportolókat és edzőket felvonultató kategóriákban is a sportújságírók szavazhattak, ám tavaly óta a három jelölt és a győztesek kiválasztásáról a parasportban jártas szakemberek és szakújságírók testülete dönt.

Tavalyelőtt bevezetett új kategória az Év sportpillanata, s a díj odaítélése részben a szurkolóktól is függ: a legjobb háromba ugyanis azok a momentumok kerültek be, amelyekre a legtöbben szavaztak a gála névadó szponzora, az M4 Sport honlapján, az m4sport.hu-n. Ebből a háromból aztán szintén szakmai zsűri választja ki a végső győztest. A döntéshozók elnöke Novotny Zoltán rádióriporter, a közmédia legendája, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke.

A nagy pillanatok egyike a rövid pályás gyorskorcsolyázó, Liu Shaoang aranyérmet jelentő célba érése a pekingi téli olimpián 500 méteren, ami a téli sportok első magyar egyéni ötkarikás aranyérmét hozta.

„Boldogsággal tölt el, hogy a sporttörténelmi győzelmem, az első magyar egyéni téli olimpiai aranyérem megszerzése a szurkolók körében is emlékezetes pillanat volt – hogy tényleg így lehetett, azt a szavazás is mutatja, mivel a sportrajongók voksolása alapján a múlt esztendő három legemlékezetesebb pillanata közé választották. Örülök, hogy sokan érzik úgy, az a közös sikerünk volt: azt az aranyérmet Magyarországnak szereztem”   – fogalmazott Liu Shaoang, amikor arról kérdeztük, hogyan fogadta a jelölés hírét.

A díjért versenyben van az úszó Milák Kristóf is, akinek idei sok emlékezetes momentuma közül is kiemelkedik a budapesti vizes világbajnokság 200 méteres pillangódöntőjének célba csapása – 1:50.34-es ideje világcsúcsot jelentett.

„Különleges este lesz a hétfői, hiszen két kategóriában is esélyes vagyok, vagyis duplán izgulhatok. Az, hogy az év sportpillanatai között a budapesti világcsúcsom bekerült a legjobb három közé, örömteli, de azt gondolom, hogy egész évben odatettem magam – szakmailag és emberileg egyaránt”   – nyilatkozta Milák Kristóf.

Milák Kristóf célba érése a budapesti vizes vb 200 méteres pillangóúszásának döntőjében díjat érhet (Fotó: Szabó Miklós)
Milák Kristóf célba érése a budapesti vizes vb 200 méteres pillangóúszásának döntőjében díjat érhet (Fotó: Szabó Miklós)

A kategória harmadik jelöltje a Ferencváros norvég labdarúgója, Kristoffer Zachariassen gólja, amelyet idehaza szerzett a francia AS Monaco elleni Európa-liga-csoportmeccs 81. percében, ami azt jelentette, hogy a zöld-fehérek csoportelsők lettek, így 2004 után újra lesz magyar klubcsapat az európai kupákban a tavasszal. Emlékezetes, hogy a találatot követően nem mert felszabadultan ünnepelni, nyomban kinézett a partjelzőre.

„Nem mertem egyből örülni, mert attól tartottam, lesen álltam – idézte fel lapunknak Kristoffer Zachariassen. – Néztem az asszisztenst, felemeli-e a zászlaját, s amikor konstatáltam, hogy nem, az csodálatos érzéssel töltött el. Tokmac Nguentől remek passzt kaptam, észrevette, hogy bemozgok az üres területre, nem mindenki talált volna meg a labdával. Nagyon boldog voltam a gól után, az pedig csak a ráadás, hogy a tábor előtti kapuba találtam be, így gyorsan mehettem a szurkolókhoz ünnepelni. Emlékezetes pillanat volt az életemben, ám ezek szerint a magyar sporttörténelemben is. Nem gondoltam volna, hogy jelölik az esztendő sportpillanatai közé.”

A ferencvárosi Kristoffer Zachariassen El-csoportelsőséget hozó gólja is versenyben van az Év sportpillanata címért (Fotó: Török Attila)
A ferencvárosi Kristoffer Zachariassen El-csoportelsőséget hozó gólja is versenyben van az Év sportpillanata címért (Fotó: Török Attila)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik