Birkózó-vb: Ligeti Dániel fájó vereséggel búcsúzott

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2022.09.16. 20:58
null
Ligeti Dánielnek (balról) nem jött össze a vb-bronzmeccs (Fotó: AFP)
Hiába vezetett a vigaszági meccsen magabiztosan Ligeti Dániel (125 kg) a Belgrádban zajló birkózó-világbajnokság pénteki, szabadfogású versenynapján, vereséget szenvedett, és kiesett.

 

BÁNKUTI ZSOLT, A SZABADFOGÁSÚ VÁLOGATOTT SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA
„Nem értem, egyszerűen nem értem, mi történt. Az első menetben nagyon jól birkózott, mindent úgy csinált, ahogy kellett. A másodikban ekkora előnynél már csak tennie kellett volna a kart, blokkolni az ellenfelet, hogy ne tudjon lábra támadni, de sokszor még ő tolta el magától és adott neki helyet. Tényleg érthetetlen, hogy fáradt így el, nem éreztem, hogy olyan óriási iram lett volna az első menetben. Nem értem.”

Jól kezdte a vb-t az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Ligeti Dániel, hiszen csütörtökön magabiztos sikert ért el a japán bajnok Tajki Jamamotóval szemben. A nyolcaddöntőben viszont nem bírt régi riválisával, a törökök olimpiai, kétszeres világ- és nyolcszoros Európa-bajnokával, Taha Akgüllel. A vetélytárs óriási csatában jutott be a fináléba, így Ligeti péntek délelőtt a vigaszágon folytathatta a versenyt.

„Jöhet a kanadai Amaarver Dhesi. Tavalyelőtt egyszer már legyőzött, igaz, azt megelőzően én is nyertem már ellene, ki-ki mérkőzésre számítok. Ha az megvan, jöhet a bronzmeccs!” – nyilatkozta Ligeti a Nemzeti Sportnak.

Jól is kezdett a Haladás sportolója, hiszen szép akciókat bemutatva, energikus mozgással megnyugtató, négypontos vezetéssel mehetett a félperces pihenőre. A második menetben azonban úgy birkózott, mintha kicserélték volna... Lassabban mozgott, nem törekedett támadásra, úgy tűnt, elfáradt. A kanadai nagyjából fél perc alatt kétszer is a földre vitte, majd kitolással fordított, s ezzel 5:4-re meg is nyerte az összecsapást, ez egyben Ligeti világbajnokságtól való búcsúját jelentette.

Jordan Borroughs – hatodik alkalommal a világ tetején
Pályafutása során hatodik (!) alkalommal állhatott a világbajnoki dobogó legfelső fokára a 34 éves Jordan Borroughs, aki ezzel megszerezte az Egyesült Államok történetének 50. szabadfogású vb-aranyérmét. A 2012-ben olimpiai bajnok klasszis a Stark Arénában a türkmén Szahergeldi Szaparmuradovot, a Vida Csabát az 32 között legyőző északmacedón Dejan Mitrovot, az Ázsia-bajnok kirgiz Arszlan Budazsapovot, a bolgár Ali Umarpasajevet, valamint a vb-ezüstérmes iráni Mohammad Asghar Nohodilarimit legyőzve diadalmaskodott – 47:6-os pontaránnyal.


„Tudtam, hogy ez a srác nagyon jó, de a családom, az edzőm és az egész országom támogatásának hála megoldottam a feladatot. Az emberek nem tudják, mennyire kemény munkát végzünk mi, birkózók azért, hogy ezen a szinten teljesíthessünk. Rengeteg áldozatot hoztam, több mint egy évtizede szinte folyamatosan távol vagyok a családomtól – szóval igen, borzalmasan kemény feladat bajnoknak lenni, hatalmas felelősség. Hogy mi a sikerem kulcsa? Nincs titok, nagyon gyors vagyok, különleges a stílusom, olyan, ami ellen nagyon nehéz védekezni. Ennyi”
– nyilatkozta a helyszínen Jordan Borroughs.

Az amerikaiaknak egyébként kifejezetten jól indult a vb szabadfogású programja, az első négy súlycsoportból kettőt megnyertek, emellett egy ezüstérmet is szereztek.

VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
Szabadfogás. 70 kg.
Világbajnok: Narikuni Taisi (Japán), 2. Zain Allen Retherford (Egyesült Államok), 3. Ernazar Akmatalijev (Kirgizisztán) és Zurabi Jakobisvili (Grúzia), ...21. Antal Dániel (Magyarország). 79 kg. Vb: Jordan Borroughs (Egyesült Államok), 2. Mohammad Asghar Nohodilarimi (Irán), 3. Arszalan Budazsapov (Kirgizisztán) és Vaszil Mihajlov (Ukrajna), ...23. Vida Csaba (Magyarország). 86 kg. Vb: David Morris Taylor (Egyesült Államok), 2. Hasszan Aliazam Jazdanicsarati (Irán), 3. Boris Makoev (Szlovákia) és Azamat Dauletbekov (Kazahsztán), ...25. Püspöki Patrik (Magyarország). 125 kg. Vigaszág: Dhesi (Kanada)–Ligeti Dániel 5:4. Vb: Taha Akgül (Törökország), 2. Lhagvagerel Munhtur (Mongólia), 3. Geno Petriasvili (Grúzia) és Amir Hosszein Zare (Irán), ...9. Ligeti Dániel (Magyarország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik