Öttusa: A körvívásban kell a legtöbbet előrelépnem – Gulyás Michelle

Vágólapra másolva!
2022.08.02. 10:00
null
Gulyás Michelle (Fotó: Dömötör Csaba)
Gulyás Michelle eddigi legjobb eredménye felnőttként az egyiptomi világbajnokságon megszerzett második hely. A 21 éves klasszis az új, gyorsított lebonyolítás nehézségeiről, a fejlődési lehetőségeiről és a mentális felkészülésről beszélt lapunknak.

 

– Karrierje eddigi legjobb eredményét érte el Alexandriában, egyéniben világbajnoki ezüstöt szerzett. De kezdjük kicsit távolabbról. Milyen előjelekkel érkezett Egyiptomba?
– Nem a legjobbakkal – kezdte Gulyás Michelle, a tokiói olimpián 12. helyezett öttusázó. – A felkészülés igencsak hányattatott volt, mivel két héttel az utazás előtt elkaptam a koronavírust, és kimaradt egy teljes hét. Emiatt úgy indultam neki a vébének, hogy a technikai számokban akarok kiemelkedően teljesíteni, ellensúlyozandó, hogy fizikailag magamhoz képest gyengébb állapotban vagyok. Utólag szerencsére azt tudom mondani, az állóképességem is teljesen rendben volt, aminek köszönhetően oda tudtam érni a második helyre.

– Ennek ellenére Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya is a lövészetét emelte ki a verseny után, mondván, kötélből vannak az idegei.
– Igen, a későbbi világbajnok Elena Micheli tizennyolc másodperccel hamarabb indulhatott a lövészet-futás kombinált számban, mint én, és főleg az előbbiben sikerült sok időt hoznom rajta. Én ötöt hibáztam, ő tizenegyet, de a futás végét, az utolsó néhány száz métert ő bírta jobban. De félreértés ne essék, nem vagyok elégedetlen, sőt rengeteget jelent az ezüst nekem és az edzőimnek, a stábnak is.

– Hogy érzi, mi az, amiben a legtöbbet tud még fejlődni?
– Vívásban és futásban mindenképpen. Az öttusa számomra egyik legnehezebb része, hogy a körvívás csak egy-egy tusból áll, így egy pillanatra sem hagyhat ki az ember, mert az már a következő párharca is kihat, és sok pontot lehet bukni, ha gödörbe kerülök. Ezenkívül a futásban új edző van a segítségemre, az egykori triatlonos Kropkó Péter programja szerint készülök.

– A vívás mentális részére utalt, de legtöbben épp ezt a fajta stabilitását és a megingathatatlanságát említik, amelyek a mezőny fölé emelik.
– Igen, de a kettő nagyon különböző tulajdonságokat igényel. A laser run esetében én olyankor kikapcsolom a külvilágot, csak magamra koncentrálok, de ezt a körvívásnál nem lehet megtenni. Ott hús-vér emberek vannak a pisztoly és a céltábla helyett, nem saját maga ellen versenyez az ember, hanem a riválisok mozdulataira kell reagálnia, emiatt sokkal nehezebb feladat mentálisan kiegyensúlyozottabbnak lenni, ráadásul folyamatosan jön egy új ellenfél, új tus, új szituáció.

– Ezen a téren kap szakmai segítséget?
– Természetesen, van sportpszichológusom, akivel nagyon fontos munkát végzünk. Végső soron viszont csak úgy tud egy sportoló igazán sikeres lenni és kisajtolni magából a legjobb teljesítményt, ha a mindennapokban is rend van a fejében. A sport és a magánélet kölcsönösen tud egymásra jótékonyan hatni. Feszültség mindenki életében van, és én a privát élet stresszét egyfajta üzemanyagként próbálom felhasználni a sportban.

– Ezt az új, gyorsított lebonyolítású formát még mindenki szokja. Volt ideje másra is a versenyzésen túl Egyiptomban?
– Sajnos nem, semmire sem volt időnk. Négy nap pihenő nélküli versenyzés volt, se várost nézni, se sétálni, se kikapcsolódni nem tudtunk igazán. Érdekesen alakult, mert a döntőre szombaton úgy mentünk ki, hogy tudtuk, az eredményhirdetés után közvetlenül a repülőtérre kell mennünk, hogy elérjük a gépünket, szóval már a döntő előtt mindent összepakoltunk. Azt hiszem, ez jól mutatja, mekkora volt a rohanás.

– A vasárnapi vegyes párosban végül nem a legerősebb duónk indult, így ön sem. Saját kérés volt, vagy a szövetségi kapitány döntött így?
– Őszintén szólva szívesen indultam volna, de eléggé elfáradtam az azt megelőző négy napban. Öttusában egyébként is szokás, hogy ilyen esetben rotálják a vegyes páros résztvevőit, és én az idén már versenyeztem ebben a számban, úgyhogy hiányérzet sincs bennem, hogy a szövetségi kapitány így döntött.

– Hogyan alakul a nyár hátralevő része?
– Most néhány napot a Balatonon töltök a barátaimmal, hogy aztán egy egyhetes szakmai gyakorlatra menjek a XIV. Kerületi Rendőrkapitányságra (Gulyás a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója, bűnügyi nyomozó szakirányon – a szerk.). Utána folytatom a felkészülést, és szeptemberben irány Fehérvár, ahol az Európa-bajnokság lesz a szezon utolsó versenye.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik