Öttusa: Nem értem, miért kell belenyúlni a tradíciókba – Marosi Ádám

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2021.11.04. 15:05
null
Marosi Ádám reméli, hogy ezzel a döntéssel a sportág nem ásta meg a saját sírját (Fotó: Tumbász Hédi)
Ahogyan arról beszámoltunk, a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) a párizsi olimpia után törli a lovaglást az öttusaversenyek programjából, és a helyére új sportágat választ. A Nemzeti Sportnak Marosi Ádám, Martinek János és Vörös Zsuzsanna nyilatkozott arról, hogyan fogadta a döntést.

 

Marosi Ádám, világbajnoki címvédő, olimpiai bronzérmes öttusázó:

„Lesz egy sportágunk, amit kis túlzással már nem hívhatunk öttusának és ezért eléggé el vagyok keseredve. Nem igazán értem ezt az egészet, nem fogom fel, hogy miért kell belenyúlni a tradíciókba. Az öttusa soha nem volt a legnézettebb, leglátványosabb olimpiai sportág. Nem is erről szólnak a versenyeink, hanem arról, hogy a legvakmerőbb, legkeményebb sportolók megméretik magukat. Számomra most az egész olimpiai eszme megkérdőjeleződik, és nagyon remélem, hogy ezzel a döntéssel a sportág nem ásta meg a saját sírját. Ez a döntés egy hosszú folyamat végeredménye, szerintem már akkor hibát követtek el, amikor egynapossá tették az öttusát. Az új lebonyolítási rend szerint már csak másfél órába zsúfolnak be minket, ami nonszensz. Nem azért nézik többen a sportágunkat, mert kilencven perces lesz vagy mert a lovaglás helyett beraknak egy másik versenyszámot...”

Martinek János, olimpiai bajnok öttusázó:

„Párizsig maradunk ebben a formában, ami egyébként új forma, hiszen az új lebonyolítási rend miatt már jövőre változik a sportág. Párizs után már csak a versenyszámok számai alapján mondható az a sportágunkra, hogy öttusa. Hogy mi lesz az új szám, fogalmam sincs. Én személy szerint nagyon szomorú vagyok a döntés miatt, hiszen ez volt a kedvenc tusám, jól is ment annak idején a lovaglás. Van, aki úgy véli, pont ez a tusa hátráltatja a sportág előre menetelét, hiszen sok ország nem rendelkezik lóállománnyal, vagy alacsonyabb színvonalú a lovak képzettsége. Sok ország pont emiatt nem tud versenyt rendezni, úgy kell vadászni a nagy versenyek házigazdáit, mi a versenyrendezésben mindig élen jártunk. De visszatérve a döntésre, a legkisebbek nyilván tudnak majd alkalmazkodni ehhez a változtatáshoz, a mostani felnőtt és junior korosztálynak pedig a meglévő rend szerint kell készülni, hogy odaérjenek a 2024-es olimpiára. Nekik egyelőre nem érdemes egy új tusával foglalkozni. Ez a felkészülés szempontjából is megosztja majd a sportágat.”

Vörös Zsuzsanna, olimpiai bajnok öttusázó:

„Részben született döntés, egyelőre az a határozat, hogy a lovaglás a párizsi olimpia után kikerül a sportágból, ám, hogy mi lesz helyette csak december elején derül ki. A nemzetközi szövetségtől származó információk alapján ezt a lépést kellett megtenni annak érdekében, hogy a sportág az olimpiai programon maradhasson. A világ folyamatosan változik, sajnos jelen pillanatban ennek kell megfelelni, és mivel Magyarország nagy öttusa hagyományokkal rendelkező nemzet, így minket sokkal érzékenyebben érint ez a döntés. Én átéltem már hasonlót 2008-ban, amikor a laser run bekerült a programba, akkor ez volt a feltétele az olimpián maradásnak. Akkor lázadtunk, de nem értünk el vele semmit. És véleményem szerint jót tett a sportágnak a döntés, látványosabb lett tőle. Hogy ezúttal mihez kell alkalmazkodni, mivel kell majd megbarátkozni? Decemberben kiderül. Mindenesetre mindenki számára fájó ez a döntés.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik