Tokió: tökjó! – Csurka Gergely publicisztikája

CSURKA GERGELYCSURKA GERGELY
Vágólapra másolva!
2019.12.30. 22:34

Az olimpia közeledtével hírügynökségek, kutatócégek és fogadóirodák súlyos adathalmokat futtatnak át a szoftverek tucatjain, hogy megjósolják, milyen eredményekre számíthatunk Tokióban. Holott csak a szilveszteri számunkat kellett volna megvárniuk. Merthogy – itt és most – pontos leírást kaphatnak a jövő nyári eseményekről.

És nem csupán éremszámokról, győztesekről – hanem szinte mindenről. Sőt, még annál is többről. Íme: Alig egy héttel az olimpiai rajt előtt még mindig nem lehet tudni, hány orosz sportoló állhat rajthoz Tokióban. A NOB és a WADA döntéshozóinak maratoni üléséről két dolog szivárgott ki: az izzadtságszag, illetve az az elképzelés, hogy egyedül Vlagyimir Putyint engedik indulni cselgáncsban, igaz, neki kreálnának egy saját súlycsoportot, hogy legalább egy biztos aranyérmük legyen az oroszoknak, elkerülendő a megaláztatást.

Környezetvédő aktivisták demonstrációt tartottak az Olimpiai Stadionnál, amelynek fő követelésük, hogy az olimpiai láng egyáltalán ne lobbanjon fel, mert igen rossz üzenete van annak, hogy holmi többezeréves hagyomány ürügyén 16 napon át égetik a gázt nyíltan a légtérben. A japán szervezők úgy reagáltak, hogy a polkorrektség jegyében külön tudóscsapat foglalkozik az alternatív lehetőségekkel, és huszonnégy órán belül igyekeznek számítógépes szimulációkkal megállapítani, melyik a legkevésbé környezetszennyező.

„Az egyik opció, hogy egy óriáskivetítőn az előző olimpiák lángjairól készült archív felvételeket mutatunk, de itt össze kell vetni a kivetítő áramfogyasztását a gázhasználattal, illetve hogyha forgáccsal oldanánk meg, az hány fa kivágását feltételezné” – elemezte a helyzetet Decuki Hacuka, a szervező-bizottság jólöltözött szóvivőnője.

A NOB-vezérkar bekérette a Magyar Olimpiai Bizottság tisztviselőit, és azt indítványozták, jelezzék a tokiói metróaluljárókban aláírásokat gyűjtő momentumos aktivistáknak, hogy fejezzék be az akciót, mert huszonnégy órával a megnyitó előtt már nincs mód a tokiói játékok leállítására.

Végül valamennyi orosz sportoló részt vehet a versenyeken, közölte a nemzetközi sajtótájékoztatón Thomas Bach, a NOB elnöke, aki ugyanott örömmel írt alá megállapodást a Gazprommal, a Roszatommal és Szberbankkal, amelyek a következő három ciklusban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Top Szponzorai között szerepelnek.

A kínai hírügynökség jelentése szerint az úszástól eltiltott Szun Jang kalapácsvetésben indul. „Kevésbé doppingérzékeny sportág, ráadásul mint a mintaszétpüfölési ügye is mutatja, Szun jól bánik a kalapáccsal” – indokolta a döntést Fa Pofa, a kínai állami sportbizottság helyettes vezetője.

Továbbra is nagy érdeklődés övezi Milák Kristóf újabb világrekordjának hitelesítését. Mint ismert, a kétszáz pillangót 1:46.27-es űridővel nyerő magyar világklasszis olyan sebességre gyorsult fel a táv végén, hogy végül kirepült a medencéből, és csak a versenybíró széke állította meg. Az időmérést végző Omega a célba érést kontrolláló kamerák felvételeinek elemzése után a futballban alkalmazott gólvonal-technológia bevonásával állapította meg a fenti időt annak alapján, hogy Milák feje légvonalban mikor suhant el a beütőpanel fölött.

Mivel Szapporóban is elviselhetetlenül meleg van, a NOB kénytelen volt úgy dönteni, hogy a maratoni futást még északabbra kell telepíteni, így azt végül Vlagyivosztokban rendezték meg. Igaz, a versenyt egy nappal el kellett halasztani, mert a rajtot megelőző éjszaka a kijelölt pályát övező kordonok nyolcvan százalékát meglovasították, és leadták a helyi fémkereskedőknél.

„Minden elismerés az amerikai csapatnak az eddigi kiváló teljesítményért! Ha ott vagyok, miénk lett volna a golf aranyérme is, de sportlövészetben és vívásban is hoztam volna még győzelmeket. Az úszóknak már szóltam, tudok a vízen járni, beszállok, ha egy szuperszonikus tag kell a gyorsváltóba” – tweetelte Donald Trump amerikai elnök a 20. amerikai aranyérmet követően. Trumpról egyébként korábban feljegyezték, hogy amikor egy, a vártnál lassabban épülő ingatlanberuházásnál a munkálatokat felügyelő szakember idézte az ókori mondást, amely szerint „Rómát sem építették fel egy nap alatt”, ő azt felelte: „De nem is én irányítottam az építkezést.”

„Elviselhetetlenül tisztának” nevezte az ökölvívó-torna eddigi mérkőzéseit a sportág egyik korábbi tisztviselője, aki szerint a korrekt és átlátható pontozás épp azt öli ki a sportágból, amiért korábban annyit tettek az AIBA, a NOB által 2019-ben felfüggesztett nemzetközi szövetség bármilyen korrupcióra hajlamos vezetői. „Sokkal több volt az izgalom, amikor egy tisztán megnyert meccset vettek el a győztesektől, és az érmek sorsa nem a ringben, hanem a bírói szobában és a VIP-helyiségekben dőlt el. A boksz ma már egyáltalán nem hasonlít arra, amit az AIBA égisze alatt ismertünk” – közölte a thaiföldi sportdiplomata, majd diszkréten megigazította bokáján a nyomkövetőt.

Greta Thunberg velőt rázó sikolya szakította félbe a súlyemelő-versenyeket az olimpia tizedik napján. A környezetvédő hiperaktivista magából kikelve pörölt a szervezőkkel és a nemzetközi szövetség munkatársaival, azt állítva, hogy a gyakorlatok közben felszabaduló gázok szignifikánsan növelik az üvegházhatást. „Elvettétek a jövőnket! És elveszitek a lehetőséget, hogy marhahúst ehessünk, mert a szarvasmarhákat le kell építeni a kérődzésük miatt! És akkor jöttök ti, emberek, és minden egyes emelésnél szétdúljátok a légkört! Nem, nem, ezt nem tűrhetjük tovább! Ha no hamburger, akkor no súlyemelés!” – ágált a svéd tinédzser, akit végül a gázokkal együtt kivezettek a teremből.

A NOB a World Athleticsszel (a korábbi IAAF-fel) egyetértésben úgy határozott, hogy nem tartják meg a kalapácsvetés eredményhirdetését. „Majd tizenkét év múlva, amikor minden vizelet- és vérmintát újra analizáltak, és a tesztek után állva maradt legjobb három kapja meg az érmeket. Az elmúlt öt olimpia végső sorrendje kábé huszonhétszer változott, jelentős postaköltség takarítható meg a kapcsolódó levelezés és érmek oda-vissza-küldözgetésének mellőzésével” – kommentálta a döntést a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, Sebastian Coe.

Nagy népszerűségnek örvend a Magyar Kézilabda-szövetség és a Magyar Vízilabda-szövetség közös programja, amelynek keretében élvonalbeli klubok edzőit utaztatták Tokióba, hogy élőben nézhessék meg a csapataikban szereplő külföldi légiósokat a nemzeti válogatottjaik színeiben. „Amikorra igazán élessé váltak a küzdelmek, azaz elkezdődtek a ki-ki meccsek, csaknem húsz szakember figyelhette a nálunk játszó mintegy ötven külföldi sztár produkcióját, illetve már itt a helyszínen újabb tizenkét-tizenöt kiszemelt szerződtetését sikerült elérni” – újságolta az egyik szervező, aki azt is elárulta, hogy kizárólag TAO-keretből történt a trénerek utaztatása.

„Sikerült még kompaktabbá tenni a versenyeket, amelyek most már hatvan perc alatt véget érnek” – jelentette be büszkén az öttusaviadal rajtja előtt egy nappal rendezett médiaeseményen Klaus Schormann, a nemzetközi szövetség elnöke. A tokiói lebonyolítási rend szerint a versenyzők lovaglás közben vívnak, a nyeregből egyenesen a medencébe ugranak, átússzák, majd jöhet a laser-run, a futás és a lövészet kombinációja, és egy órán belül kiderül, ki a bajnok. Egy neve mély elhallgatását kérő versenyző ugyanakkor kijelentette, az öttusa túlélését és világsikerét egyértelműen az jelentené, ha egy kellően bozótos tokiói parkban Schormann kapna öt perc előnyt, aztán a játékokra kvalifikált versenyzők utána eredhetnének a lézerpisztolyokkal, és aki elsőnek eltalálja az elnököt, az a győztes. „A sportággal egyetemben” – tette hozzá a pentatlonista.

Tizenkét lengén öltözött, karikákkal, buzogányokkal, szalagokkal és labdákkal felszerelkezett férfi zavarta meg a ritmikus gimnasztikázók szerenkénti döntőit. Elmondásuk szerint ők a „Hím #metoo” mozgalom képviselői, akiket irritál, hogy az olimpia programján szerepelhet olyan versenyszám, amelyben kizárólag nők indulhatnak. „A buzogány amúgy is a mi kezünkben áll jobban, labdával ugyebár minden sportágban jobbak vagyunk a csajoknál, már csak szalagban és karikában kell fejlődni” – idézte egyik szószólójukat az MTI, amely „Föltámadott a gender” címmel számolt be az incidensről.

Nehezen ültek el a záróünnepség kapcsán kitört diplomáciai botrány hullámai. Az olimpiai lobogót a hagyományoknak megfelelően adták át a következő rendező, Párizs képviselőinek – az aktus okán a stadionban megjelent francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron ugyanakkor élesen bírálta a helyieket, mondván, nyílt provokációnak tekinti a rengeteg sárgamellényes felvonulását. A japán belügyminiszter mindazonáltal igyekezett jelezni, hogy az elnök sajnálatosan összekeverte a Párizsból ismert tüntetőket a nézőkre felügyelő biztonsági őrökkel és az ügyeletes tűzoltókkal.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik