Év sportolója: az újságíróbáltól a Nemzeti Színházig – még 10 nap!

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2017.01.02. 16:01
null
Novotny Zoltán segítségével idéztük fel a díj történetét (Fotó: MTI)
Majd' hatvanéves története alatt nagy utat tett meg a magyar sportújságírók által alapított elismerés, amely egy kicsiny rendezvényből mára meghatározó jelentőségű társadalmi eseménnyé nőtte ki magát – a díj történetét a legendás Novotny Zoltánnal, az MSÚSZ tiszteletbeli elnökével idéztük fel.

 

– Kezdjük a legkézenfekvőbbel: honnan jött egyáltalán Az év sportolója-díj ötlete?
– Tulajdonképpen az egész Lukács László ötlete volt, aki annak idején a Népszabadság sportrovatvezetőjeként dolgozott, és természetesen a Magyar Sportújságírók Szövetségének is tagja volt. Ő maga világéletében frankomán ember volt, a tekintélyes francia sportlap, a L'Équipe pedig ekkor már évek óta megrendezte a saját szavazását, így Lukács egyszer csak gondolt egyet, mondván, miért ne csináljuk meg mi is Magyarországon – hát valahogy így kezdődött. Egy ilyen ártatlan „miért ne?” gondolatkezdeményből indult ki és jutott el a mai nívójáig.

KÜLFÖLDÖN MÁS
Természetesen a környező országokban is megválasztják az év sportolóit, de Novotny Zoltán szerint sok helyen általában letudják annyival, hogy csak bejelentik az év legjobb férfi és női sportolóját.

Azonban rengeteg olyan példa is van, amikor alaposan megadják a módját az ünneplésnek, Svájcban például egy televíziós társaság a rendező, Ausztriában – ahol októberben, a téli sportok szezonja előtt van a gála – a helyi lottótársaság a főtámogató.

Különbségek abból is fakadnak, hogy egyes országokban a labdarúgókat együtt díjazzák-e a többi sportág képviselőivel, nálunk sem volt mindig egység e tekintetben.

A világon több nagy díjátadó létezik, ilyen a januári FIFA-gála vagy a France Football francia szaklap Aranylabda-díjátadója, amelyen 2016-ban a férfiaknál Cristiano Ronaldo vitte el a pálmát, illetve az egyre elismertebb, az először 2000-ben megrendezett Laureus-gála.

A legendás sportújságíró és sportriporter hozzátette, a tapasztalatok azt mutatják, nálunk az olimpiai sportágak előnyt élveznek, s ezen belül is vannak „kedvencek” , mint például a futball, a vízilabda vagy az öttusa. Novotny szerint az is jellemző, hogy az őszi- téli sikerek rendre lenyomják a tavaszi-nyári eredményeket, elvégre az év második felében született győzelmek mégiscsak frissebben élnek a szavazók emlékezetében.

– Ez mikor történt pontosan?
– Ezerkilencszázötvennyolcban, az első díjátadóra pedig ezerkilencszázötvenkilenc március huszonkettedikén került sor, méghozzá a Sajtó SC sportbálján. Akkor Pataky Károly, a MÚOSZ sportújságíró-szakosztályának elnöke, valamint Kéri János titkár adta át a sportújságírók szavazatai alapján odaítélt díjakat. Az első győztes az ötvennyolcban a Roland Garrost első – és azóta is utolsó – magyarként megnyerő Körmöczy Zsuzsa teniszező volt, a férfiaknál a Budapesten világbajnoki címet szerző későbbi olimpiai bajnok birkózó Polyák Imre, míg a csapatok közt a szintén Budapesten, az Európa-bajnokságon diadalmaskodó magyar férfi vízilabda-válogatott nyert. A többi pedig már történelem, a gála innentől hagyománnyá vált. Így van, innentől kezdve minden évben megtörtént a díjátadás, csak a helyszínek változtak az évek során, eleinte mindig az újságíróbálon osztották ki az elismeréseket, aztán a Sportturmix című adásban, a hetvenes-nyolcvanas években pedig egy tévéstúdióban.

– Mikor vált tömegrendezvénnyé?
– Nyolcvanhétben „mozdultunk ki”, akkor a Budapest Sportcsarnokban tartottuk meg az eseményt, immár több ezer néző előtt.

– De ezt követően is sokáig „vándoroltak”.
– Valóban, többek között volt példa olyanra, hogy a szilveszteri műsorban került rá sor, máskor az öttusázók gáláján vagy éppen különböző patinás szállodákban, például a Duna-korzón az akkori Intercontinentalban vagy a Kempinskiben. Sőt, egy ízben még a köztársasági elnök vendégházában is megtarthattuk, a Szabadság-hegyen! Ezután költöztünk a Syma-csarnokba, amely állítólag kényelmesebb, és sokkal inkább megfelelt a kor követelményeinek, de onnan anyagi okokból az Akvárium klubba szorultunk – tavaly viszont már a Nemzeti Színházban tarthattuk meg a gálát. Ezzel csak azt szeretném szemléltetni, hogy ez az eredetileg kicsiny rendezvény, amely annak idején az újságíróbál része volt, milyen nagy utat járt be, és milyen jelentős társadalmi eseménnyé nőtte ki magát az évek alatt. Hogy mást ne mondjak, a díjátadót a sportolókon kívül rendre megtisztelték jelenlétükkel miniszterek, valamint a kulturális, társadalmi élet jeles képviselői is – neveket talán nem lenne elegáns mondanom, de Göncz Árpád korábbi köztársasági elnököt mégis kiemelném, és első kormányzása idején Orbán Viktor miniszterelnök is eljött a gálára.

– A külföldi sportnagyságokról már nem is beszélve...
– Hát igen, az például nagy megtiszteltetés volt, amikor a háromszoros olimpiai bajnok súlyemelő-legenda, a görög Pirosz Dimasz sydneyi győzelme után elfogadta meghívásunkat, és ott volt a gálán, de szegény Fehér Miklós halála után például a Benfica teljes csapata is megjelent az akkor éppen Sportcsillagok Gálaestje néven futó eseményen Eusébióval az élen.

Ha már ikonok: akadnak olyan magyar halhatatlanok, akiknek érdemeik alapján egyértelműen meg kellett volna kapniuk a díjat, mégsem lett az övék...
– Halkan mondom, nekem személyesen is nagy sérelmem és hiányérzetem, hogy az elmúlt évszázad talán legnagyobb magyar sportolói nem voltak a díjazottak között: Puskás Ferencre, Papp Lászlóra és a hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladárra gondolok. Persze lehet azt mondani, hogy ők a díj alapítása, azaz ötvennyolc előtt aratták legnagyobb sikereiket, csak éppen ez legfeljebb félig igaz, hiszen Puskás például hatvanban lőtt négy gólt a Real színeiben a BEK-döntőben, Papp is volt még utána profi Európa-bajnok, és Gerevich is hatvanban nyerte meg az utolsó olimpiáját csapatban. Persze tudjuk, Puskás nevét akkoriban kis túlzással kiejteni sem volt szabad, a profizmust sem volt sikk dicsérni, és így tovább, de ettől még maga a tény igen fájó.

– A többiek viszont megkapták, volt, aki nem egyszer, nem is kétszer...
– Balczó András és Egerszegi Krisztina a két legnagyobb „taroló”, Balczó összesen nyolc, Egerszegi hét alkalommal kapta meg az elismerést. Akadnak további nagy sorozatok is, a hatvanas évek elején például az evezős Pap Jenőné – leánykori nevén Méray Kornélia – sorozatban háromszor nyerte el az év női sportolója címet, ugyanezt elmondhatta magáról később Gyarmati Andrea is, Kovács Ágnes pedig még őket is túlszárnyalta négy egymás után begyűjtött címmel. A férfiaknál Magyar Zoltán hét év alatt három, Darnyi Tamás ugyanennyi idő alatt öt ízben győzött; a csapatsportoknál pedig vízilabdázóinknak és öttusázóinknak is mind a négy nagy generációját díjazták.

Mi a helyzet az edzőkkel, szövetségi kapitányokkal?
Ezerkilencszáznyolcvanötben tüntettük ki először az edzőket, tíz évvel később, kilencvenöttől kezdve pedig a szövetségi kapitányokat is – ebben a kategóriában Szécsi Tamás, Kiss László, Fábiánné Rozsnyói Katalin és Kemény Dénes a legsikeresebb. Az edzői és a szövetségi kapitányi kategóriát aztán tavaly összevontuk, így már nem külön kategória a kettő.

A LEGTÖBBSZÖR DÍJAZOTTAK
AZ ÉV MAGYAR LABDARÚGÓJA

3: Gera Zoltán (2002, 2004, 2005), Juhász Roland (2008, 2009, 2014)
AZ ÉV CSAPATA
15: férfi vízilabda-válogatott (1958, 1961, 1962, 1973, 1974, 1976, 1977, 1993, 1997, 1999, 2000, 2003, 2004, 2008, 2013)
AZ ÉV EDZŐJE
6: Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak-kenu, 2001–2006), Kiss László (úszás, 1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1999)
AZ ÉV SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA
5: Angyal Zoltán (kajak-kenu, 1998, 2001, 2002, 2006, 2007), Kemény Dénes (vízilabda, 1999, 2000, 2003, 2004, 2008)
AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA
5: Darnyi Tamás (úszó, 1986–1988, 1990, 1992)
AZ ÉV NŐI SPORTOLÓJA
7: Egerszegi Krisztina (úszó, 1988–1993, 1996)

A TÍZES LISTÁK
AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA: Baji Balázs (gátfutó), Cseh László (úszó), Gera Zoltán (labdarúgó), Hanga Ádám (kosárlabdázó), Imre Géza (párbajtőrvívó), Kenderesi Tamás (úszó), Liu Shaolin Sándor (rövid pályás gyorskorcsolyázó), Lőrincz Viktor (birkózó), Michelisz Norbert (túraautó-versenyző), Szilágyi Áron (kardvívó)
AZ ÉV NŐI SPORTOLÓJA: Babos Tímea (teniszező), Csay Renáta (maratoni kajakos), Fegyverneky Zsófia (kosárlabdázó), Hosszú Katinka (úszó), Kapás Boglárka (úszó), Kozák Danuta (kajakos), Márton Anita (súlylökő), Miklós Edit (alpesi síző), Szabó Gabriella (kajakos), Szász Emese (párbajtőrvívó)
AZ ÉV CSAPATA: Dunaújváros (női kézilabda), férfi kosárlabda-válogatott, férfi párbajtőr-válogatott, Győri ETO (női kézilabda), női kajak kettes (Szabó Gabriella, Kozák Danuta), női kajak négyes (Szabó, Kozák, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina), labdarúgó-válogatott, női röplabda-válogatott, női vízilabda-válogatott, Veszprém (férfi kézilabda)
AZ ÉV EDZŐJE: Bíró Attila (női vízilabda-válogatott), Csang Csing (Liu Shaolin Sándor), Dárdai Pál (Hertha), Decsi András (Szilágyi Áron), Eperjesi László (Márton Anita), Kulcsár Győző (Szász Emese), Plagányi Zsolt (Cseh László), Somogyi Béla (Kozák Danuta), Bernd Storck (labdarúgó-válogatott), Shane Tusup (Hosszú Katinka)
AZ ÉV LABDARÚGÓJA: Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán, Gulácsi Péter, Huszti Szabolcs, Kádár Tamás, Király Gábor, Kleinheisler László, Nagy Ádám, Nikolics Nemanja, Szalai Ádám
AZ ÉV FOGYATÉKOS FÉRFI SPORTOLÓJA: Al-Yassin Mustafa (gyorskorcsolya), Csonka András (asztalitenisz), Hocza Róbert (gyorskorcsolya), Osváth Richárd (kerekesszékes vívás), Sors Tamás (úszás), Suba Róbert (kajak-kenu), Tóth Attila (asztalitenisz), Tóth Tamás (úszás), Velkey-Guth Ádám (atlétika), Vereczkei Zsolt (úszás)
AZ ÉV FOGYATÉKOS NŐI SPORTOLÓJA: Adámi Zsanett (úszás), Biacsi Ilona (atlétika), Dani Dorka (műkorcsolya), Fekete Zsuzsanna (asztalitenisz), Hajmási Éva (kerekes székes vívás), Hasznos Szabina (bowling), Jakab Ivett (tenisz), Konkoly Zsófia (úszás), Krajnyák Zsuzsanna (kerekes székes vívás), Pap Bianka (úszás)
AZ ÉV FOGYATÉKOS CSAPATA: 4x100 m férfi váltó futás (Jánka Sándor, Gelencsér Róbert, Velkey-Guth Ádám, Zilaj Csaba), asztalitenisz férficsapat (Csonka András, Zborai Gyula), asztalitenisz férfi páros (Kóka Zoltán, Tóth Attila), bowling női páros (Hasznos Szabina, Kövér Hajnalka), kerekes székes női vívóválogatott (Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla), labdarúgó-válogatott (Orsós István, Berezvai István, Berezvai Tamás, Berezvai Péter, Pataki János, ifj. Csók Ferenc, Kaiser Karina, Pataki Ádám, Tóth János), mini-maraton csapat (Gelencsér Róbert, Venyercsán László, Zilaj Csaba), tenisz vegyes páros (Jakab Ivett, Hegyesi László), tollaslabda férfi páros (Luib István, Petkes József), tollaslabda vegyes páros (Hanyu Zsuzsanna, Petkes József)
AZ ÉV FOGYATÉKOS SPORTOLÓKKAL FOGLALKOZÓ EDZŐJE: Aranyosi Péter (Csonka András), Beliczay Sándor (Osváth Richárd, Hajmási Éva), Csamangó Attila (Suba Róbert, Varga Katalin, Váczi Anita), Dombóvári Szilvia (Hocza Róbert, Al-Yassin Mustafa), Horváth Gábor (Jakab Ivett, Hegyesi László), Horváth Péter (Tóth Tamás), Kátainé Váradi Gyöngyi (Fekete Zsuzsanna), Milos Imre (Tóth Attila, Kóka Zoltán), Petrov Anatolij (Sors Tamás), Szabó Álmos (Pap Bianka, Illés Fanni, Kézdi Réka)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik